Виїзд за кордон для здобуття другої освіти для чоловіків 18-60

Військовозобов`язані чоловіки мають право виїзду за кордон для здобуття вищої освіти (бакалаврат, денна форма). Чи обов`язково, щоб це була перша вища освіта, чи кількість попередніх освіт не має значення, щоб отримати дозвіл на перетин кордону?

27.06.2022 14:13 1281

Консультація виконавця

Іванна Гречко
Адвокат
У сервісі: 2 роки
66 відгуків (65 +) (1 -)
Консультацій: 233

   Згідно зі ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, крім інших,  здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти. 

    Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

    Частина 8 ст. 17 вказаного Закону передбачає - відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

  • у закладах загальної середньої освіти III ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;
  • у закладах фахової передвищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступеневої системи освіти;
  • у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти;
  • в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

    Згідно з ч. 9 ст. 17 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»  право на відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти також мають громадяни України, які в рамках міжнародних договорів України навчаються у закладах освіти інших держав.

  Відповідно до ч. 11  ст. 17 цього ж Закону громадяни призовного віку, які перервали навчання у зв'язку з отриманням академічної відпустки, реалізують право на академічну мобільність, а також які поновлені у закладі вищої освіти, право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають.

   Частиною 12 ст. 17 цього ж Закону передбачено - у разі переведення призовників, які навчаються у закладах вищої чи фахової передвищої освіти з денною формою навчання, для навчання в інший заклад вищої чи фахової передвищої освіти із зазначеною формою навчання право на відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачається. 

   З огляду на викладене, законодавством України не встановлено обмежень щодо кількості отриманих вищих освіт для відстрочки від призову.

   Вам мають надати відповідну відстрочку на весь період навчання, а також – дозвіл на виїзд за кордон для навчання.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram