Виплата дивидендів за минулі періоди

Підприємство у період з 2016 по 2020 рік отримувало чистий прибуток.
2016 рік - 1 089 000,
2017 рік - 1 059 000,
2018 рік - 1 501 712,
2019 рік - 1 318 000,
2020 рік - 357 299.

Згідно рішення засновників у всі ці роки виплачувались дивіденди у розмірі 40 відсотків чистого прибутку. Зараз на балансі у підприємства наявні кошти, які б засновники хотіли отримати в якості нерозподіленого прибутку за минулі періоди. Чи може підприємство переглянути розмір дивидендів, які були виплачені засновникам у минулі періоди, та довиплачувати залишок нерозподіленого прибутку за 2016 - 2020 роки?

15.06.2022 09:59 2886

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1900
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Так, Підприємство має право виплатити залишки нерозподіленого прибутку за минулі роки. Але, для цього має бути відповідне Рішення (Протокол) Зборів, в якому має міститися чітко визначений перерахунок за кожний рік, та в якому розмірі виплачується ця різниця між вже виплаченими дивідендами та сумою, яка підлягає виплаті у зв'язку із перерахунком. Адже законодавство не містить такої заборони.

Згідно до  пп. 14.1.49 ПКУ. Згідно з ним,  — це платіж, що здійснюється юридичною особою, у тому числі емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів, на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, які засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв’язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

Підприємство виплатило  дивіденди за певний  період (роки)   після затвердження фінансової звітності. Тобто, в рішенні загальних зборів  засновники можуть переглядатися дані взяті з річної фінансової звітності за певний період, та можуть приймати рішення щодо  використання прибутку, зокрема й на виплату дивідендів, в тому числі здійснити їхній перерахунок. Жодних порушень з боку підприємства немає.

Тож, заборони виплачувати дивіденди за певний період (минулий тощо), або розподіляти/не розподіляти прибуток кілька років,  або перераховувати розмір дивідендів, а потім прийняти рішення про їх виплату/доплату,  чинним законодавством не встановлено (проте таке обмеження може бути встановлено статутом).  Якщо в Статуті Вашого підприємства немає таких обмежень, проблем з перерахунком та виплатою дивідентів не буде. 

    прибутку та виплату дивідендів відповідного  періоду розподілу прибутку, розмір дивідендів та порядок і строки їх виплати. Та  може бути ще  Наказ, у якому директор (керівник) Підприємства призначає виплату дивідендів на підставі рішення загальних зборів засновників (але це не обов'язково).  Протокол та наказ є підставою  для перерахунку та виплати дивідендів.

    При цьому, звертаю увагу, сплата ПДФО та військового збору (якщо засновники - фіз особи), подання звіту 1-ДФ відбувається за загальними правилами без жодних особливостей. Тобто, сплата податкового зобов'язання відбуваєтьсяя за період, коли такий дохід був фактично виплачений. 

    У разі виникнення додаткових питань або уточнень,  звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

    З повагою,

    Адвокат Бекало Марина

    Якщо подобається, тисни кнопку
    Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
    Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
    І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

    Підписатися в Facebook

    Підписатися в Instagram

    Підписатися в Telegram