Мобілізація. Відстрочка студента на період воєнного стану

Доброго дня.Питання щодо відстрочки мобілізації. "Нещодавно в Україні вступив в силу закону №7272 що звільняє від призову учнів та викладачів ПТУ цим документом у нашій країні прирівняли права учнів та викладачів ПТУ до прав студентів та викладачів вишів. Тобто, вони отримують відстрочку від призову на військову службу." - повідомляє УНІАН. Тобто студент який вступає до вищого навчального закладу чи професійного технічного училище отримує відстрочку від мобілізація?Чи має право він перетинати кордон? Та чи можна отримати відстрочку від мобілізація якщо вступаєш до вузу за другою вищою освітою, чи ПТУ?

16.06.2022 21:43 5840

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
421 відгук (419 +) (2 -)
Консультацій: 1605
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго вечора. 

Відповідно до абзацу другого ч. 3 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

Як вбачається зі змісту статті підстава для звільнення є безумовною, не передбачає додаткових критеріїв до здобувача (вік, кількість здобутих вищих освіт, кваліфікаційний рівень, тощо) окрім типу навчального закладу та форми навчання. 

Таким чином військовозобовʼязаний, який зарахований до числа студентів ВНЗ чи ПТУ денної або дуальної форми навчання звільняється від призову за мобілізацією незалежно від кількості отриманих попередньо освіт чи кваліфікаційних рівнів. 

При цьому відповідно до п. 2-6 Постанови КМУ №57 від 27.01.1995 року У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23
Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Тобто здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти в навчальних закладах України не мають права перетину кордону.

При цьому здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти які навчаються в іноземних закладах мають право перетину кордону за умови надання довідки (нотаріальний переклад на українську мову) про зарахування до числа студентів іноземного ВНЗ денної або дуальної форми навчання, довідки-дозволу від військомату на перетин кордону з метою навчання, військово облікового документа з відміткою про відстрочку та студентського квитка чи студентської візи (для країн з візовим режимом).  

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram