Позов про зняття з реєстрації особи, яка не проживає у квартирі.

З 1984 року чоловік не проживає у квартирі і є громадянином іншої країни, але зареєстрований в Україні.

26.06.2022 11:42 688

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання повідомляємо наступне 

Зняття з реєстрації місця проживання може бути здійснено на підставі рішення суду виключно про:

1) позбавлення права власності на житлове приміщення;

2) позбавлення права користування житловим приміщенням;

3) визнання особи безвісно відсутньою;

4) оголошення фізичної особи померлою.

Суд не здійснює зняття особи з місця реєстрації в контексті цього трактування. Після набрання судового рішення законної сили, власник житлового приміщення  звертається з рішенням суду та заявою про зняття з реєстрації місця проживання особи до органів реєстрації за місцезнаходженням житлового приміщення або до центру надання адміністративних послуг за місцезнаходженням житлового приміщення, в якому зареєстрована особа.

У позовній заяві, яка обов'язково повинна відповідати нормам Цивільного процесуального кодексу України ( статті 175-177), зазначається дані відповідача (тобто особи, яку потрібно зняти з реєстрації місця проживання), дані зацікавлених осіб (наприклад, відділ державної реєстрації), викладається суть позовних вимог, тобто описується за яких обставин особа була зареєстрована, протягом якого часу не проживає, інші обставини, які доказують, що особа втратила право проживати у житловому приміщенні.

До позовної заяви додаються докази, якими можуть бути:

Довідка про склад сім'ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку.
Копії документів, які підтверджують, що позивач є власником житла (договір купівлі-продажу, договір дарування, свідоцтво про право на спадщину та інші).
Акт вуличного депутата в якому засвідчується факт, що особа не проживає протягом певного часу, або Акт про непроживання, засвідчений ЖЕК, ОСББ.
Копія квитанцій про сплату комунальних послуг;
Покази свідків.

Далі надаємо зразок позовної заяви. У заяві необхідно додати свої відомості, інформацію, стисло описати ситуацію та обставини.         

                                                                                                         До_______________суду
                                                                                                         Адреса суду:_________________

                                                                                          Позивач: ПІБ, ______________ р.н.
                                                                                                         адреса реєстрації (вказати поштовий індекс): 
                                                                                                          ідентифікаційний номер: ____________
                                                                                                          телефон  __________________
                                                                                                          (інші засоби зв’язку)                                                                                                                                Відповідач: ПІБ, ______________ р.н.
                                                                                                          адреса реєстрації (вказати поштовий індекс): 

                                                                                                          фактичне місце проживання: 
                                                                                                          ідентифікаційний номер: ____________
                                                                                                          телефон __________________
                                                                                                          (інші засоби зв’язку якщо такі відомості відомі                                                                                                            позивачу)

                                                                                        Третя особа _________
                                                                                                          адреса: ________________________
                                                                                                          тел. ______________________(інші засоби                                                                                                                 зв’язку)
                                                                                                           код ЄДРПОУ ___________

ПОЗОВНА ЗАЯВА
про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням

Відповідач, __ПІБ відповідача, дата народження___, є моїм _____. Разом зі мною він зареєстрований за адресою: ---------------, що підтверджується довідкою ----------------------------(копія додається).
Я, є власником квартири за адресою _________________________, що підтверджується Витягом з Державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності (копія додається)
__ПІБ відповідача, дата народження___, вже понад___________ років не проживає за даною адресою, що підтверджується Актом про не проживання від ____________ (додається)
____________Вказати всі обставини за яких Відповідач виїхав з житлового приміщення, якщо відомо, то адресу його проживання____________
Отже, Відповідач не проживає в будинку за адресою: ____________де він зареєстрований, будинком не цікавиться, його речей у будинку не має, покинув його добровільно. Не проживаючи за даною адресою, Відповідач не сплачує комунальні платежі, в утриманні житла участі не приймає, особистих речей в квартирі не має і взагалі ним не цікавиться та ні на що не претендує.
Ніяких перешкод у проживанні Відповідача мною не чинилося, він добровільно давно поїхав з будинку.
Реєстрація Відповідача в будинку створює мені перешкоди в користуванні житловою площею, а саме: плату за комунальні послуги з урахуванням реєстрації Відповідача проводжу я, повноцінно скористатися субсидією по оплаті комунальних послуг не можу та інше.
Відповідно до статті 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.
Згідно із частини 1 статті 316 Цивільного кодексу України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.
Положеннями частини 1 статті 317 Цивільного кодексу України визначено, що власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.
Відповідно статті 319 Цивільного кодексу України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.
Частиною 1 статті 321 ЦК України передбачено, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.
Приписами статті 379 Цивільного кодексу України передбачено, що житлом фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, призначені та придатні для постійного проживання у них.
Згідно ст. 391 ЦК України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Якщо Відповідач є членом сім'ї власника, то зазначаєте три нижченаведені  абзаци, якщо не член сїм’ї, то ці абзаци прибираєте. 

Статтею 64 Житлового кодексу УРСР визначено, що до членів сім’ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім’ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство.
Згідно положень статті 405 Цивільного кодексу України, члени сім'ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Житлове приміщення, яке вони мають право займати, визначається його власником.
Член сім'ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім'ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.


Відповідно до статті 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі заяви особи або її представника, що подається до органу реєстрації; судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.
Права власника житлового будинку, квартири визначені ст. 386 ЦК України та ст. 150 ЖК України, передбачають права власника використовувати житло для власного проживання, проживання членів сім’ї, інших осіб і розпоряджатися своїм житлом на власний розсуд. Факт реєстрації Відповідача в квартирі, що належить мені на праві власності, порушує моє право власності на дану квартиру, оскільки порушує правомочність користування та розпоряджання своєю власністю. Я бажаю зняти відповідача з реєстраційного обліку, щоб зменшити свої витрати з утримання житлового приміщення та можливість в подальшому здійснювати користування без обтяжень.
Статтею 263 Цивільного процесуального кодексу України визначено, що при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.
Виходячи із порівняльного аналізу статей 383, 391, 405 ЦК України та статей 64, 150, 156 ЖК УРСР, слід дійти висновку, що положення статей 383, 391 ЦК України передбачають право вимоги власника про захист порушеного права власності на жиле приміщення, будинок, квартиру від будь-яких осіб, у тому числі і тих, які не є і не були членами його сім'ї, а положення статей 405 ЦК України, статей 64, 150, 156 ЖК УРСР регулюють взаємовідносини власника жилого приміщення та членів його сім'ї (правова позиція, викладена у постанові Верховного Суду України від 16 листопада 2016 року у справі № 6-709цс16).
За змістом частини 1 статті 16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.
Тому, усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження своїм майном шляхом визнання особи такою, що втратила право користуватися житловим приміщенням є належним способом захисту мої порушених прав.
Враховуючи вищенаведене, вважаю, що __ПІБ відповідача, дата народження___, втратив право користування житловим приміщенням за адресою: :_____________ у зв’язку з тривалою, понад _____ років, відсутністю за місцем реєстрації, крім того не сплачує за комунальні послуги, не несе інших витрат по утриманню житлового приміщення. Саме тому я, як власник житла, вимушений звернутися до суду з даною позовною заявою, оскільки Відповідач створює мені перешкоди у здійсненні права користування житлом.
Зазначені мною обставини зможуть підтвердити свідки: (вказати не менше двох свідків з зазначенням ПІБ та їх місця проживання ) ________________.
- відповідно до п. 6 ч. 3 ст. 175 Цивільного процесуального кодексу України, зазначаю та підтверджую, що заходів досудового врегулювання спору не проводилося.
- відповідно до п. 8 ч. 3 ст. 175 ЦПК України оригінали письмових копій які додано до заяви знаходяться у мене, за необхідності можу надати суду.
- відповідно до п. 9 ч. 3 ст. 175 Цивільного процесуального кодексу України, стверджую, що ніяких судових витрат окрім сплати судового збору в сумі 768,40 грн. я більше не поніс та не очікую і не планую понести в зв’язку із розглядом справи в суді.
- відповідно до п. 10 ч. 3 ст.175 ЦПК України підтверджую те, що мною не подано іншого позову до цього відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав, що зазначені вище.
До позовної заяви додаю наступні докази:
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Заходів забезпечення позову та доказів до подання цієї позовної заяви не проводилося На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 64, 71, 72, 107 Житлового кодексу України, статтями 4, 5, 27, 175, 263, 265, 268, Цивільно-процесуального кодексу України, статтею 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»,
П Р О Ш У :

1. Визнати __ПІБ відповідача, дата народження___, таким, що втратив право користування житловим приміщенням за адресою ____________________________________________________ .
Викликати до суду свідків:
- ________________________________________________________________
(ПІП, адреса, засоби зв’язку),
- ________________________________________________________________
(ПІП, адреса, засоби зв’язку).

Перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви:

1. Квитанція про сплату судового збору;
2. копія паспорта та ідентифікаційного номеру Позивача;
3. Копії підтверджуючих документі на право власності на житлове приміщення;
4. Довідка про склад зареєстрованих осіб;
5. Акт про не проживання відповідача;
6. Копії інших документів за необхідності

«__» _________ _____ р.                                                                                               ____________ (ПІП)

Якщо у Вас є додаткові або уточнюючі питання, або необхідна додаткова правова допомога зі складання та підготовки документів до суду, можете написати на електронну пошту  pravoizachita@gmail.com

З повагою, адвокати Леонови 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram