Право на відстрочку при проходженні наукового стажування після закордонної магістратури

Вітаю!

Наразі навчаюсь на магістратурі за кордоном (перший курс), у зв`язку з чим маю право на участь у науковому стажуванні, в тому числі протягом 12 місяців після отримання диплому. Тому маю питання стовоно того, чи не буде це суперечити законодавству України стосовно військового обов`язку. У разі участі в такому стажування після закінчення навчання я вже не рахуватимусь студентом, а тому втрачаю право на відстрочку. В той же час, участь в науковому стажуванні є формою реалізації права на академічну мобільність, а особи, які це право реалізують, не втрачають права на відстрочку (пояснень стосовно того, чи повинні вони бути студентами під час участі, не знайшов).

Заздалегідь дякую.

27.11.2022 10:12 639

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1600
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день.

Відповідно до ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти. 

Таким чином, якщо ви після закінчення магістратури набуваєте статусу стажиста і форма стажування є денною або дуальною то ви не втрачаєте права на відстрочку, а вона продовжується на строк до 6 місяців з подальшим підтвердженням продовження стажування. 

Щодо академічної мобільності, то дане поняття не застосовується в умовах дії мобілізації в країні. Академічна мобільність є підставою для отримання відстрочки від строкового призову в порядку ст. 17 ЗУ "Про військовий обовязок та військову службу", яка в період мобілізації не застосовується в силу скасування чергового строкового призову. 

Враховуючи скасування строкового призову питання відстрочки від призову за мобілізацією регулюється ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" відповідно до якої ви як стажист (в майбутньому) матимете право на відстрочку за умови проходження стажування за денною або дуальною формою. 

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram