Чи є законні підстави для переведення його з цим діагнозом нести службу, як обмежено придатний

Доброго дня, Марино. Прошу проконсультувати мене з питання, викладеного нижче.

Мій чоловік Леврінц Сергій Адальбертович 14.03.1973 р.н.  01.03.22г. пішов добровольцем в ТРО м.Берегово, Закарпатської обл. для забезпечення охорони нашої териториторіальної громади. Медкомісію у військкоматі проходив формально: запитали чи щось турбує, ні, годиться. Строкову службу він не проходив.

26.04.22р. його батальон без їх інформування про місце прибуття відправилив зону ООС Донецької області на передову. 20.05.22р. їх звідти евакували в Черкаську обл., так як вони непідготовлені до боїв в даній зоні. Під час служби в окремому батальйоні № 73 територіальної оборони 101 окремої бригади ТРО м. Берегово ВЧ А7125 за період з 01.03.22р по 25.04.22р. було проведення три уроки по стрільбам і все. Під час служби він ходив на чергування в РДА м. Берегово без омуніції.

15.05.22р. він подав рапорт на медичне обстеження, який не затвердив командир батальйону. Під час служби у нього зявилися сильні болі в спині (проблеми зі спиною у нього давно). Він не може носити на собі каску та бронежилет більше 20-30 хв, дуже болить спина.

25.05.22р. чоловік звернувся самостійно до лікарні в м. Черкаси. Лікар невропатолог назначив йому МРТ спини, на основі якого поставив діагноз. На руках у чоловіка є оригінали документів про дані обстеження ( у мене в електронному вигляді).  Також 23.05.22р. в лікарні йому вскривали та чистили гній з великого фурункулу на спині, який з’явився під час служби. Зараз ходить на перевязки.

Діагноз: Остеохондроз хребта, правобічний сколіоз ШВХ 1-го ст. Дегенерація субхондральних кістковомозкових відділів тіл хребців С2-С7 за типом Modic I. Дорсальні напівциркулярні протрузії м/х дисків С5-С5 та С6-С7. Гемангіома Th4. Лівобічні парамедіанні протрузії м/х дисків Th6-Th7, Th7-Th8.Дегенерація субхондральних кістковомозкових відділів тіл хребців L1-L2,L4-L5 за типом Modic II. Дорсальні напівциркулярні протрузії м/х дисків L4-L5, L5-S1. Тремор верхніх кінцівок. Виражений больовий синдром.

Питання: чи є законні підстави для переведення його з цим діагнозом нести службу, як обмежено придатний? Чи є шанс на військовій медкомісії отримати таке рішення? Він хоче писати рапорт на проходження військової медкомісії повторно. Ще прохання до Вас допомогти грамотно скласти цей рапорт. Ідеальний варіан, щоб його перевели на постійне місце дислокації в м.Берегово, Закарпатської області.

У мене велике прохання розглянути моє звернення сьогодні, бо наступного тижня їхній батальйон переводять воювати. Це дуже важливо для нас ( у нас двоє неповнолітніх діток 11р та 5р. і мами похилого віку хворі на утриманні).  Все оплачу.

27.05.2022 11:21 6949

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
707 відгуків (706 +) (1 -)
Консультацій: 1864
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Я Вам підготую рапорт, не хвилюйтеся я Вам зроблю.

Але передивилася діагнози чоловіка.

Чоловіку обов'язково треба добитися повторного проходження ВЛК, (на підставі якого можна буде добиватися  переведення або звільнення від служби за тимчасовою непридатністю)  але за  певних умов. 

Так,  діагнозам чоловіка відповідає стаття 64 розкладу хвороб згідно Положення про ВЛК (див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#n1523

Стаття 64

Включено: хвороби хребта (дорсопатії) та їх наслідки М40-М54 (кіфоз і лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії).
Виключено: анкілозуючий спондилоартрит М45 (включено до статті 60)

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявності об'єктивних даних без порушень функцій

Придатні

Придатні

Придатні

Попередій прогноз результатів ВЛК згідно до пояснень до статті 64 (Додаток 2 Положення про ВЛК):

Сколіоз І ступеню - це буде пункт "г" ст. 64;

Гемангіома Th4  у розмірі - 9 мм - це доброякісна пухлина, але показання до хірургічного втручання  тільки при розмірах від 1 см. 

Дорсальні протрузії для лікарів ВЛК не є дігнозом як таковим, у Вашого чоловіка згідно висновку 1,3 мм. Тут взагалі буде пункт "г" .

Згідно до пояснень до ст. 64 згідно Положенню про ВЛК, до пункту "в" належать:

фіксовані викривлення хребта, які супроводжуються ротацією хребців (сколіоз II ступеня, остеохондропатичний кіфоз з клиноподібною деформацією трьох та більше хребців зі зниженням висоти передньої поверхні тіла хребця на 3 мм і більше);

При сколіозах ІІІ ступеню-то вже пункт "б" 

Згідно діагнозу чоловіка вісь хребта викравлена на 8 градусів. 

за методикою Ліппмана - Коба : I ступінь передбачає викривлення  - 1-10 градусів

Тобто, сколіоз у чоловіка І ступеню, а це для ВЛК не діагноз, який не дає підставу для застосування більш тяжких пунктів статті 64 Положення про ВЛК. 

Крім того, за висновками, у чоловіка: грудний кіфос не змінений; хребетний канал в межах анатомічної норми; спинний мозок без патології. 

По протрузіям та сколіозу скоріше за все буде п. "г". 

Тобто, за такими показниками якщо чоловіку дадуть п. "в" то це буде добре, але не буде підставою для переведення, на жаль. 

При цьому, я не лікар звичайно. Але тремер рук це симптом іншої хвороби, та проблеми не в спині (як вбачаєтся з діагнозу). З такими  показниками хвороби спини тремер рук не може виникати. Я Вам рекомендую звернутися до  нейрохірурга до того, як будете проходити ВЛК. Якщо є больовий синдром в спині, можливо  ще є запалення зуглобів, хоча в диагнозі не вказано походження больового синдрому (можна виграти час та добитися лікарняного хоча б на 5 днів).   Але нейрохірург це моя Вам рекомендація звернутися зараз просто негайно, адже за тими показниками, що я бачу у чоловіка буде придатність до служби. 

Звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram