Оформлення опіки над інвалідом 2-ї групи.

Батько жінки (тесть), хворий на рак, 4-а стадія. Зараз оформлює інвалідність. Потім збираємося вивезти його на лікування до Чехії, але самостійно він виїхати не в змозі. Тому для супроводу за кордон в умовах воєнного стану, хочу оформити на себе опіку/опікунство/догляд (не знаю в чому різниця, і що це має бути). Який порядок, куди звертатися, які документи для цього треба ? Що ще може знадобитися для виїзду за кордон йому та мені? Оплату/відшкодування з бюджету не потребуємо.
В одному із кабінетів міськради (соц.захист) сказали що це неможливо, бо в мене занадто великий дохід (я приватний підприємець), але то напевно мали на увазі відшкодування. Можна якось прокоментувати можливість/неможливість такого в залежності від мого доходу ?

12.06.2022 19:35 2954

Консультація виконавця

Олександр Старенков
Адвокат
У сервісі: 5 років
84 відгука (82 +) (2 -)
Консультацій: 234

Вітаю!

Щиро вдячний, що вибрали саме мене!

Відповідно до статей 58-60 Цивільного кодексу України, Опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Піклування встановлюється над неповнолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, цивільна дієздатність яких обмежена.

Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Суд встановлює піклування над фізичною особою у разі обмеження її цивільної дієздатності і призначає піклувальника за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до статей 31,32 Цивільного кодексу України, Фізична особа, яка не досягла чотирнадцяти років (малолітня особа), Неповна цивільна дієздатність фізичної особи у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

Відповідно до статті 36 Цивільного кодексу України, суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми тощо і тим ставить себе чи свою сім'ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов'язана утримувати, у скрутне матеріальне становище.

Порядок обмеження цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

 Цивільна дієздатність фізичної особи є обмеженою з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

 

Вам необхідно оформляти догляд за особою яка потребує постійного стороннього догляду.

При оформлені інвалідності( проходженні МСЄК) необхідно вирішити питання, щоби був висновок, що ваш тесть потребує постійного стороннього догляду, так як згідно до п. 2.1 Правил перетинання державного кордону громадянами України затверджених постановою Кабінету Міністрів  № 57, у  разі введення на території України надзвичайного або воєнного   стану  особи  з  інвалідністю  мають  право  перетинати державний   кордон   за   наявності   довідки   до   акту   огляду медико-соціальною  експертною  комісією (форма первинної облікової документації   N  157-1/о)  або  посвідчення,  яке підтверджує   відповідний   статус,   пенсійного   посвідчення  чи посвідчення,   що   підтверджує  призначення  соціальної  допомоги відповідно  до  Законів  України  "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права  на  пенсію,  та  особам з інвалідністю", в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг  особами  з  інвалідністю,  які  не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

               Перетин державного кордону може здійснюватися: особою  з  інвалідністю  I  чи II групи або іншою особою, яка потребує  постійного  догляду,  -  у супроводі особи, яка здійснює постійний  догляд  за  зазначеними  категоріями осіб (за наявності документів   (посвідчення,   довідки)  про  отримання  компенсації (допомоги,  надбавки)  на  догляд,  а  у  разі  супроводу  особи з інвалідністю   I   чи   II   групи   -  додатково  документів,  що підтверджують інвалідність);

Законодавство України передбачає оформлення постійного догляду з відповідними соціальними виплатами на догляд за такими категоріями осіб, що потребують догляду: за дітьми-інвалідами віком до 18 років; за інвалідами І групи або особами, які досягли 80-річного віку; за інвалідами І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, які за висновком лікарської комісії медичного закладу потребують постійного стороннього догляду; та за іншими громадянам похилого віку, інвалідами,  дітьми-інвалідами та хворими,  які за висновком лікарсько-консультаційної комісії потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування.

 

Оформлення догляду за громадянами похилого    віку,    інвалідами, дітьми-інвалідам,  хворими,  які  не  здатні до самообслуговування і потребують  постійної   сторонньої   допомоги.

Особою,  яка потребує надання соціальних  послуг : подається  заява про необхідність надання соціальних послуг; паспорт або інший документ, що посвідчує особу; копія  довідки  до  акта  огляду медико-соціальною експертною комісією  (форма  N  157-1/о, затверджена наказом МОЗ від 30 липня 2012  р. N 577); висновок  лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного   стороннього   догляду   та   нездатність   особи   до самообслуговування.

 

Компенсація  призначається  і  виплачується  місцевими органами з питань соціального захисту населення за  місцем  проживання,  перебування  особи,  якій надаються  соціальні  послуги,  з дня подання особою, яка надає  соціальні послуги, та особою, яка їх потребує, заяв разом з усіма необхідними документами.

 

Зокрема, для призначення компенсації подаються такі документи:

 

- особою,  яка  надає  соціальні послуги: заява про згоду надавати соціальні послуги; паспорт або інший документ, що посвідчує особу; висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що стан її здоров’я дозволяє постійно надавати соціальні послуги; копія трудової книжки, а у разі відсутності трудової книжки — письмове   повідомлення   особи   із  зазначенням  інформації  про відсутність  трудової  книжки  та  про  останнє  місце  роботи  чи отримання  доходів; заява  про  надання  згоди  на проведення перевірки даних про доходи   особи   з  використанням  відомостей  Державного  реєстру фізичних  осіб  —  платників  податків (з урахуванням вимог Закону України «Про захист персональних даних»);

Компенсація не призначається:

 

-  особам, які надають соціальні послуги громадянам,  яким призначено: державну  соціальну  допомогу на догляд відповідно до Закону  України  «Про  державну  соціальну  допомогу  особам, які не мають  права  на пенсію, та інвалідам» або надбавку на догляд  до  державної  соціальної  допомоги згідно із Законом України«Про  державну    соціальну    допомогу   інвалідам   з   дитинства   та  дітям-інвалідам»; надбавку  на догляд або державну соціальну допомогу на догляд  відповідно   до   Законів   України  «Про  пенсійне  забезпечення» і  «Про  пенсійне  забезпечення  осіб, звільнених з  військової служби, та деяких інших осіб»; відшкодування  витрат на надання послуг по догляду відповідно  до  Закону  України  «Про  загальнообов’язкове  державне соціальне  страхування  від  нещасного випадку на виробництві та професійного  захворювання, які спричинили втрату працездатності»;

б) особам, які надають соціальні послуги і отримують  допомогу  на догляд відповідно до Закону України «Про психіатричну  допомогу»;

в) особам, які надають соціальні послуги на платній  основі;

г) самозайнятим особам;

д) особам, які проходять альтернативну (невійськову)  службу;

є) особам, які надають соціальні послуги громадянам  похилого    віку,    інвалідам,    хворим,    які   за   висновком  лікарсько-консультаційної     комісії     потребують    постійного  стороннього   догляду   і   не  здатні  до  самообслуговування  та  перебувають   у  трудових  відносинах,  у  тому  числі  на  умовах  неповного робочого дня (крім роботи вдома).

 

 

Розрахунок середньомісячного сукупного доходу сім’ї для призначення допомоги на догляд провадиться відповідно до Методики обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, затвердженої спільним наказом Мінсоцполітики, Мінфіну, Мінекономіки, Держкоммолодьспорттуризму, Держкомстату.

Для фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи, незалежно від отриманих (неотриманих) доходів до сукупного доходу за кожен місяць враховується дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, чинного на відповідний місяць; для фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку другої групи, — трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб; для фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку третьої групи, — чотирьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Як Ви зазначили самі у питанні, ця допомога Вам не потрібна та скоріш за все буде, Вам відмова, є ймовірність що прикордонники її будуть вимагати, письмова відмова  буде доказом, що Ви зверталися, але до кола осіб Ви не входите, але догляд здійснюєте та це буде зазначено у відмові.

 Для цього Вам необхідно звернутися до органу соціального захисту з письмовою заявою про надання документу (посвідчення, довідки) про отримання компенсації(допомоги,  надбавки) на догляд. Заява має бути написана у 2-х екземплярах. Перший екземпляр Ви залишаєте посадовій особі соціального захисту, де вона має вчинити дату, підпис, розбірливо прізвище. Відповідно до статті 20 Закону про звернення громадян» Звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів.

На обґрунтовану письмову вимогу громадянина термін розгляду може бути скорочено від встановленого цією статтею терміну.

У п.7 роз’яснень Державної прикордонної служби України від 17 березня 2022 року № 23-6855/0/6-22-Вих "Щодо порядку організації виїзду за кордон на період дії правового режиму воєнного стану" також зазначено,- зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд. Підтверджуючими документами можуть бути: довідка про отримання компенсації особі, зайнятій постійним доглядом за особами, що його потребують (може бути видана лише за зареєстрованим місцем проживання), рішення суду, довідка МСЕК.

 Щодо рішення суду, я вам роз’яснив вище.

Якщо залишились запитання, то звертайтеся  за телефонами: 0972426086 та 0930995811 або E-mail: starenkow@ukr.net.

Прошу залишити відгук на сайті 2B2 consult.

 

 

Заздалегідь вдячний!

З повагою,

Адвокат Олександр Старенков

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram