Податкова, Приватбанк

Добрий вечір, пані Марино. У мене таке питання: при переводі грошей з мого банківського рахунку в Польщі , Приватбанк просить надати документи про доходи за останній рік. За мене сплачують податки в Польщі роботодавець. Яку довідку він має надати, та чи будуть в мене проблеми з податковою в Україні?

21.05.2022 00:20 948

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1901
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

Так, банки в рамках фінансового моніторингу можуть запросити документи про джерела походження коштів. Якщо Ви укладали з роботодавцем договір та працевлаштовані офіційно, то проблем із підтвердженням походження цих коштів не буде. Документами що підтверджують Ваші доходи та джерела походження доходів може бути: довідка або лист  работодавця про доходи, з перекладом на українську мову, це може бути контракт, або банківська виписка зарплатного рахунку банку. Всі ці документи будут підтверденням легальності отриманих доходів.

Щодо питання про податкову. Банки по-перше, не відкривають (поки ще) банківську таємницу фізичних осіб податковій   без відповідного рішення суду. Для того, щоб суд виніс рішення про розкриття банківської таємниці, мають бути вагомі підстави.  Якщо Ви не проводите мільйоні операції за місяць, або тиждень,  з ознаками фінансування терроризму або ухилення від сплати податків в великих розмірах, то навряд чи податкова  піде до суду розкривати Вашу інформацію.

По-друге, банк якщо бачить підозрілі операції  в великих розмірах ( більше 400 тис. грн.) з ознаками фінансування терроризму або ухилення від сплати податків, може звернутися до НБУ із заявою, яка в свою чергу повідомляє податкову про свої підозри. В такому випадку, податкова може провести перевірку. Але це більше стосується підприємств, які працюють за зовнішньоекономічними договорами, та у разі порушення законодавства про валютні операції,можливо такий сценарій розвитку подій. Але з фізичними особами таких випадків не буває. Це дуже складна процедура, яка застосовується тільки в виключних случаях.

Крім того, якщо Ви резидент Польщі з позиції оподаткування, знаходитесь та проживаєте в Польщі біль 183 днів на рік, маєте більш тісні економічні та сімейні зв'язки в Польщі, то сплачувати в Україні податки Ви не зобов'язані згідно до Конвенції між Україною та Польщею  про уникнення подвійного оподаткування див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/616_168#Text 

Таким чином, в Банк можете надати довідку від роботодавця про отримані доходи або контракт, цього буде остатньо для підтвердження джерел отримання доходів

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@mail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram