американська школа як заклад загальної середньої освіти?

Я працюю в американській компанії, школі. Чи може потенційно ця школа бути розглянута як заклад загальної середньої освіти, і відповідно, дати привід для відсрочки від мобілізації? (при відповідному навантаженні)

Прошу також надати контакт для можливих додаткових питань.

15.04.2024 18:23 147

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 460
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день!

Чи може потенційно ця школа бути розглянута як заклад загальної середньої освіти, і відповідно, дати привід для відсрочки від мобілізації? (при відповідному навантаженні) - на мою думку, ні. 

Так, згідно абзазу третього частини третьої статті статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;...

Пунктом 4 частини першої статті 1 Закону України "Про повну загальну середню освіту" (далі - Зако) передбачено, що заклад загальної середньої освіти - юридична особа, основним видом діяльності якої є освітня діяльність, що провадиться на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти.

У пункті 15 частини першої статті 1 Закону міститься визначення поняття "територія обслуговування" - адміністративно-територіальна одиниця (її частина, окремі будинки), визначена і закріплена відповідним органом місцевого самоврядування або уповноваженим ним органом за закладом освіти для забезпечення права кожної дитини, яка проживає на цій території, на здобуття початкової та/або базової середньої освіти у найбільш доступному та наближеному до місця проживання дитини закладі освіти.

Відповідно до статті 31 Закону юридична особа має статус закладу загальної середньої освіти, якщо основним видом її діяльності є освітня діяльність, що здійснюється на одному чи декількох рівнях повної загальної середньої освіти.

Заклад освіти провадить освітню діяльність на певному рівні повної загальної середньої освіти за умови наявності відповідної ліцензії, виданої в установленому законодавством порядку.

Заклад загальної середньої освіти залежно від засновника може бути:

державним - заснованим розпорядчим актом органу державної влади;

комунальним - заснованим розпорядчим актом сільської, селищної, міської, районної, обласної ради;

приватним - заснованим рішенням фізичної (фізичних) та/або юридичної (юридичних) особи (осіб) приватного права;

корпоративним - заснованим шляхом укладення засновницького договору кількома засновниками різних форм власності на засадах державно-приватного партнерства.

Враховуючи зазначене, закладом загальної середньої освіти буде вважатися лише та юридична особа, яка:

1) зареєстрована на території України згідно українського законодавства;

2) основним видом діяльності якої є освітня діяльність (КВЕД 85.31 Загальна середня освіта, який обирається під час державної реєстрації створення юридичної особи);

3) проводить освітню діяльність на відповідній адміністративно-територіальній одиниці (територія обслуговування) згідноліцензії на провадження освітньої діяльності, виданої Міністерством освіти і науки України.

Якби мова йшла про філію американського закладу середньої освіти, яка створена та функціонує на території України, тоді 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram