Вступ в ВНЗ для отримання відстрочки

Добрий день.

Чи не буде проблемою для військомату якщо чоловік призовного віку вступить до іноземного ВНЗ після 24 лютого? Чи не буде проблемою якщо чоловіку 35 років та він буде студентом, не відмовить військомат у видачі дозволу на перетин кордону? В мережі пишуть що відстрочку можуть отримати тільки ті, кому до 24 років.

Дякую

13.06.2022 10:28 3484

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
732 відгука (731 +) (1 -)
Консультацій: 1914
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Вікових обмежень для вступу для ВНЗ,  а також часових обмежень для отримання відстрочки,  не передбачено  діючим законодавством, адже то є елементом дискримінації. 

Щодо  призовного віку.

Призовний вік для несення військової служби вважається з 18 до 60 років (окрім осіб хто має офіцерські звання-65 років). Цей період для чоловік коли можуть призвати на військову службув мирний час: до 27 років  на строкову службу в армию, після 27 років на  навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори; в особливий період під час мобілізації-усіх чоловіків призовного віку які за висновком ВЛК визнані придатним до служби та не мають права на відстрочку, можуть призвати для оборони держави.

Для вступу до іноземного ВНЗ  вимог щодо подання військово-облікових документів не передбачено, та вікових обмежень теж не передбачено. Тож, якщо у Вас є можливість вступити до іноземного ВНЗ, Ви можете реалізувати своє право на навчання, та у зв'язку з цим отримати відстрочку від призову під час мобілізації.

Щодо отримання відстрочки.

Особа звільняється  від мобілізації  адже є здобувачем вищої освіти (без будь-яких вікових винятків та періоду вступу до ВНЗ). 

Так, у відповідності з  ч.  2 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Тобто, якщо Ви є студентом фахової вищої  освіти (за денною або дуальною формами навчання),  та можете ці обставини документально підтвердити, то Ви маєте право на відстрочку та не підлягаєте мобілізації. І немає значення якого ВНЗ, де він знаходиться, на території України або за кордоном. Чи то друга вища освіта, або Вам 30+, або Ви вступили до/після 24 лютого, законодавством таких обмежень не встановлено. 

Зверність увагу, що  ст. 23 Закону про мобілізацію також не передбачає обмежень щодо часу отримання відстрочки. Тобто, вона діє на весь час навчання. Якщо Ви будете здобувати другу, або третю  вищу освіту,  або  будете вчитися в аспіратурі, немає значення, у Вас буде відстрочка якщо Ви ці обставини зможете підтвердити. 

В ч. 2 ст. 23 Закону про мобілізацію нічого НЕ вказано, що відстрочку надають тільки тим, хто навчався до 24 лютого, а хто вступив у ВНЗ після-відстрочку не отримують. В військоматах зараз можуть казати і про вік, і про навчання до 24 лютого. Але закон таких винятків не встановлює. Всі, студенти, аспіранти тощо, без виключення не підлягають мобілізації.

Згідно до ст. 19 Конституції України,равовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Тож, як посадові особи військомату, так і прикордонної служби, мають дотримуватися діючого законодавства,  якщо  нормами діючого законодавства не передбачені такі винятки та обмежета не вимагати того, що не передбачено нормами

В мережі багато різної інформації, багато з якої є помилковою. До 2017 року діяли положення ст. 17 ЗУ " Про військовий обов'язок і військову службу" які передбачали право на відстрочку  від строкової служби для здобувачів вищої освіти яке надавалося тільки 1 раз. По-перше, після 2017 року цей пункт статті  виключили та надали право на відстрочку від строкової служби на весь час навчання без будь-яких обмежень. По-друге, строкова служба та військова служба під час мобілізації то принципово різні види військової служби.  В Інтернеті багато "жовтої преси" на цю тему, які можуть вводити Вас в оману=). 

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

Також у разі необхідності можу надати зразок  заяви до військомату на отримання відстрочки

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram