Чи можу виїхати за кордон на пару тижнів, якщо тільки повернулась?

Доброго дня, 9,03,2022 в зявзку з війною виїхалала з дитиною в Польшу, там пробули 3 місяці, оформлювали статус тимчасового захисту,
8.06.2022 повернулися в Україну, зараз хочу повезти дитину на море на Кіпр, їхати через Руминію, чи можу я виїхати або мені потрібно чекати 90 днів щоб виїхати за кордон знову, якщо це країни Євросоюзу
2. Чи можна наприкликлад виїзджати через Молдву в країни не Євросоюзу, Грузія, Болгарія?

16.06.2022 12:11 994

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
145 відгуків (145 +) (0 -)
Консультацій: 723

Вітаю!

1.

Перепрошую, частина відповіді буде на російській мові. В такому вигляді я її отримав від польського консультанта.

З 2017 року українцям не потрібна віза для в'їзду до Шенгенської зони. Але безвізовий режим дозволяє перебувати в ЄС лише 90 днів протягом 180 днів. Утім, що дуже важливо, директива про тимчасовий захист від 12 березня 2022 року 

Згідно з Уставою від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України у зв’язку із агресією Російської Федерації, для тих громадян України, які в’їхали на територію Республіки Польща після 24 лютого 2022 року в рамках безвізового режиму, зареєстрували своє перебування за номером PESEL та таким чином заявили про намір залишитися в Польщі,  (про це йдеться у статті 2 пункт 1). Таким чином, 

Устава передбачає присвоєння номера PESEL громадянам України, бо це дозволяє реалізувати низку державних послуг. 

У статті 11 Устави від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України зазначено, що виїзд громадянин України з території Республіки Польща на строк понад 1 місяць позбавляє його повноважень, зазначених у статті 2 пункт 1 зазначеного акту (йдеться про легальне перебування терміном 18 місяців).

Сколько можно отсутствовать в Польше, чтобы не лишиться статуса беженца?

Здесь принципиальным является момент наличия Статуса UKR. Лица, его оформившие (получившие специальный PESEL), лишаются статуса при выезде из Польши на срок более 30 дней (ust.2, art.11 Specustawy). По мнению большинства юристов, речь идет о 30 днях подряд, а не в сумме за весь срок законного пребывания. Однако закон на это прямо не указывает, а польские власти пока не давали точных пояснений по этому поводу. Правоприменительная практика так же пока неизвестна в силу небольшого срока, прошедшего с начала действия Спецзакона.

Соответственно, люди, имеющие Статус УКР, могут отсутствовать в Польше, но не более 30 дней.

В соответствии с ust.2, art.11 Specustawy, выезд гражданина Украины, получившего Статус УКР, с территории Польши на срок более 1 месяца лишает его права, указанного в ust.1, art.2, то есть аннулируется сам статус и все связанные с ним привилегии.

Законность пребывания в Статусе УКР, по той же статье Спецзакона, при высказанном желании остаться в Польше, составляет 18 месяцев. Гражданин Украины, легально проживающий в Польше на основании специального PESEL, который выезжает из Польши более чем на 30 дней, теряет легальное пребывание, предоставленное этим актом. Он лишается права на медицинское обслуживание, льготы и социальную помощь, связанные с этим статусом. Однако по-прежнему имеет возможность работать в РП без разрешения, если будет подтверждено другое законное право находиться в стране.

По мнению польских юристов, чьи комментарии удалось получить, нет никаких оснований считать, что гражданин Украины не может выезжать из Польши суммарно более чем на 30 дней в течение всех 18 месяцев. Положения ust.2, art.11 Specustawy следует трактовать, как разовый выезд из РП, не превышающий 30 дней. Таким образом, для сохранения легального пребывания в Польше на основании Спецзакона и связанных с ним прав, каждая поездка гражданина Украины за пределы Польши не должна длиться более 1 месяца, а число таких поездок не ограничено.

При этом направление выезда из Польши не указано. Следовательно, данное положение применяется вне зависимости от того, куда уехал гражданин Украины – в другие государства ЕС или третьи страны.

Несмотря на сказанное, я не рекомендую злоупотреблять данной возможностью, по крайней мере пока не будет дано официальных пояснений на этот счет. Представлено мнение юристов, а не трактовка закона властями. Мнения могут быть разными, и они не станут оправданием в случае зафиксированных нарушений. Лучше дождаться официальных разъяснений.

02.06.2022. Посольство Украины дало «разъяснение» по возвращению в Польшу беженцев после окончания дней безвиза

Это один из самых распространенных вопросов: могут ли вернуться беженцы, уже истратившие 90 дней безвизового пребывания, если им пришлось выехать из Польши? Украинское посольство в Польше дало «разъяснение» по этому поводу, но, к сожалению, я неслучайно взял это слово в кавычки. Поясню.

Согласно данным украинских дипломатов, в соответствии со Специальным законом:

Граждане Украины, которые в любое время при пересечении границы объявили о выезде из Украины в связи с целью получения защиты в Польше, могут свободно покинуть Польшу и вернуться в Польшу в течение 18 месяцев, отсчет которых производится с 24 февраля текущего года.

Ознакомьтесь с текстом сообщеня:

Ambasada Ukrainy w Rzeczypospolitej Polskiej/Посольство України у Польщі

‼️ До уваги громадян України‼️

Відповідно до ст. 2 п.1 Закону Республіки Польща «Про надання допомоги громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї держави»

🔹 перебування всіх громадян України, які прибули на законних підставах на територію Республіки Польща у зв’язку з воєнним діями в Україні та задекларували намір залишитися в Польщі, вважається легальним протягом 18 місяців, починаючи від дня 24 лютого 2022 року.

🔹Громадяни України, які в будь-який момент під час перетину кордону оголосили про виїзд з України у зв’язку з метою отримання захисту в Польщі, можуть протягом 18 місяців з 24 лютого цього року вільно виїжджати з Польщі та їх повернення до Польщі в цей період буде законним.

🔹Громадяни України, які в’їжджають до Польщі, щоразу повинні повідомляти про мету своєї подорожі в рамках прикордонного контролю. Так, задекларувавши своєю метою в’їзду до Польщі – необхідність отримання захисту у зв’язку з воєнними діями в Україні, громадяни України мають можливість на набуття права на легальне перебування, про яке йдеться вище.

🔻Громадянин України втрачає право легального перебування в Польщі протягом 18 місяців, починаючи з 24 лютого ц.р., у разі одноразового виїзду з території Польщі строком більше одного місяця, а не коли сума коротких виїздів перевищить цей термін.

🔻Громадянин України, в’їзд якого на територію Республіки Польща з території України не пов’язаний з військовими діями, а має характер регулярного прикордонного руху, підлягає прикордонному контролю на принципах, визначених у Шенгенському кодексі про кордони (наявність біометричного паспорта та дотримання коридору перебування до 90 днів протягом 180 днів).

🔻Громадянин України, який повністю використав дозволений термін перебування, може заявити про в’їзд до Польщі у зв’язку з військовими діями на території України, що обумовить додаткове вивчення його заявки на підставі ст.32 Закону про іноземців та, у разі позитивного розгляду, йому може бути дозволено в’їзд на територію Польщі.

Зазначені вище умови не стосуються громадян України, які мають:

▫️дозвіл на постійне проживання в Польщі,

▫️дозвіл на проживання резидента Європейського Союзу,

▫️дозвіл на тимчасове перебування в Польщі,

▫️статус біженця,

▫️додатковий захист,

▫️дозвіл на толерантне перебування,

▫️дозвіл на перебування з гуманітарних причин;

а також тих, які:

▪️подали заяви на міжнародний захист у Республіці Польща або від імені яких подано такі заявки,

▪️заявили про свій намір подання заяв на міжнародний захист або таких осіб, кого стосуються такі заяви про наміри.

🔹У разі якщо в’їзд громадянина України не зареєстровано комендантом Прикордонної Служби Польщі під час проходження контролю на кордоні, громадянин України повинен зареєструвати своє перебування в будь-якому управлінні ґміни на території Польщі шляхом отримання номера PESEL в терміні не більшому ніж 90 днів з дня в’їзду. На підставі цього Комендант Прикордонної служби Польщі реєструє перебування громадянина України на території Республіки Польща.

🔹Переміщення в межах Шенгенської зони

Громадяни України, які не мають короткострокової чи довгострокової візи або дозвіл на проживання, виданий державою-членом ЄС, і які мають право на тимчасовий захист, згідно з законодавством Польщі, можуть виїхати з Польщі лише до тієї держави-члена ЄС, де вони хочуть реалізувати свої права, пов’язані з тимчасовою охороною.

❗️Звертаємо увагу, що остаточне прийняття рішення про пропуск громадянина України на територію Республіки Польща або відмову у в’їзді залишається виключно за Прикордонною службою Республіки Польща!

На первый взгляд вопрос решен – получившие Статус УКР могут выезжать (до 30 дней) и въезжать обратно в Польшу. Однако есть критичное рассогласование данных.

Несколько дней назад (конец мая) Страж граничный на аналогичный вопрос ответил противоположное: пребывание в Польше в Статусе UKR, по их словам, съедает дни безвизового пребывания (если нет других оснований). Другими словами, если нахождение в Польше без визы превысило 90 дней, то выехать можно, но вернуться либо по визе, либо через 90 дней отсутствия в Шенгенской зоне.

Согласитесь, данные прямо противоречащие друг другу. Многие, кто пытался выехать и вернуться знают, что пограничники могут и не впустить в страну.

Я ни на мгновение не сомневаюсь в компетентности украинских дипломатов, но решение о въезде будут принимать не они, а представители Стража граничного, и пояснения работников посольства другого государства вряд ли имеют для них юридическую силу.

Вместе с тем, большинство юристов все же считают такой подход неверным, и пребывание в Статусе УКР, по их мнению, не должно тратить дни «безвиза». Это значит, что ситуация может измениться.

ТЕ ЩО "БЕЗВІЗ" НЕ ВИТРАЧАЕТЬСЯ ПІДТВЕРДИЛА Анна Міхальська, поручниця  Прикордонної Служби, керівниця прес-групи Головного командувача прикордонної служби (Straż graniczna), та Якуб Дудзяк, прес-секретар Офісу у справах іноземців (Urząd do Spraw Cudzoziemców).

 2.

Серед держав, які надають можливість українцям перебувати в Європі додатково до 90 днів безвізу, –  Хорватія, Болгарія, Кіпр, Румунія.

Якщо ви не плануєте оформити статус тимчасового захисту в одній з країн Європейського Союзу, можна переїхати до однієї із названих вище країн і перебувати там за біометричним паспортом ще 90 днів протягом 180 днів. Ці дні додаються до 90 днів перебування у країнах Шенгену. Тобто ви можете перебувати у Хорватії, Болгарії, Румунії, чи на Кіпрі  90 днів з туристичною метою, це рахується окремо від інших країн ЄС, які підписали шенгенську угоду.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram