Розмитнення авто для ЗСУ

Як зараз можна вивезти машину з-за кордону для ЗСУ? Варiант, з актом прийому передачi вiд вiйськовоi частини не пiдходить, тому що машину купляв особисто я, це не був збiр. Машина маэ пiти в конкретний батальон, конкретнiй людинi. Чи э якийсь спосiб, окрiм, того акту прийому-передачi?

17.09.2022 18:43 2268

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
417 відгуків (415 +) (2 -)
Консультацій: 1591
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. Ввезення авто для потреб ЗСУ здійснюється в даний час на підставі ЗУ "Про гуманітарну допомогу" та Митного кодексу України як гуманітарна допомога. 

Відповідно до ст. 1 ЗУ "Про гуманітарну допомогу" ви виступаєте донором - фізична особи в Україні, яка добровільно надає гуманітарну допомогу отримувачу гуманітарної допомоги в Україні або за її межами. 

Згідно ст. З ЗУ "Про гуманітарну допомогу" підставою для започаткування процедури визнання допомоги гуманітарною є письмова пропозиція донора про її надання.

Підставою для здійснення гуманітарної допомоги в Україні є письмова згода отримувача гуманітарної допомоги на її одержання. Отримувач гуманітарної допомоги має такі самі права на її використання, що і набувач гуманітарної допомоги.

Таким чином, якщо ви бажаєте передати авто на потреби ЗСУ вам потрібно звернутись з письмовою заявою до отримувача гуманітарної допомоги благодійного фонду чи благодійної організації в Україні від них в свою чергу отримати письмове підтвердження про прийняття такої допомоги. Військова частина повинна направити лист про те що вона потребує допомоги в придбанні автомобіля відповідного класу.

Після обміну вказаними листами благодійний фон чи організація повинні надати вам повноваження на придбання авто за кордоном на фонд чи організацію. 

Відповідно до ст. 8 ЗУ "Про гуманітарну допомогу" митне оформлення вантажів (товарів) без справляння плати за виконання митних формальностей поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом, встановленим для митних органів, здійснюється митними органами за наявності рішення відповідних спеціально уповноважених державних органів з питань гуманітарної допомоги про визнання таких вантажів (товарів) гуманітарною допомогою.

Випуск у вільний обіг на митній території України вантажів, визнаних гуманітарною допомогою, здійснюється митними органами на підставі відповідного рішення, отриманого від спеціально уповноваженого державного органу з питань гуманітарної допомоги з використанням механізму "єдиного вікна" відповідно до Митного кодексу України.

"Єдине вікно" (https://cabinet.customs.gov.ua/)це електронний сервіс який дає можливість заповнити документи для митного оформлення та погодити питання випуску товару на митну територію України з іншими органами держвлади, в тому числі з  спеціально уповноваженими державними органами з питань гуманітарної допомоги.

Для митного оформлення необхідно заповнити декларацію на гуманітарну допомогу (вказавши організацію як декларанта) та додати документи передбачені ст. 3  ЗУ "Про гуманітарну допомогу" лист від донора (від вас) згода на від отримувача (організації або фонду) та лист від набувача (військової частини). 

В подальшому після декларування через Єдине вікну, відповідне рішення про визнання автомобіля гуманітарною допомогою буде надіслане митному органу та відповідно прийняте рішення митницею про випуск автомобіля на митну територію без сплати митних платежів та оподаткування.

Потім отримувач згідно акту приймання передачі передає авто військовій частині (набувачу допомоги).

Обійтись без фонду або організації також не є можливим в силу того, що фізичні особи можуть бути лише донорами, а отримувачі це виключно юридичні особи, яких зареєстровано в установленому Кабінетом Міністрів України порядку в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги. 

Набувачами допомоги саме для ЗСУ може бути виключно військова частина (конкретний військовий не може бути) так як транспортні засоби ставляться на облік саме за військовою частиною як юридичною особою. 

Виходом може бути лише домовленість між вами частиною та фондом про передання транспорту конкретному батальйону.   

На жаль іншого шляху законодавство не передбачає.

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram