Дружина з інвалідністю. ЗСУ

Вітаю.
В мене дружина з інвалідністю 1 групи і двоє маленьких дітей 5 і 8 років. Я наразі знаходжуся в ЗСУ в зоні бойових дій.
Які дії я маю виконати і яка послідовсть надання документів для демобілізації?

28.06.2022 11:40 903

Консультація виконавця

Добрий день.

Підстава для звільнення та обгрунтування

Відповідно до ч.4 ст. 26 ЗУ «Про військовий обов'язок та військову службу» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text), військовослужбовці, які проходять військову службу на заклик під час мобілізації, на особливий період, військову службу на заклик осіб з числа резервістів у особливий період, звільняються з військової служби за: 2) під час воєнного стану: г) з таких сімейних обставин або інших поважних причин (якщо військовослужбовці не виявили бажання продовжувати військову службу):

у зв'язку з наявністю дружини (дружина) з числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків дружини (дружина) з числа осіб з інвалідністю І або ІІ групи.

Таким чином, Ви маєте право на звільнення, наявність інших близьких родичів не заважає Вашому праву на звільнення, також не має підстав оформлювати догляд(опіку), оскільки це інші підстави для звільнення.

Частиною 7 ст. ст.26 Закону України «Про військовий обов'язок та військову службу», передбачено, що звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється в порядку, передбаченому положенням про проходження військової служби громадянами України. Указом Президента України від 10.12.2008 №1153/2008 затверджено Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України(далі - Положення).

Відповідно до п. 233 Положення військовослужбовці, які бажають звільнитися з військової служби, подають по команді рапорти та документи, які підтверджують підстави звільнення.У рапортах зазначаються: підстави звільнення з військової служби; думка військовослужбовця щодо його бажання проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю; районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, до якого повинна бути надіслана особова справа військовослужбовця.

Відповідно до п. 242 - п. 243 Положення, Накази про звільнення військовослужбовців з військової служби оголошуються командирами (начальниками) військових частин. Для військовослужбовців, звільнених у запас або у відставку, які позитивно характеризувалися під час проходження військової служби, організовуються урочисті проводи: звільнених командирів (начальників) військових підрозділів, військових частин і з'єднань - із шикуванням особового складу; інших звільнених військовослужбовців - на загальних зборах військової частини.

Після надходження до військової частини письмового повідомлення про звільнення військовослужбовця з військової служби або після видання наказу командира (начальника) військової частини про звільнення військовослужбовець повинен здати в установлені строки посаду та підлягає розрахунку, виключенню зі списків особового складу військової частини і направленню на військовий облік до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки за вибраним місцем проживання.

Особи, звільнені з військової служби, зобов’язані у п’ятиденний строк прибути до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік. У разі звільнення з військової служби на військовослужбовця оформлюється службова характеристика, в якій відповідний командир (начальник) визначає посаду для проходження служби у військовому резерві Збройних Сил України. Зазначена характеристика додається до особової справи військовослужбовця.

Особа, звільнена з військової служби, на день виключення зі списків особового складу військової частини має бути повністю забезпечена грошовим, продовольчим і речовим забезпеченням. Військовослужбовець до проведення з ним усіх необхідних розрахунків не виключається без його згоди зі списків особового складу військової частини. Після видання наказу про звільнення військовослужбовця з військової служби підстава звільнення зміні не підлягає, якщо при звільненні не допущені порушення законодавства і не виникли нові обставини, пов'язані зі звільненням. Законом України від 24 березня 1999 року №551-XIV затверджено Дисциплінарний статут Збройних Сил України, яким визначає сутність військової дисципліни, обов`язки військовослужбовців, а також військовозобов`язаних та резервістів під час проходження зборів щодо її додержання, види заохочень та дисциплінарних стягнень, права командирів щодо їх застосування, а також порядок подання і розгляду заяв, пропозицій та скарг. Усі військовослужбовці Збройних Сил України незалежно від своїх військових звань, службового становища та заслуг повинні неухильно керуватися вимогами цього Статуту.

Так, Порядок подання рапортів та зобов`язання командирів чітко визначені Дисциплінарним статутом Збройних Сил України.

Відповідно до статті 119 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, усі пропозиції, заяви чи скарги розглядаються і вирішуються у строк не більше одного місяця з часу їх отримання, а ті, що не потребують додаткового вивчення й перевірки, - невідкладно, але не пізніше п`ятнадцяти днів з часу їх надходження.Якщо у місячний строк вирішити порушені у зверненні питання неможливо, командир встановлює новий строк, про що сповіщається військовослужбовець, який подав звернення.

При цьому загальний строк розгляду пропозиції, заяви чи скарги не може перевищувати сорока п`яти днів. Таким чином, при звільненні, військовослужбовець подає рапорт, в якому зазначається підстава звільнення, та документи, які підтверджують її наявність.

Документи подаються у оригіналі або у нотаріальних засвідчених копіях, тобто оригінали подавати не раджу, раджу нотаріально засвідчити копії документів.

Рапорт подається на командира (начальника) військової частини у двох екземплярах(або за неможливості надсилається поштою з описом), один з яких залишається на руках з відміткою про отримання, рапорт підлягає реєстрації у відділі діловодства військової частини(у разі відстутності доказів отримання або відсутності реєстрації рапорту - за рапортом не виникає юридичних наслідків). Рапорт розглядається не більше одного місяця з часу його отримання.

Порядок звільнення

Згідно п 213 Положення, У разі надходження рапорту від військовослужбовця або заяви від його родичів про дострокове звільнення в запас за сімейними обставинами командир військової частини зобов'язаний надіслати у триденний строк до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання сім'ї військовослужбовця запит для перевірки його сімейного стану.

Керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, одержавши документи від командира військової частини або заяву безпосередньо від родичів військовослужбовця про дострокове звільнення в запас, призначає комісію, яка перевіряє в десятиденний строк сімейний стан родичів військовослужбовця. Таким чином за неможливістю подати, рапорт Ваша дружина може подати заяву про звільнення  з вищеневеденими документами.

За результатами перевірки складається акт обстеження, який надсилається для розгляду керівнику обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов'язаний у триденний строк розглянути документи про дострокове звільнення військовослужбовця зі строкової військової служби і за наявності законних підстав надіслати їх командиру військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

У разі відсутності законних підстав для дострокового звільнення військовослужбовця зі строкової військової служби за сімейними обставинами керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки надає заявнику відповідь про причини відмови і повідомляє про це командира військової частини, де проходить службу військовослужбовець. 

Зразок рапорту Командиру

____________________________ В/ч ________ _______________________________________ (прізвище, ініціали) Посада, В/ч __________ _______________________________________ (прізвище, ініціали) адреса зареєстрованого місця проживання: _______________________________________ місце отримання поштової кореспонденції: _______________________________________ номер засобів зв’язку: _______________________________________ електронна адреса: _______________________________________

РАПОРТ

Я,____________________________________________________________________________ (ПІБ, посада, звання, військовий підрозділ), призваний на військову службу під час загальної мобілізації, через введення воєнного стану в Україні 24 лютого 2022 р. Відповідно до підпункту "г" пункту 2 частини четвертої статті 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, під час воєнного стану звільняються з військової служби через певні сімейні обставини або інші поважні причини (якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу). Однією з сімейних обставин в абзаці 2 цієї норми названо у зв'язку з наявністю дружини (дружина) з числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків дружини (дружина) з числа осіб з інвалідністю І або ІІ групи. Я маю дружину ___ПІБ дата народження______________________________________, з числа осіб з інвалідністю І групи, що підтверджується доданими до рапорту документами.

Керуючись зазначеною нормою Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», а також абзацом третім пункту 233 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008, я не висловлюю бажання:

• продовжувати військову службу;

• проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю.

Керуючись абзацом третім пункту 242 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, погоджуюсь на виключення мене зі списків особового складу військової частини до проведення усіх необхідних розрахунків. Враховуючи вищевикладене, на підставі статті 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», а також пунктів 210, 233, 242 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України прошу:

1. звільнити мене з військової служби;

2. надіслати мою особову справу до ________________________________ територіального центру комплектування та соціальної підтримки за зареєстрованим місцем проживання.

Додатки (надати оригінали або нотаріально посвідчені копії):

1)Свідоцтво про шлюб

2) …..(документи, що підтвержують інвалідність дружини та родинні звязки)

3) Паспорт та ІНН дружини

4) Документи, що підтверджують спільне проживання(довідка з органів місцеого самоврядування(відповідної місцевої ради) або з ЦНАПУ) - у разі наявності

З повагою, ___________________________/_________________________________ (підпис) (прізвище, ініціали) «_____» __________________________ 2022 р.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram