Виїзд за кордон чоловіки віком 18-60

Я голова благодійного фонду маю потребу виїхати закордон забрати гуманітарний груз (куплені для потреб ЗСУ машин) , а саме доставити "своїм ходом" машини.

22.05.2022 20:04 1899

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
751 відгук (750 +) (1 -)
Консультацій: 1904
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

В Вашому випадку потрібно застосувати процедуру бронювання.

Бронювання повинно здійснюватися у відповідності до постанови КМУ № 194 від 03.03.2022 року (посилання на сайт ВРУ:  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/194-2022-%D0%BF#Text).

В пунктах з 2 по 6 вказаної Постанови наведено алгоритм дій для проведення бронювання співробітників,  а в пункті 7 вказано:

Дія пунктів 2-6 цієї постанови не поширюється на військовозобов’язаних водіїв, які здійснюють перевезення для потреб Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, військовозобов’язаних працівників підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці, бронювання яких здійснюється відповідно до цього пункту.

Рішення стосовно бронювання зазначених в абзаці першому цього пункту військовозобов’язаних (тобто якраз Ваш випадок) приймає Мінінфраструктури або обласні, Київська міська військові адміністрації, в якому зазначається строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час, який не може перевищувати шість місяців.

Мінінфраструктури або обласні, Київська міська військові адміністрації, надсилають до Адміністрації Державної прикордонної служби рішення про бронювання зазначених в абзаці першому цього пункту військовозобов’язаних для врахування під час виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України.

Таким чином:

  1. Вам необхідно звернутися до ОВА (обласної військової адміністрації) з запитом про бронювання та надати всі підтверджуючі документи - куди збираєтесь їхати, що збираєтесь забирати за кордоном, куди збираєтесь перевозити, інформація щодо діяльності благодійного фонду, статутні документи тощо.
  2. ОВА приймає рішення щодо доцільності бронювання, та в разі успішного вирішення цього питання, надсилає до Адміністрації ДПСУ рішення про Ваше бронювання, на строк не більше ніж 6 місяців.
  3. На відміну від звичайних працівників підприємств, Вам не видають копію наказу про бронювання. Рішення про Ваше бронювання пересилається і реєструється в електронній базі ДПСУ приблизно на протязі 1 доби від моменту його ухвалення.
  4. При перетині кордону необхідно вказати прикордонникам, що Вас заброньовано як військовозобов'язаного, що повинен здійснити перевезення для потреб ЗСУ. Ви пред'являєте ті ж самі документи, що надавали в ОВА, після чого прикордонники перевіряють наявність бронювання в своїй електронній базі.

В разі виникнення непорозумінь при перетині кордону, вирішити їх можна шляхом дзвінка на гарячу лінію:  0-800-218-808 "телефон довіри" ДПСУ.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram