Жінки -військовозобов'язані з 01.10.2022 - постановка на облік, можливість виїзду за кордон

Прочтитала вчора статтю за посиланням https://www.rbc.ua/ukr/news/voennyy-uchet-zhenshchin-deystvuet-prikaz-1655726305.html
Так от моя ситуація я жінка без дітей. мені 35 років, здорова, кандидат економічних наук спеціальність економіка та управління підприємствами , ( диплом магістра з менеджменту) (покищо працюю на ставку викладача, але можливо втрачу роботу скоро) маю вчене звання доцента. Зараз я за кордоном, планувала вертатись, однак прочитавши статтю що я маю стати на облік з 1 жовтня 2022 і стаю військовозобов`зана -почала сумніватись чи хочу їхати до дому
Маю такі запитання 1. Чи можливе відповідно до законну обмеження виїзду жінок за кордон ,(військовозобов`язаниих)?
2. маю можливість отримати паспорт громадянки Ізраїля, чи може це мене звільнити від наслідків ухилення, якщо повернусь в Україну як громадянка іншої держави
3. чи зможу я приїзжати в Україну як громадянка Ізраїля чи на кордоні будуть бачити що я всетаки громадянка України і можуть щось "пред`явити"?
4. Чи можуть мені відмовити у продовженні українського закордонного паспорту в консульстві якщо будуть "штрафи" чи "кримінальна відпоідальність" в Україні

21.06.2022 11:17 1088

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
422 відгука (420 +) (2 -)
Консультацій: 1609
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

1 Обмеження виїзду за кордон військовозобов`язаних жінок можливе, у випадку вказівки на це в Указі Президента України про запровадження правового режиму воєнного стану. На сьогодні діючий Указ №64/2022 від 24.02.2022 року передбачає заборону виїзду лише для громадян чоловічої статі у віці від 18 до 60 років. У випадку внесення змін до цього Указу в частині доповнення забороною виїзду військовозобов`язаних жінок то не зможете виїхати після 01.10.2022 року. 

2,3. Україні діє принцип єдиного громадянства, який передбачає, що у разі, якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Це означає, що особа вважатиметься саме громадянином України і відповідно вимоги про призов під час мобілізації поширюватимуться на неї, якщо вона підпадає під категорію військовозобов’язаних чи резервістів. 

Для того щоб вам допомогло громадянство Ізраелю необхідно відмовитись від Українського громадянства, але процес відмови досить довгий. 

"Предʼявити" вам зможуть тільки після 01.10.2022 року якщо на той час буде діяти правовий режим воєнного стану, та буде введено заборону виїзду жінок за кордон Указом Президента. Але і туту є певні питання зокрема щодо часу виконання обовязку з постановки на облік, так як новий порядок не передбачає протягом якого часу з 01.10.2022 року жінки повинні стати на облік.  

4. Територіальний орган/територіальний підрозділ ДМС, дипломатична установа України за кордоном має право відмовити особі в оформленні або видачі паспорта, якщо:

1) особа не є громадянином України.

3) дані, отримані з баз даних Реєстру, картотек, не підтверджують надану заявником інформацію.

4) особа подала не в повному обсязі документи та інформацію, необхідні для оформлення і видачі паспорта.

5) особу не встановлено за результатами проведення процедури встановлення особи.

Інших підстав не передбачено. 

Бажаю успіху.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram