Призов офіцер запасу

Виходить так, я закінчив військову кафедру. Мені десь 2 тижня назад подзвонили та запросили до центру укомплектування, я прийшов, мені сказали коли буду потрібен зателефонують, потім направлять на перенавчання та фронт. Діло в тому що коли я запитав с приводу мого робочого місця(фоп я співпрацюю з іт компанією), мені нічого не відповіли внятного, означає що я втрачаю роботу до якої йшов великий час і я просто не відповідав на невідомі номери які мені дзвонили. Сьогодні мені надійшло смс повідомлення що моя справа буде направлення в поліцію.

20.05.2022 17:47 1927

Консультація виконавця

Добрий день. Консультація надана у телефоному режимі.

Додатково:

За неявку за повісткою на медичний огляд передбачена адміністратина відповідальність за ст.210-1 КУпАП(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text)

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян(3400 -5100 грн.) і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Для того щоб притягти до адміністративної відповідальності потрібно тільки особиста присутність, щоб складити протокол і вручити його, без оформлення документів не буде штрафу.

   Крім повістки на підтвердження данних та медичнго догляду, існує повістка на відправку(моблізаційне розпорядження) - це документ, який призначений для персонального оповіщення військовозобов'язаних, призваних на військову службу під час мобілізації, в особливий період, про їх виклик і прибуття у визначені час та пункти з метою відправки до військових частин для проходження військової служби. Повістка складається з двох частин: відривна частина повістки та корінець повістки. В свою чергу відривна частина повістки вручається військовозобов'язаному персонально під особистий підпис, який ставиться ним у корінці повістки. Таким чином Ви підписалися при отримані повістки.

   За повне ухилення від явки за такою повісткою загрожує кримінальна відповідальність за ст. 336 КК України(ухилення від призову під час мобілізації)(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text), що наведена вище(карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років).

Відповідно до змісту ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни зобов'язані з'являтися за викликом до військових комісаріатів (військовозобов'язані Служби безпеки України - за викликом Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України) для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час. Під час мобілізації та переведення Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на штати воєнного часу громадяни (крім тих, які проходять службу у військовому резерві) зобов'язані з'явитися до військових частин або на збірні пункти військових комісаріатів у строки, зазначені в отриманих ними документах(мобілізаційних розпорядження, повістках або розпорядженнях військових комісарів (військовозобов'язані Служби безпеки України - керівників органів, де вони перебувають на військовому обліку, військовозобов'язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту). Резервісти зобов'язані з'явитися до військових частин у строки, визначені командирами військових частин, в яких вони проходять службу у військовому резерві.

Відповідно до пункту 56 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 року № 352 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/352-2002-п#Text)оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності. Окрім того, повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

У разі надходження на підприємство листа з військкомату, відповідальний за ведення військового обліку зобов'язаний вручити повістку військовозобов'язаному працівнику під підпис.

Якщо працівник відмовляється від отримання повістки, то відповідальна особа за ведення військового обліку має скласти акт про відмову від підпису та отримання повістки і відправити його до військкомату.

Повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами повинен бути складений акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків.

Таким чином, повістку вручають особисто в руки військовозобов’язаного, він повинен розписатись у ній особисто, підпис третіх осіб (родичів, сусідів, представників ЖЕКів та інших), в т.ч. батькам не вважається дійсним. Якщо ж у Вас виникнуть питання щодо достовірного підпису на повістці, то справу можливо вирішувати в судовому порядку.Повістки, надіслані поштою, залишені в поштовій скриньці, під дверима, або передані через членів сім’ї чи третіх осіб, не можуть вважатись належним повідомленням. Також не є належним повідомлення по телефону.

За відсутності даних про вручення особі повістки, а у разі відмови останнього у її отриманні – про фіксування цієї відмови у передбаченому законом порядку, – відсутні дані про доведеність винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК. - Рішення Верховного Суду у справі № 759/5435/16-к від 28 січня 2020 р.(https://verdictum.ligazakon.net/document/87424193)

Таким чином, за відсутності врученої повістки - підстав для притягнення до вищенаведеної відповідальністі немає.

Щодо підстави для звільнення від призову:

Згідно ч.3 ст 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text),

Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами. 

Якщо у Вас залишились додаткові питання або з питань супроводження зможете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram