Питання про виїзд за кордон

Питання по документах для виїзду за кордон 

03.06.2022 14:10 921

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1870
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

У відповідності до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії); інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

У відповідності до "Правил перетину державного кордону", виїхати за межі України можуть ті особи, які отримають або відстрочку від мобілізації згідно з переліком, наведеним в статті 23 ЗУ "Про мобілізацію", або ж які визнані повністю непридатними до служби.

В той же час, у відповідності до  листа Адміністрації Державної прикордонної служби від 25.02.2022 р. N 23-6081/0/6-22-Вих, виїхати за межі України мають право особи, які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби у військовий час. Підтверджуючими документами можуть бути: довідка військово-лікарської комісії про непридатність.

В вашому тимчасовому посвідченні вказана стаття Розкладу хвороб, але не вказаний індекс статті - "а", "б", або "в". Окрім цього, останній медогляд Ви пройшли ще в 2013 році. 

Що означає індекс?

а -- Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;

б -- Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час; НЕПРИДАТНІСТЬ до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально;

в -- Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час; ПРИДАТНІСТЬ до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

Чому в тимчасовому посвідченні вказана тільки стаття, без вказання індексу? Бо на той час всіх призовників та військовозобов'язаних, котрим у відповідності до Розкладу хвороб писали запис "непридатний в миирний час, обмежено придатний у воєнний час", всіх знімали з обліку - бо ніхто не міг навіть подумати, що в нашій країні можливий воєнний час.

Пізніше Наказом МО №24 були внесені зміни до Керівництва з військового обліку у Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністерства оборони України №35 від 22.01.2002 року про скасування положення про зняття з військового обліку громадян, визнаних військово-лікарняними комісіями непридатними у мирний час та обмежено придатними у воєнний час. 

Отже, якщо у Вас була встановлена стаття 67-а, то це означає що Ви дійсно непридатні до служби, з виключенням з військового обліку.

Певні надії на виїзд за кордон дає навіть встановлення статті 67-б.

Але якщо буде встановлено статтю 67-в, то це означатиме, що Ви являєтесь обмежено придатним до служби. Тобто, хоча і обмежено, але все ж таки придатним. Тому з статтею 67-в Вас не випустять за кордон.

Таким чином, для виїзду за кордон, Вам необідно з'явитися до свого військомату, пройти медкомісію (ВЛК), і отримати довідку ВЛК про непридатність до військової служби. 

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram