Чи можливий виїзд за кордон?

Доброго дня! Від першого шлюбу я маю дитину, в 2012 році з колишньою дружиною ми розірвали шлюб. По ухвалі суду дитина залишається з матір`ю! Фінансових питань до мене не було (аліменти відсутні), забезпечення дитини було тільки по вимозі (син дзвонив и просив купити шось) звісно чеки від покупок не зберігав. На даний момент від другого шлюбу я маю ще двох дітей, 9-ти років і пів року дитині. Чи маю я право виїзду за кордон? Син від першого шлюбу з перших днів війни в Німеччині, я з другою дружиною і дітьми в Україні.

14.12.2022 20:38 583

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1598
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день. 

За змістом п. 2-6 Постанови КМУ №57 категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Зокрема, абзацом четвертим ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

Таким чином, визначальним фактором є не батьківство, а саме утримання трьох і більше дітей.

Отже, для перетину кордону на даній підставі необхідно надати підтверджуючі документи на утримання трьох і більше дітей віком до 18 років.

Також слід врахувати, що якщо чоловік не проживає однією сім’єю зі своєю дитиною ( дітьми), необхідно надати докази утримання такої дитини (дітей).

Підтверджуючими документами можуть бути: рішення суду про призначення аліментів на утримання дитини (дітей) та довідка з виконавчої служби про відсутність заборгованості по сплаті аліментів, розміру сплати таких аліментів,  довідка (акт) органу опіки та піклування про участь у вихованні та утриманні дитини, рішення суду про встановлення факту утримання дитини тощо.

Таким чином, для перетину кордону необхідно надати:1. Свідоцтва про народження дітей; 2. Документи на підтвердження утримання дитини яка проживає окремо. 

Для чоловіка, який є батьком трьох і більше дітей, можна перетинати кордон без дітей, за наявності зазначених документів або їх нотаріально завірених копії.

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram