Про що подати позов до суду, щоб дружина померлого сина могла отримати 1/2 будинку, що йому мало б належити за 1 заповітом?

есть 1/2 дома, которая принадлежало матери. У матери есть сын и дочь. в 99м году она завещает "належну мені частину житлового будинку" --> сыну.
В 2002 м году она завещает это же имущество, но уже пополам сыну и дочери.В 2018м году умирает.
Сын и дочь идут к нотариусу. Нотариус видит, что есть 2 завещания, но т.к. 1е старое, видит только 2е. Говорит, "во втором завещании нету отмены 1го. Плюс, ошибка в адресе. Там, ул. Садова 1-а, а по документам, адрес Садова 1 (в описании там есть "позначений на плані літерою "А").
И вообще, я первого завещания не вижу. Вижу, что оно было, но в архиве как-то там хранятся более новые дела и т.д.
И сын и дочь вступают в наследство ПО ЗАКОНУ, по 1/4.
сын умирает в 2020 году. Его жена идет к нотариусу. Нотариус наш находит 1е завещание, в котором все имущество завещано сыну. Соответственно, теперь жена претендует на всё майно, точнее на полдома.
Вопрос:
1. ,Можна визнати 2-гий Заповіт недійсним і на якій підставі? І чи тоді 1 заповіт буде дійсним, щоб по ньому визнати право власності дружини померлого сина? 2. По закону по идее не должно было бы быть, а по первому завещанию, если глюки во втором. Может лучше сразу иск подавать о признании права собственности ?

29.06.2022 11:39 811

Консультація виконавця

Олександр Старенков
Адвокат
У сервісі: 5 років
84 відгука (82 +) (2 -)
Консультацій: 234

Доброго дня!

Щиро вдячний, що вибрали саме мене!

Відповідно до статті 1254 Цивільного кодексу  України заповіт, який було складено пізніше, скасовує попередній заповіт повністю або у тій частині, в якій він йому суперечить. Кожний новий заповіт скасовує попередній і не відновлює заповіту, який заповідач склав перед ним.

  1. Якщо новий заповіт, складений заповідачем, був визнаний недійсним, чинність попереднього заповіту не відновлюється, крім випадків, встановлених статтями 225і 231цього Кодексу.

Стаття 1257 Цивільного кодексу  України

  1. Заповіт, складений особою, яка не мала на це права, а також заповіт, складений з порушенням вимог щодо його форми та посвідчення, є нікчемним.
  2. За позовом заінтересованої особи суд визнає заповіт недійсним, якщо буде встановлено, що волевиявлення заповідача не було вільним і не відповідало його волі.
  3. Недійсність окремого розпорядження, що міститься у заповіті, не має наслідком недійсності іншої його частини.
  4. У разі недійсності заповіту спадкоємець, який за цим заповітом був позбавлений права на спадкування, одержує право на спадкування за законом на загальних підставах.

 

Стаття 225. Правові наслідки вчинення правочину дієздатною фізичною особою, яка у момент його вчинення не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними

  1. Правочин, який дієздатна фізична особа вчинила у момент, коли вона не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними, може бути визнаний судом недійсним за позовом цієї особи, а в разі її смерті - за позовом інших осіб, чиї цивільні права або інтереси порушені.
  2. У разі наступного визнання фізичної особи, яка вчинила правочин, недієздатною позов про визнання правочину недійсним може пред'явити її опікун.
  3. Сторона, яка знала про стан фізичної особи у момент вчинення правочину, зобов'язана відшкодувати їй моральну шкоду, завдану у зв'язку із вчиненням такого правочину.

Стаття 231. Правові наслідки правочину, який вчинено під впливом насильства

  1. Правочин, вчинений особою проти її справжньої волі внаслідок застосування до неї фізичного чи психічного тиску з боку другої сторони або з боку іншої особи, визнається судом недійсним.
  2. Винна сторона (інша особа), яка застосувала фізичний або психічний тиск до другої сторони, зобов'язана відшкодувати їй збитки у подвійному розмірі та моральну шкоду, що завдані у зв'язку з вчиненням цього правочину.

Обставини встановлених статтями 225 і 231 цього Цивільного кодексу  України необхідно доказувати, на що мають бути відповідні належні та достатні докази, які мають бути до та на момент складання заповіту.

Якщо визнавати 2-й заповіт недійсним, то необхідно клопотати про проведення заочної психіатричної експертизи у разі підтвердження, що заповідач не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними, то буде діяти 1-й заповіт- це як один з варіантів. Треба з’ясовувати усі обставини, з питання цього не вбачається. Також можливо перевірити, чи заповіт складений з додержанням вимог щодо його форми та посвідчення. Позов про визнання права власності не можна подавати так як наявні , я так зрозумію, право правовстановлюючі документи. Тому потрібно шукати підстави для визнання заповіту не дійсним.    

 

Якщо Вам, була корисна та сподобалася моя консультація, прошу залишити відгук.

У подальшому, якщо виникли питання, звертатися за телефонами: 0972426086 та 0930995811 або E-mail: starenkow@ukr.net

Заздалегідь вдячний!

З повагою,

Адвокат Олександр Старенков

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram