Мобілізація якщо в сімї інвалід 2 групи

У дружини батько інвалід 2 групи пожиттєво - отримує пенсію по інвалідності та не працює. Чи в такому випадку чоловік підлягає мобілізації? Якщо ні то, які документи (опікунство) потрібно надати в військкомат для підтвердження даного факту?

06.06.2022 18:25 25570

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго вечора.

 

Відповідно до абзацу одинадцятого частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» він не підлягає мобілізації, оскільки батько його дружини має інвалідність другої групи, а саме зазначено що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

«які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи».

Таким чином, він не підлягає мобілізації.

Вказаним Законом не вимагається оформлення опікунства для того, щоб не підлягати мобілізації. Також, не вимагається аби у висновку МСЕК було зазначено, що батько потребує догляду.

Потреба у догляді та опікунство це інші норми цього ж Закону:

опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

Отже, наявність у батька дружини другої групи інвалідності є окремою, самостійною підставою виходячи із якої він не підлягає мобілізації.

 

Будуть необхідні наступні документи:

- документи про інвалідність батька дружини або/або (довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о, посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу;

- свідоцтво про народження дружини (де батько дружини вписаний її батьком);

- свідоцтво про шлюб з дружиною;

- якщо були зміни прізвищ чи імен потрібні будуть документи про це (простіше кажучи - щоб усі прізвища та імена сходилися і було зрозуміло, що це точно батько дружини, та точно його дружина).

- копії паспортів та інн чоловіка, дружини, батька дружини;

- лист (у довільній формі) із зазначенням інформації про те, що він не підлягає мобілізації через те, що батько його дружини має інвалідність другої групи.

 

Конкретні вимоги щодо документів (копії чи оригінали) ніде не зазначені.

Однак, може трапитись ситуація, коли захочуть подивитись оригінали, бажано їх мати із собою. Я би порекомендував мати із собою оригінали документів.

 

Якщо лист із документами не захочуть брати, то потрібно буде направити його разом з документами на поштову адресу військкомату цінним листом із описом вкладення.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram