Белый билет, возможность выезда за границу.

Меня интересует смогу ли я выехать за границу с моим военным билетом.

Я прикрепил фотографию со своим военным билетом.

06.06.2022 17:11 2646

Консультація виконавця

Олександр Савченко
Юрист
У сервісі: 3 роки
2 відгука (2 +) (0 -)
Консультацій: 17

Добрый день!

Согласно записям у вашем временном удостоверении, выданом вместо военного билета, Вы были исключены с военного учета через непригодность к военной службе по состоянию здоровья (ст. 57-а приказа МОУ № 402 от 2008 г.), потому имеете 100% право на выезд за границу. Это подтверждается и нормами законодательства, и последними разъяснениями Государственной пограничной службы Украины. 

Додаток 1 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

РОЗКЛАД хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text):

Стаття 57. Включено: інфекційні хвороби шкіри та підшкірної клітковини L00-L08 (імпетиго, абсцес, фурункул та карбункул, флегмона всіх локалізацій, гострий лімфаденіт, пілонідальна (куприкова) кіста; бульозні порушення L10-L14 (усі види пухирчатки, пемфігоїд, інші бульозні порушення); дерматит та екзема L20-L30 (дерматит себорейний, атопічний, пелюшковий, алергічний, контактний, ексфоліативний, простий хронічний лишай та свербець, свербіж); папулосквамозні порушення L40-L45 (псоріаз, парапсоріаз, пітиріаз рожевий, плоский червоний лишай)

а) дифузний нейродерміт (атопічний дерматит) з поширеною ліхеніфікацією шкірного покриву, пухирчатка звичайна, герпетиформний дерматит

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) поширений псоріаз, часто рецидивуючі форми обмеженої та поширеної екземи, дифузний нейродерміт (атопічний дерматит) з обмеженою ліхеніфікацією шкірного покриву, дискоїдний червоний вовчак, фотодерматити, вульгарний іхтіоз, рецидивуюча багатоформна еритема

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) обмежені, рідко рецидивуючі форми екземи, обмежені форми псоріазу, нейродерміту; червоний плоский лишай

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/ed2022...):

Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

Официальные разъяснения Государственной пограничной службы Украины от 03.05.2022 (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...):

"Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

1. Визнані встановленим порядком непридатними до військової служби за станом здоров’я з виключенням з військового обліку (тимчасове посвідчення військовозобов’язаного або військовий квиток з відміткою, витяг з наказу про звільнення з військової служби та виключення зі списків особового складу);".

ДЛЯ ВЫЕЗДА ЗА ГРАНИЦУ ВАМ БУДУТ НУЖНЫ СЛЕДУЮЩИЕ ДОКУМЕНТЫ:

1) ПАСПОРТ (ВНУТРЕННИЙ/ДЛЯ ВЫЕЗДА ЗА ГРАНИЦУ).

2) ВРЕМЕННО УДОСТОВЕРЕНИЕ (ОНО У ВАС БЕССРОЧНОЕ, ПОТОМУ ДЕЙСТВИТЕЛЬНОЕ И НЕ ПОДЛЕЖИТ ОБМЕНУ НА ВОЕННЫЙ БИЛЕТ).

Возможность пересечения границы по внутреннему паспорту не отменялась. Однако с каждым днем все может меняться. Потому лучше такую информацию уточнять. Так, пограничники предоставляют консультации в телефонном режиме:

    • (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);
    • (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );
    • (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);
    • (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);
    • (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);
    • (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);
    • (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то перед поїздкою рекомендую Вам зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.
    Если для пересечения границы выбран конкретный пункт пропуска, то перед поездкой рекомендую Вам связываться с тем подразделением, в зоне ответственности которого он находится.

    В СЛУЧАЕ ОТКАЗА В ПЕРЕСЕЧЕНИИ ГРАНИЦЫ, ЧТО В ЦЕЛОМ МАЛОВЕРОЯТНО, ПРИ ОБЩЕНИИ С ПОГРАНИЧНИКАМИ МОЖЕТЕ ССЫЛАТЬСЯ НА ОФИЦИАЛЬНЫЕ РАЗЪЯСНЕНИЯ ГОСУДАРСТВЕННОЙ ПОГРАНИЧНОЙ СЛУЖБЫ УКРАИНЫ,  Правила пересечения государственной границы гражданами Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...) ​ и СТ. 19 КОНСТИТУЦИИ УКРАИНЫ.

    Если вдруг это не поможет, советую сразу же вызывать начальника пункта пропуска, а в случае дальнейшего отказа – звонить в Администрацию ГНС Украины на телефон горячей линии (служба «ДОВЕРИЕ») +38 (044) 527-63-63 (для звонков из-за границы), 0-800-218-808, 1598.

    Так, согласно ст. 19 Конституции Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):"Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України".

    Кроме того, Вы имеете право требовать письменный отказ в пересечении границы в виде решения для его обжалования начальнику отряда Государственной пограничной службы Украины и в суд. Само требование о предоставлении официального отказа может оказать психологическое воздействие на сотрудников Государственной пограничной службы Украины и заставить их выполнять закон. Если Вам не выдали отказ, то юридически Вы не совершали попытку пересечь границу, что в дальнейшем не даст возможно отстоять ваши права.

    Закон України "Про прикордонний контроль" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1710-17#Text):

    Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першійтретій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

    3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    РІШЕННЯ про відмову в перетинанні державного кордону України громадянину України, який досяг 16-річного віку, затверджене Наказ Адміністрації Державної прикордонної служби України 14.12.2010 N 967(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0031-11#Text):

    "__" ___ 20__ року ___ (назва пункту пропуску через державний кордон ___ України або пункту контролю)

    Згідно з частиною першою статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль" мною, ___ (посада, найменування підрозділу охорони державного кордону, ___ органу охорони державного кордону, військове звання, прізвище, ім'я, по батькові)

    ___ ___, як уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону:

    1. ПРИЙНЯТО РІШЕННЯ ПРО ВІДМОВУ У ПЕРЕТИНАННІ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ НА ВИЇЗД З УКРАЇНИ ГРОМАДЯНИНУ(ЦІ) УКРАЇНИ прізвище ___ (українськими літерами) ім'я ___ (українськими літерами)

    дата, місяць, рік народження ___, паспортний документ: серія ___, N ___ у зв'язку з наявністю однієї з підстав, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", у тому числі у зв'язку з наявністю в базі даних Державної прикордонної служби України відомостей, що зазначену особу рішенням ___ ___ (посилання на рішення суду або прокурора)

    тимчасово обмежено у праві виїзду з України, або відповідно до статті 20 Закону України "Про державну прикордонну службу України" відсутні дійсні документи на право перетинання державного кордону.

    Інформацію про підстави внесення Вас до цієї бази даних Ви можете отримати у розпорядника інформації, що знаходиться ___ ___. (місто, вулиця, будинок, індекс).

    2. Рішення набирає чинності невідкладно.

    3. Про прийняті рішення доповів начальнику ___ ___. (назва органу охорони державного кордону).

    4. Згідно зі статтею 4 Закону України "Про звернення громадян", частиною третьою статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль" особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити це рішення за належністю до начальника ___, (назва органу охорони державного кордону) що знаходиться ___, або до суду. (місто, вулиця, будинок, індекс)

    Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником ___ ___ (назва органу охорони державного кордону) або скасовано та визнано судом нечинним.

    5. Рішення оформлено у двох примірниках, кожен з них має однакову юридичну силу.

    ___ ___ ___ (військове звання) (підпис) (прізвище, ім'я, по батькові особи, яка прийняла рішення)

    Другий примірник цього рішення отримав ___ ___ (дата) (підпис).

    P.S.​ Спасибо, что выбрали мое предложение. Буду благодарен за ваш отзыв.

    Если возникнут дополнительные вопросы, пишите на mailmessage@ukr.net

    Удачи Вам!

    Якщо подобається, тисни кнопку
    Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
    Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
    І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

    Підписатися в Facebook

    Підписатися в Instagram

    Підписатися в Telegram