Повістка під час виконання службових обов‘язків

Чи мають право вручати повістки, якщо ти знаходишся у відрядженні на службовому автомобілі і маєш на руках всі для цього документи ( наприклад наказ на відряждення). Тобто по факту знаходишся при виконанні службових обов‘язків.

18.06.2022 18:49 2085

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1899
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

Питання не в тому, чи мають право вручати повістки саме під час службового відрядження. Питання чи взагалі можуть вручати повістки на блокпостах, кафе, ресторанах чи парках. Адже такий порядок вручення повісток законодавством не передбачено. Крім того, особливо на блокпостах немає уповноважених представників військоматів (там перебувають виключно військовослужбовці) , та патрульна поліція наприклад, вручати повістки не може, адже вони не мають на це повноваження.

Щодо порядку вручення повісток то Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"  не встановлено, лише статтею 22 вказаний обовязок з'явитися за викликом до військомату. Також не затверджена форма повістки, яку мають вручати як виклик під час призову на військову службу під час мобілізації.

Зараз представники військоматів діють за аналогією та вручають повістки за формою, затвердженою Положенням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/352-2002-%D0%BF#Text (Форма Додаток 18).  Подивіться як це положення називається: Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом. Строкова служба та військова служба під час мобілізації це принципово різні види військової служби.

Якщо військомати (зараз вони називаються ТЦК СП) користуються цією формою повісток за аналогією, то вони мають тоді дотримуваться порядку їх вручення, див. п. 56 цього Положення. 

Згідно до п. 56 Положення, повістка має бути вручена  за місцем роботи/проживання/навчання через органи місцевого самоврядування, керівників підприємств ( роботодавців мається на увазі) або безпосередньо представниками військоматів. Як вбачається, представники поліції, або віськовослужбовці на блокпостах не мають таких повноважень. 

Іншими нормами зак-ва також не затверджено певного порядку вручення повісток та не визначено коло осіб, які уповноважені на такі дії. А те, що не передбачено нормами законодавства, не породжує у Вас обов'язку виконувати, та , відповідно нести відповідальність за невиконання цієї повістки, Ви не можете. Крім того, якщо Ви знаходитесь у відрядженні в іншому місті, проїздом, то Ви не можете залишитися у відрядженні більш визначеного наказом роботодавця у відрядженні  лише через те , що Вам треба з'явитися до військомату, це ж абсурд=)

Якщо Ви працюєте офіційно то Вам повістку мають вручити через Вашого роботодавця (теоретично). Тож, при врученні повістки можете запропонувати надіслати офіційно повістку по місцю Вашої роботи. Не думаю, що цим хтось буде займатися=)

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com 

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram