Закордонна гуманітарна допомога для українського ТОВ

Добрий день. Прошу роз`яснити питання гуманітарки для ТОВ.

1. Є український БФ, який буде отримувачем допомоги
2. Укр. ТОВ буде набувачем. Оператор телекоммунікацій.
3. Закордонне ТОВ буде надавачем.
Питання:
1. Чи підпадає мережеве обладнання комп`ютерних мереж, (комутатори, маршрутизатори) під термін гуманітарний вантаж?
2. Якщо для митниці це не буде гуманітарний вантаж, то взагалі в решті можна отримати таку гуманітарну допомогу?
2. Яким чином БФ реєструє у системі ШЛЯХ водіїв, які поїдуть за цією гуманітаркою?

Дякую.

28.06.2022 14:59 731

Консультація виконавця

Добрий день.

По суті заданних питань

1. Чи підпадає мережеве обладнання комп`ютерних мереж, (комутатори, маршрутизатори) під термін гуманітарний вантаж 2. Якщо для митниці це не буде гуманітарний вантаж, то взагалі в решті можна отримати таку гуманітарну допомогу?

Відповідно до Закону України «Про гуманітарну допомогу» гуманітарна допомога - цільова адресна безоплатна допомога в грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за кордоном, які потребують її у зв'язку з соціальною незахищеністю, матеріальною незабезпеченістю, важким фінансовим становищем, виникненням надзвичайного стану, зокрема внаслідок стихійного лиха, аварій, епідемій і епізоотій, екологічних, техногенних та інших катастроф, які створюють загрозу для життя і здоров'я населення, або тяжкою хворобою конкретних фізичних осіб, а також для підготовки до збройного захисту держави та її захисту у разі збройної агресії або збройного конфлікту.

Отже, безповоротна фінансова допомога (грошові кошти) і допомога у натуральній формі (товари) можуть бути визнані за певних умов гуманітарною допомогою.

Гуманітарна допомога є різновидом благодійництва і має спрямовуватися відповідно до обставин, об’єктивних потреб, згоди її отримувачів та за умови дотримання вимог ст. 3 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» №5073-VI від 05.07.2012р.

Перелік отримувачів гуманітарної допомоги визначено в ст.1 Закону №1192. Це, зокрема, але не виключно громадські організації, релігійні організації, благодійні фонди, які внесені до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги.

Набувачами ж гуманітарної допомоги є фізичні та юридичні особи, які потребують гуманітарної допомоги та яким вона надається.

Постановою КМУ від 07.03.2022 № 224 затверджено перелік категорій товарів, що визнаються гуманітарною допомогою у кожному конкретному випадку, на період воєнного стану. Мережеве обладнання комп`ютерних мереж, (комутатори, маршрутизатори) не підпадає під вищенаведений перелік, тому потребує визнання гуманітарною допомогою, в Вашому випадку це можливе при врахуванні наступних обставин.

Для визнання допомоги гуманітарною необхідно отримати письмову пропозицію донора про її надання (дарчий лист)та надати письмову згода отримувача гуманітарної допомоги на її одержання (ст.3 Закону України «Про гуманітарну допомогу»). 

Ще є форми звітів про наявність і розподіл гуманітарної допомоги, які затверджені наказом Міністерства соціальної політики України №539 від 31.07.2020 р. Однак Постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання отримання, використання, обліку та звітності благодійної допомоги» № 202 від 05.03.2022 р. визначено, що дія цього нормативного акту в умовах воєнного стану не поширюються на отримання, використання, облік та звітність благодійної допомоги від юридичних та фізичних осіб - резидентів і нерезидентів.

Визнання допомоги гуманітарною, в залежності від її виду, здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері соціального захисту населення (Міністерство соціальної політики України) або Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними(військовими) адміністраціями (стаття 5 Закону України "Про гуманітрану допомогу" - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1192-14#Text).

Мінсоцполітики здійснює визнання вантажів, коштів, у тому числі в іноземній валюті, виконаних робіт, наданих послуг гуманітарною допомогою; здійснює контроль за транспортуванням, отриманням, збереженням, охороною, складуванням, розподілом, цільовим використанням, обліком гуманітарної допомоги, підготовкою відповідної статистичної звітності; здійснює в межах повноважень, передбачених законом, контроль за діяльністю Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій;  веде Єдиний реєстр отримувачів гуманітарної допомоги.

З урахуванням вищенаведених документів та наведеного вище, для визнання Вашого вантажу гуманітарним Ви подаєте до Мінсоцполітики заяву  - https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/text/56/f468971n58.doc

3. Яким чином БФ реєструє у системі ШЛЯХ водіїв, які поїдуть за цією гуманітаркою?

Відповідно до п. 2-8 Постанови КМУ від 20.05.2022 року № 615(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/615-2022-п#Text)

Рішення про виїзд за межі України водіїв, що здійснюють перевезення для потреб Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами, приймається Мінінфраструктури або обласними, Київською міською військовими адміністраціями за наявності відповідного обґрунтування щодо обсягів вантажів та кількості транспортних засобів, необхідних для їх перевезення, у листах від будь-якого з таких органів, підприємств, установ, організацій, закладів:

військових, правоохоронних органів;

військових адміністрацій;

медичних закладів;

відправників чи отримувачів гуманітарної допомоги.

Рішення про виїзд за межі України, яке дає можливість перетину державного кордону, приймається на строк не більше шести місяців.

Мінінфраструктури або обласні, Київська міська військові адміністрації надсилають до Адміністрації Держприкордонслужби рішення про виїзд за межі України зазначених в абзаці першому цього пункту осіб для врахування під час їх виїзду за межі України.

Особи, зазначені в абзаці першому цього пункту, можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 30 календарних днів з дня перетину державного кордону.

У разі перевищення строків перебування осіб за кордоном та/або зміни мети виїзду за кордон, що встановлені цим пунктом, Мінінфраструктури та військові адміністрації скасовують своє рішення про виїзд за межі України відповідних осіб протягом семи робочих днів з моменту встановлення фактів зазначених порушень.

У разі непідтвердження мети поїздки уповноважені службові особи Держприкордонслужби відмовляють особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, у перетинанні державного кордону в порядку, визначеному частиною першою статті 14 Закону України “Про прикордонний контроль”.

У Вашому випадку Ви звертаєтесь до відповідної обласної військової адміністрації або до Мінінфраструктури для надання рішення на виїзд за межі України водіїв, реєструвати у системі Шлях водіїв немає необхідності, це передбачено для водіїв транспортних засобів суб’єктів господарювання, які мають ліцензію на право провадження господарської діяльності з міжнародних перевезень вантажів та пасажирів автомобільним транспортом(п.2-9 Постанови від 20.05.2022 року № 615).

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram