Мобілізація, бронювання

Доброго дня.

1) Я є заброньований за підприємством і маю відстрочку від мобілізації у вигляді витягу з наказу Міністерства Економіки. Чи можуть в такому випадку працівники воєнкомати мені вручити повістку все рівно, навіть після того, як я їм покажу витяг за наказу? Який НПА регулює цей момент?

2) Чи можуть дати повістку в інший воєнкомат, в якому людина не стоїть на обліку? На приклад: людина стоїть на обліку у воєнкоматі міста Стрий, але поїхала на декілька днів в Ужгород і там їй вручили повістку, в який воєнкомат в такому випадку повинна бути повістка, Ужогород чи Стрий?

16.06.2022 13:02 1046

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 995
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

По першому питанню.

Так, повістку можуть вручити.

Факт того, що Ви є заброньованим від мобілізації означає, що Вас не мають мобілізовувати, однак, це не забороняє вручати Вам повістки.

Повістки можуть бути різними та не обов'язково стосуватись саме мобілізації.

Водночас, Ви можете спробувати пояснити, що Вас заброньовано, показати витяг з наказу Мінекономіки та пояснити, що немає сенсу вручати Вам повістку, оскільки Ви всеодно не підлягаєте мобілізації.

Питання бронювання регулюється статтями 24, 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та Постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 № 194 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану».

Питання вручення повісток щодо мобілізації врегульовано статтею 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Також, регулюється пунктом 56 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом.

По другому питанню.

Так, можуть.

Наразі така практика є досить поширеною.

Водночас, на мою думку, вручення повістки не до того військкомату у якому стоїть на обліку людина є некоректним, оскільки за логікою речей вручати повістку має той військкомат де людина стоїть на обліку та, відповідно, така повістка має бути виписана на явку саме до того військкомату де людина стоїть на обліку.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram