Виїзд закордон чоловікам-науковцям

Доброго дня. Допоможіть, будь ласка, розібратися. Я маю домовленість із закордонними партнерами щодо своєї участі у науковому заході в країні ЄС. Партнери хочуть знати про принципову можливість такої моєї участі і про документи, які від них для цього мені треба отримати.

З різних джерел я отримую  суперечливу інформацію. Хтось каже, що можливості такої немає. Інші стверджують зворотнє.  То чи можу я як науковець (доктор наук, професор, співробітник університету на повну ставку) поїхати закордон у короткотермінове відрядження? І куди та які документи мені треба для цього надіслати?
18.06.2022 19:24 1695

Консультація виконавця

Добрий день.

Згідно з абзацом 3 частини третьої статті 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: наукові та науково-педагогічні працівники установ вищої та професійної вищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь та педагогічні працівники установ загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно в установах вищої або професійної вищої освіти, наукових установах та організаціях, установах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менше ніж на 0, 75 ставки.

Постановою КМУ від 29 березня 2022 р. No 383 (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro- vnesennya-zmin-do-pravil-peretinannya-derzhavnogo- kordonu-gromadyanami-ukrayini-383) було внесено зміни до Правил перетину державного кордону громадянами України, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. No 57(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text) про те, що у разі запровадження на території України надзвичайного або військового стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 21 та 22 цих Правил, також мають інші військовозобов'язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.”. Тобто дозволили деяким категоріям виїжджати за кордон (згідно зі ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»), у т.ч. студентам та педагогічним працівникам перетинати кордон. А потім цього ж дня (2 квітня) опублікували постанову КМУ від 01 квітня 2022 р. No 399 (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-pravil-kordonu-gromadyanami- ukrayini-399), що також вносить зміни до Правил перетину державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. No 57, та виклали Пункт 2-6 доповнити пропозицією такого змісту:Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". ( абз 3 ст 23 - наукові та науково-педагогічні працівники установ вищої та професійної вищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь та педагогічні працівники установ загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно в установах вищої або професійної вищої освіти, наукових установах та організаціях, установах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менше ніж на 0, 75 ставки).

Тому на сьогодні Ви маєте право на відстрочку та звільнені від призову під час мобілізації, але право виїзду за кордон Ви не маєте.

З урахуванням вищенаведеного необхідного потрібні інші підстави для виїзду за кордон, актуальні підстави - https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/.

Можу запропонувати наступні підстави: 

1. Бронювання

Відповідно до ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову військову службу під час мобілізації військовозобов'язані: заброньовані на період мобілізації та воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами та організаціями у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст. 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», бронюванню підлягають військовозобов'язані, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування та на підприємствах, в установах та організаціях, яким встановлені мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів та виконання мобілізаційних завдань (замовлень). Такі військовозобов'язані не підлягають прийняттю на службу у військовому резерві.

Організація, порядок, обсяги та переліки посад та професій військовозобов'язаних, що підлягають бронюванню на період мобілізації та воєнний час, визначаються цим Законом, актами Президента України та Кабінету Міністрів України. Постановою КМУ «Деякі питання бронювання військовозобов'язаних в умовах правового режиму військового стану» від 03 березня 2022 р. № 194 -rezhimu-voyennogo-stanu-194 та зміни до постанови - https://www.kmu.gov.ua/npas/pro -внесення-zmin-do-postanovi-kabinetu-ministriv-ukrayini-vid-3-bereznya-2022 (r-194-218) (далі – Постанова № 194), в умовах військового стану встановлено порядок бронювання військовозобов'язаних. Відповідно до пункту 1,2 Постанови № 194, бронювання військовозобов'язаних за органами державної влади, іншими державними органами, а також підприємствами, установами, організаціями, що задовольняють потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення (далі - підприємства, установи та організації), здійснюється у порядку, визначеному цією постановою.

Дія цієї постанови поширюється на уповноважені банки, що залучаються до роботи (вчинення операцій) за умов особливого періоду.

Органи державної влади, інші державні органи надають Міністерству економіки погоджені Міністерством оборони пропозиції щодо бронювання військовозобов'язаних у відповідних галузях управління, галузях національної економіки, в установах, на підприємствах та організаціях.

Міністерство економіки узагальнює подані органами державної влади, іншими державними органами пропозиції щодо бронювання військовозобов'язаних та протягом одного робочого дня приймає відповідне рішення та надсилає його копію Міністерству оборони, а також зазначеним органам.

У рішенні Міністерства економіки вказується термін дії відстрочки, який може перевищувати шість місяців. З метою підтвердження надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та воєнний час орган державної влади, інший державний орган видає військовозобов'язаному витяг з наказу Міністерства економіки.

Міністерство оборони організує через Генеральний штаб Збройних Сил доведення в одноденний термін до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки витягів із наказів Міністерства економіки.

Пропозиції органів державної влади, інших державних органів щодо бронювання військовозобов'язаних не розглядатимуться Міністерством економіки у разі:

- Відсутність погодження Пропозицій Міністерством оборони;

– невідповідності поданих Пропозицій формі, визначеної додатком 1 до постанови;

- Відсутність даних у відповідних графах Пропозицій.

Таким чином, пропозиції щодо бронювання військовозобов'язаних, яким надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації та воєнний час (далі – Пропозиції), подаються виключно органами державної влади, іншими державними органами до Мінекономіки.

Винятком є працівники, які мають дефіцитні військові спеціальності. /Documents/Download?id=53662f43-d8d9-494e-b422-0c9a0f6d2ad1).

Згідно з листом Мінекономіки від 08.03.2022 № 2714-20/9420-03, підприємства, установи та організації надсилають пропозиції до органів державної влади, інших державних органів за відповідною сферою управління, галуззю національної економіки для проведення аналізу та узагальнення.

У разі включення до Пропозицій військовозобов'язаних працівників підприємств, установ та організацій просимо додавати належне обґрунтування виконання таких підприємством, установою, організацією завдань із задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення з відповідним підтвердженням (ухвалено рішення Уряду, обласних, Київської військових) адміністра укладений договір тощо).

Таким чином, необхідно звертатися або до профільного міністерства або державного органу(за галуззю національної економіки) або до обласної військової (державної) адміністрації, де підприємство провадить господарську діяльність.

Бронювання військовозобов'язаних водіїв, що здійснюють перевезення для потреб Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, військовозобов'язаних працівників підприємств залізничного транспорту, що забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці, здійснюється за рішенням Мінінфраструктури або обласних, Київської міської військових адміністрацій відповідно до пункту 7 Порядку.

Згідно положення про Міністерство інфраструктури України, що затверджене постановою Кабінету Міністрів України
від 30 червня 2015 р. № 460
М
інінфраструктури є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сферах автомобільного, залізничного, морського та річкового транспорту, надання послуг поштового зв’язку, а також забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері авіаційного транспорту та використання повітряного простору України, туризму та курортів (крім здійснення державного нагляду (контролю) у сфері туризму та курортів), розвитку, будівництва, реконструкції та модернізації інфраструктури авіаційного, морського та річкового транспорту, дорожнього господарства, навігаційно-гідрографічного забезпечення судноплавства, торговельного мореплавства, з питань безпеки на автомобільному транспорті загального користування, міському електричному, залізничному, морському та річковому транспорті, а також державного нагляду (контролю) за безпекою на автомобільному транспорті загального користування, міському електричному, залізничному, морському та річковому транспорті (крім сфери безпеки мореплавства суден флоту рибної промисловості).

Відрядження за кордон заброньованих осіб

Адміністрацією Державної прикордонної служби України надано роз'яснення щодо порядку перетину кордону громадянами України в умовах дії на території України правового режиму військового стану з метою відряджень.

Так, для військовозобов'язаних, заброньованих підприємствами, установами, організаціями виїзд за кордон дозволяється виключно для виконання службових завдань на підставі наступних документів:

  • документів, що дають право громадянину України на виїзд з України та в'їзд в Україну (паспорт громадянина України для виїзду за кордон; дипломатичний паспорт України; службовий паспорт України; посвідчення особи моряка; посвідчення члена екіпажу; посвідчення особи на повернення в Україну (дає право на в'їзд в Україну));
  • виписки з наказу Міністерства економіки (відповідно до пункту 5 постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2022р. № 194 «Деякі питання бронювання військовозобов'язаних в умовах правового режиму військового стану»). Пункт 5 постанови визначає: «З метою підтвердження надання відстрочки під час мобілізації та на воєнний час орган державної влади, інший державний орган видає військовозобов'язаному витягу з наказу Міністерства економіки.». Зазначений документ є підтвердженням надання відстрочки від призову військову службу під час мобілізації та воєнний час;
  • документів про відрядження такої особи за кордон.

З повною версією офіційного роз'яснення Адміністрацією Державної прикордонної служби України можна ознайомитись за посиланням – https://fru.ua/images/doc/2022/22-0325.pdf.

Щодо можливостей виїзду заброньованих працівників у відрядження, то слід зазначити, що такі працівники повинні виконувати завдання захисту суверенітету та територіальні цілісності України шляхом забезпечення економічної та інформаційної безпеки нашої держави. Отже, їхній виїзд за кордон можливий виключно для виконання службових завдань та за наявності довідки про відстрочку від призову, виданого у військкоматі.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram