Дружина інвалід 2-ї групи, прохожу мед комісію в Центрі Комплектування

Потрібен зразок заяви про відстрочку від мобілізації у зв`язку з інвалідністю дружини (вона інвалід 2-ї групи). Пройшов мед комісію, у мене куча болячок, але бачу що це не причина від відстрочки, ще маю пройти психіатричну лікарню, але там швидше всього не напишуть що потребую лікування. А також перелік документів, які мають бути у мене щоб цю заяву прийняли.

24.04.2023 10:48 657

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
96 відгуків (96 +) (0 -)
Консультацій: 244
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Відповідно до абз. 11  ч. 1  ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Тобто Ви маєте право на звільнення від мобілізації під час воєнного стану незалежно від результатів проходження ВЛК та придатності до військової служби. 

Документами, що підтверджують інвалідність є один з таких документів: 

  • довідка до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о)
  • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,
  • пенсійне посвідчення
  • посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю", "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю", в яких зазначено групу та причину інвалідності
  • довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Якщо документів декілька (наприклад довідка МСЕК та пенсійне посвідчення) надайте обидва документи.

Окрім цих документів, необхідно також надати паспорти Ваш та дружини та свідоцтво про шлюб.

Раджу зробити нотаріальні копії в ДВОХ екземплярах всіх документів.

Після проходження ВЛК та отримання довідки надайте заяву про отримання відстрочки разом з одним пакетом завірених документів. Наполягайте про прийняття від Вас заяви в канцелярії з проставленням відмітки про отримання. В разі відмови, направите таку заяву разом з другим пакетом документів Укрпоштою цінним листом з описом вкладення. В разі висування додаткових вимог з боку працівників ТЦК, наполягайте на отриманні письмової відповіді на Вашу заяву на підставі Закону України «Про звернення громадян». В подальшому таку відповідь, якщо вона буде містити незаконні додаткові вимоги для отримання відстрочки, можна бути оскаржити до суду. Загалом у клієнтів які таким чином позиціонували себе в ТЦК проблем не виникало.

Якщо залишились питання, звертайтесь за номером +380-50-301-67-55 (будь-який месенджер). Також можу надіслати Вам зразок заяви в ТЦК для отримання відстрочки. Для цього надайте свою електронну адресу або в месенджер (як Вам зручніше) .

Сподіваюсь відповідь буде корисною для Вас. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram