Виїзд військовозобов'язаного за кордон

Доброго дня! Скажіть будь ласка, чи виключення довідки МСЕК, при перетині кордону виключили для осіб, яких супроводжує військовозобов`язаний? Тобто щоб чоловіку супроводжувати тещу з інвалідністю їй потрібно мати посвідчення чи достатньо довідки?

04.11.2022 13:37 546

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Правила виїзду громадян України за кордон регулюються Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» (далі – Правила).

Постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 Правила було змінено, цю постанову оприлюднено 27.09.2022.

Також, було внесено зміни Постановою від 28 жовтня 2022 № 1212, якою із переліку документів на підтвердження інвалідності прибрали довідку МСЕК.

Таким чином, на сьогодні підтвердити інвалідність для виїзду за кордон довідкою МСЕК більше не можна. Це стосується як випадків самостійного виїзду осіб з інвалідністю, так і випадків, коли їх супроводжують.

Виходячи із цього, для підтвердження інвалідності, потрібно мати інший документ із переліку, який наведено у Правилах, а саме:

- посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;

- пенсійне посвідчення;

- посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності;

- довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу.

 

Водночас, довідку МСЕК я би всеодно радив мати із собою на всякий випадок, але виїхати виключно по довідці МСЕК не можна.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram