Звільнення під час навчальної відпустки

Доброго дня. Ви мені відповідали щодо звільнення під час щорічної оплачуваної відпустки. 
але якщо працівник перебуває в оплачувальній навчальній відпустці на 3 місяці. Навчання оплачене працівником, але відпускні отримані. То чи може працівник під час такої відпустки звільнитись за власним бажанням чи згодою сторін?

14.10.2021 11:14 1073

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
716 відгуків (715 +) (1 -)
Консультацій: 1885
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго дня.

Так,  працівник має право звільнитися за власним бажанням або за згодою сторін в період відпустки (як вже зазначалося в консультації № 25888) в тому числі під час оплачуваної відпустки у зв'язку з навчанням згідно до ст. 13 Закону України "Про відпустки". 

Що стосується виплачених Вам сум на відпустку. 

При звільненні та при проведенні остаточного розрахунку із працівником роботодавець має право утримати із зарплати працівника суму відпускних за дні відпустки, надані авансом (наперед) (п. 2 ч.2 ст.127  КЗпП та ст.22 Закона України "Про відпустки" )

Проте,  (ст. 22 Закону "Про відпустки"). Тобто лише за дні щорічної відпустки.

Так, згідно до ст. 22 Закону України "Про відпустки", у разі звільнення працівника до закінчення робочого року, за який він уже одержав відпустку повної тривалості, для покриття його заборгованості власник або уповноважений ним орган провадить відрахування із заробітної плати за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року.

Згідно до п. 2 ч.2 ст.127  КЗпП , відрахування із заробітної плати працівників для покриття їх заборгованості підприємству, установі і організації, де вони працюють, можуть провадитись за наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу: при звільненні працівника до закінчення того робочого року, в рахунок якого він вже одержав відпустку, за невідроблені дні відпустки. Відрахування за ці дні не провадиться, якщо працівник звільняється з роботи з підстав, зазначених в пунктах 356 статті 36 і пунктах 12 і 5 статті 40 цього Кодексу, а також при направленні на навчання та в зв'язку з переходом на пенсію.

Таким чином, якщо  працівник скористався навчальною відпусткою та перебуває у навчальній відпустці, то при звільненні, підстав для утримання відпускних за дні таких відпусток немає.

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram