Мобілізаця

Доброго дня , виникло запитання по мобілізації . У мене проблеми зі спиною вже 5 років , спина при нагрузці в мене просто розвалюється , неможу довго стояти та носити тяжкі вантажі ,проходив комісію і визнали придатним , я добився повторної комісії і наші лікарі поставили діагноз Остехоондроз грудного відділу , зробив мрт підтвердило діагноз , МРТ показало Th3 -Th-4 Зниженна Гідратація та висота , Th9 та Th12 із гемангіомами 7 та 12 мм. Чи можу я вимагати обмежену придатність ? попередня комісія мені поставили чомусь 23В .

01.06.2022 09:10 11463

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
741 відгук (740 +) (1 -)
Консультацій: 1929
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Стаття 23 розкладу хвороб  згідно до Положення про ВЛК (див. Додаток 1 Положення за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#n1523) застосовується:

Стаття 23

Включено: хвороби периферичної нервової системи G50-G75 (ураження черепних нервів, нервових корінців та сплетінь, полі-, мононейропатії, усі форми міастеній, міопатії, хвороби нервово-м'язового з'єднання та м'язів), M45 (дорсалгія, радикулопатія, цервікалгія, ішіас, люмбаго та інші)

а) швидко прогресуючі зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявності об'єктивних даних без порушень функцій

Придатні

Придатні

Придатні

Так, Ваші проблеми хребта безумовно також пов'язані з нервовою системою, проте перш за все ВЛК мав застосувати статтю 64 розкладу хвороб:

Стаття 64

Включено: хвороби хребта (дорсопатії) та їх наслідки М40-М54 (кіфоз і лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії).
Виключено: анкілозуючий спондилоартрит М45 (включено до статті 60)

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявності об'єктивних даних без порушень функцій

Придатні

Придатні

Придатні

Тепер щодо діагнозу.

Із пояснень до ст. 64 (Додаток 2 Положення), до пункту "а" належать:

-деформуючий спондильоз та міжхребцевий остеохондроз шийного відділу хребта, що супроводжуються функціональною нестабільністю II-III стадій (зміщення тіл хребців більше 3 мм під час функціональних проб) та вертебробазилярною недостатністю;

-деформуючий спондильоз і міжхребцевий остеохондроз грудного та поперекового відділів хребта, що супроводжуються глибокими пара- та тетрапарезами з порушеннями функцій сфінктерів, із синдромом бокового аміотрофічного склерозу, а також поліомієлітичним, каудальним, судинним, компресійним, вираженим больовим синдромом та статокоординаторними порушеннями після тривалого (не менше 3 місяців) стаціонарного лікування без стійкого клінічного ефекту;

Як вбачається із опису, то цей пункт застосовується при серйозних порушеннях стану здоров'я. 

Щодо Вашого діагнозу. МРТ то лише результат діагностики. Має бути ще висновок хірурга (бажано стороннього) який проаналізує результат МРТ та складе медичний висновок. Так, у Вас в медичному висновку має бути зазначено Th3 -Th-4  (це локалізація хребетного стовпа) на скільки спостерігається зміщення, а також стадія остеохондрозу. Гемангіома Th9 та Th12 - 7 та 12 мм. є доброякісною судинною пухлиною,  але не є показником до хірургічного втручання ( гемангіоми підлягають видаленню при розмірах від 1 см., коли вони є загрозою та можуть привести до  перелому хребта,  стисненню нервів, паралічу тощо). При Ваших показниках, гемангіома не є такою загрозою та є дуже розповсюдженим явищем у більшості людей (як і грижі Шморля), тому для ВЛК це не діагноз взагалі. 

Але якщо у Вас є ярко виражений больовий синдром,скоріше за все у Вас десь страждає нерв, треба вияснити причини болю в спині, його локалізацію та ступень порушення функцій, а для цього бажано ще звернутися до невролога (адже раніше до Вас не просто так застосовували ст. 23 "в", можливо стан вже погіршився з тих часів) та йти до хірурга (бажано стороннього)  який "розшифрує" результат МРТ та надасть повний опис стану в своєму мед висновку. 

Для того, щоб добитися обмеженої придатності, до Вас має бути застосований або пункт "б"  або "в" статті 64. Але при пункті "в" в воєнний стан (із практики) як правило виносять висновок про придатність до служби. 

 До пункту "б" належать:

-поширений (ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців у кожному з відділів хребта) деформуючий спондильоз II ступеня та міжхребцевий остеохондроз з множинними масивними клювоподібними розростаннями в ділянці міжхребцевих сполучень та полірадикулярним синдромом без стійкого клінічного ефекту після повторних (два та більше разів на рік) стаціонарних лікувань.

До пункту "в" належить:

-обмежений (ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців в одному або двох відділах хребта) деформуючий спондильоз та міжхребцевий остеохондроз з больовим синдромом

Скоріше за все, до Вас застосують пункт "в" ст. 64 ( враховуючи те, що Вами зазначено в описанні результату МРТ) Пункт "в" передбачає обмежену придатність, проте в більшості випадків, із практики при пунктах "в" визнають придатними до служби в воєнний час. 

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram