Оскарження влк і 2 вища освіта

Добрий день. Я маю старий білий квиток зі статтею 73в тобто обмежено придатний. Приїхавши в іншу область отримав висновок влк без жодних оглядів і звертання уваги на скарги. На на руках в мене нічого нема, жодного документа, хоча по ідеї мали б щось видати. Тому назріли такі питання:
1 чи можу я поїхати в рідну область і там перепройти комісію в іншому воєнкоматі?
2 як змусити тих лікарів зробити нормальне обстеження і внести висновок обмежено придатний? Плоскостопість і дуже виражена у мене є, але огляд був суцільним фарсом, мої скарги ніхто слухати не хотів, хоча в білеті все написано і вони мали на нього звертати увагу і навіть сказали, що зараз це не проходить, але така хвороба є серед переліку, просто має інший номер.
3 яким чином оскаржити результати влк і де це можна зробити?
На ці питання прошу дати розгорнуту відповідь.
І питання на додачу: чи дає друга вища освіта звільнення від мобілізації і яка форма навчання повинна для цього бути?
Дякую

16.06.2022 12:34 1743

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1854
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Ви вже пройшли медкомісію (ВЛК). Просто так взяти і "перепройти" - не можна. Ви або погоджуєтесь із висновками, записаними в постанові ВЛК, або оскаржуєте цю постанову до вищестоящої ВЛК. Як оскаржити: Заява про перегляд оскаржуваної постанови ВЛК нижчого рівня направляється до вищестоящої ВЛК, або одразу до центральної ВЛК. Адреса ЦВЛК: 01133, м. Київ, вул. Госпітальна, 16.

Вам необхідно додати до заяви всі наявні документи, видані військово-лікарською комісією, рішення якої переглядається. Також в заяві необхідно вказати причини ініціювання перегляду. Якщо є консультативні висновки, результати обстежень, діагнози видані в приватних/державних клініках, то копії цих документів також можна долучити до заяви.

Надсилати заяву Укрпоштою цінним листом, з описов вкладеного, з кур'єрською доставкою. Квитанцію Укрпошти та другий екземпляр опису - зберігайте.

2. Ви нікого нічому не можете змусити. Ви можете лише оскаржити постанову ВЛК, якщо вважаєте що обстеження проведене поверхнево, і не враховані певні діагнози.

Але Ви пишете, що на руках немає жодного документу - це порушення чинного законодавства, адже у відповідності до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, Постанови ВЛК військових комісаріатів оформлюються довідкою ВЛК у двох примірниках, яка не підлягає затвердженню штатною ВЛК і дійсна протягом шести місяців з дня медичного огляду. Копія довідки видається на руки особі, яка пройшла медичний огляд.

Таким чином, Вам необхідно звернутися до головного лікаря ВЛК з вимогою видати копію довідки ВЛК. Якщо відмовиться, або проігнорує вимогу - надсилайте в письмовому вигляді заяву про видачу копію довідки ВЛК. Як надсилати - так само, як і заяву про перегляд постанови ВЛК.

З приводу статті 73-в: мабуть, дійсно що останній раз проходили медкомісію дуже давно, бо якщо оглянути Розклад хвороб, затверджений Наказом № 402 від 2008 року (тобто той документ, який діє на даний час), то стаття 73 - це вагітність, пологи та післяпологовий період, їх наслідки.

Я не знаю рік в якому Ви проходили медогляд, тому важко зрозуміти - по якому із вже недіючих розкладів хвороб було встановлено статтю 73-в. Або ж Ви помилилися з номером статті.

Якщо у Вас тільки плоскостопісь, і по здоров'ю нічого не змінилося, то зараз це стаття 62-в. Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

Взагалі, плоскостопість оглядається за пунктами "б", "в", або "г" статті 62. Стаття 62-а (непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку) взагалі не розглядається при плоскостопості. Якщо відкрити Пояснення до статті 62 Розкладу хвороб Наказу 402, то побачимо, що до пункту "б" належить плоскостопість 3-го ступеня;

До пункту "в" належить плоскостопість 2-го ступеня за наявності остеоартрозу у таранно-човноподібному суглобі;

До пункту "г" належить плоскостопість 1-го та 2-го ступенів без явищ артрозу у таранно-човноподібному суглобі.

У разі наявності поздовжньої плоскостопості на кожній із стоп різних ступенів постанова приймається за плоскостопістю більшого ступеня.

Плоскостопість 1-2-го ступенів без явищ остеоартрозу не є перешкодою для проходження військової служби.

62-б: Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

62-в: Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

62-г: Придатні до військової служби.

Так як Вам встановили висновок "придатний", то це означає, що встановили  статтю 62-в, або 62-г.

Я не бачив копію старого білету, не знаю чи плоскостопість це єдине відхилення по здоров'ю, чи є інші, не знаю ступінь плоскостопості, тому постарався вгадати, і відповідь намагався надати максимально широко охопивши всі можливі випадки.

Проаналізуйте мою відповідь та порівняйте її з своїми попередніми діагнозами, і якщо будуть питання - пишіть на пошту ddmitr@ukr.net

Що ж до відстрочки від мобілізації в зв'язку з другою вищою освітою - то це можли

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram