Відпустка після поранення

Добрий день! Я зараз знаходжусь у відпустці після поранення за довідкою ЛВК 30 днів. Свій рапорт та довідку я передав до частини. Вчора партія вказав де будуть проводити свою відпустку, це домашня адреса.
Питання таке:
Де повинна проходити відпустка? Мені подзвонили з частини та сказали, що мені комбат підписав рапорт на 15 діб. А подальші 15 діб я повинен з`явитися і проходити десь в їх розпорядженні. Це законно? Як я розумію, мені було відкрито лікарняний. Я повинен їхати до частини та вирішувати свої питання на місці? Чи я можу нікого не слухати, та по закінченню довідки через 30 діб прибути до частини? Дякую.

29.06.2022 12:25 10453

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 729

Вітаю!

1. ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДПУСТКУ ПІСЛЯ ПОРАНЕННЯ НА СТРОК, ЯКИЙ ВСТАНОВИЛА ВЛК. ПРОВОДИТИ ЇЇ ВИ МАЄТЕ ПРАВО ТАМ, ДЕ РАХУЄТЕ ЗА ПОТРІБНО.

2. ВАШЕ КОМАНДУВАННЯ ПРИ НАДАННІ ВАМ ВІДПУСТКИ ПОВИННО БУЛО КЕРУВАТИСЯ П.19 СТАТТІ 10-1 ЗАКОНУ УКРАЇНИ  "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей"

3. ПРОІГНОРУВАТИ НАКАЗ КОМАНДУВАННЯ ТА НЕ ПОВЕРНУТИСЯ З ВІДПУСТКИ СВОЄЧАСНО, ВИ НЕ МАЄТЕ ПРАВА. 

ВИ ПОВИННІ ПОВЕРНУТИСЯ ІЗ ВІДПУСТКИ В ТОЙ СТРОК, ЯКИЙ ВСТАНОВИЛО КОМАНДУВАННЯ. 

ЯКЩО ВИ ЦЕ НЕ ЗРОБИТЕ, ВАС ПРИТЯГНУТЬ ДО КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ДЕЗЕРТИРСТВО.

ОБОВ'ЯЗОК ВЧАСНО ПОВЕРНУТИСЯ З ВІДПУСТКИ ВСТАНОВЛЕНИЙ П.252 "Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України".

ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІ СТРОКОВОЇ СЛУЖБИ ПРОВОДЯТЬ ВІДПУСТКУ ПРИ ЧАСТИНІ, ЯКЩО НЕМАЄ ІНШОЇ МОЖЛИВОСТІ (П.208 "Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України").

У ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ НЕМАЄ ЛІКАРНЯНИХ - ЇМ НАДАЄТЬСЯ АБО ВІДПУСТКА В ЗВ'ЯЗКУ З ХВОРОБОЮ (ПОРАНЕННЯМ) АБО ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД СЛУЖБОВИХ ОБОВ'ЯЗКІВ В ЗВ'ЯЗКУ З ХВОРОБОЮ. 

4. ЯКЩО ВИ ВВАЖАЄТЕ,  ЩО ВАШІ ПРАВА ПОРУШЕНІ - СКАРЖТИСЯ.

ЦЕ ПРАВО ВАМ НАДАЄ ДИСЦИПЛІНАРНИЙ СТАТУТ УКРАЇНИ. 

5. ПІСЛЯ ВІДПУСТКИ В ЗВ'ЯЗУ З ПОРАНЕННЯМ, ВАС ПОВИННА ЩЕ РАЗ ОБСТЕЖИТИ ВЛК.

ХХХХХХХХХ

МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
14.08.2008 № 402
Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800
Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України
6.5. Для вирішення питання про потребу у відпустці за станом здоров'я або звільненні від виконання службових обов'язків (у тому числі і повторно) військовослужбовець може направлятися на медичний огляд начальником відділення або профільним головним (провідним) фахівцем військового лікувального закладу, у якому він знаходиться на стаціонарному або амбулаторному лікуванні, про що робиться запис в історії хвороби (медичній книжці), який завіряється підписом відповідної посадової особи.
6.11. Постанова ВЛК про потребу військовослужбовця у відпустці за станом здоров'я приймається після закінчення стаціонарного лікування в разі, коли для повного відновлення функції і працездатності необхідний термін - не менше 30 календарних днів. Постанова про потребу у відпустці за станом здоров'я оформлюється довідкою ВЛК, яка підлягає контролю штатною ВЛК (без затвердження).
Постанова ВЛК про потребу у звільненні від виконання службових обов'язків (занять) за станом здоров'я оформлюється довідкою ВЛК, яка затвердженню штатною ВЛК не підлягає.
6.15. Відпустка за станом здоров'я надається військовослужбовцю командиром військової частини (закладу), де він проходить службу, на підставі постанови ВЛК.
При вибутті військовослужбовця у відпустку за станом здоров'я довідка ВЛК з постановою ВЛК видається йому на руки.
6.35. У воєнний час лікування військовослужбовців має бути закінчене у військовому лікувальному закладі (солдатів, матросів, сержантів і старшин - у батальйонах (командах) видужуючих). У виняткових випадках військовослужбовцям може бути надана відпустка за станом здоров'я на 30 календарних днів. За постановою ВЛК відпустка за станом здоров'я може бути продовжена на такий самий строк, а за відповідних медичних показань - повторно продовжена ще на 30 календарних днів. Постанова ВЛК про продовження відпустки за станом здоров'я записується в книгу протоколів засідань ВЛК та в довідку ВЛК, на підставі якої була надана перша відпустка за станом здоров'я, і підписується головою, членами комісії (не менше двох), секретарем комісії та скріплюється гербовою печаткою.
хххххххх

КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ :

Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

ххххххххххх

ЗАРАЗ ОСОБЛИВИЙ ПЕРІОД.

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про оборону України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1932-12#Text

особливий період - період, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій;

воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень;

ххххххх

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12#Text
Стаття 10-1Право військовослужбовців на відпустки. Порядок надання військовослужбовцям відпусток та відкликання з них
11. У зв'язку з хворобою військовослужбовця йому надається відпустка для лікування із збереженням грошового та матеріального забезпечення на підставі висновку військово-лікарської комісії. Тривалість такої відпустки визначається характером захворювання. Загальний час безперервного перебування військовослужбовця в закладах охорони здоров'я та у відпустці для лікування у зв'язку з хворобою не повинен перевищувати 4 місяців підряд (крім випадків, коли законодавством передбачено більш тривалі строки перебування на лікуванні).
Після закінчення встановленого безперервного перебування на лікуванні у закладах охорони здоров'я та у відпустці для лікування у зв'язку з хворобою військовослужбовець підлягає огляду військово-лікарською комісією для вирішення питання про придатність його до військової служби.
17. В особливий період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або до моменту прийняття рішення про демобілізацію військовослужбовцям надаються відпустки, передбачені частинами першою, шостою та дванадцятою цієї статті, і відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин. Надання військовослужбовцям відпусток, передбачених частиною першою цієї статті, здійснюється за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу. Відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин військовослужбовцям надаються із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів.
18. В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.
19. Надання військовослужбовцям у періоди, передбачені пунктами 17 і 18 цієї статті, інших видів відпусток, крім відпусток військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, - тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку, а також відпусток у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії, припиняється.
ххххххххх

Указ
Президента України

Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text

1. Цим Положенням визначається порядок проходження громадянами України (далі - громадяни) військової служби у Збройних Силах України та регулюються питання, пов'язані з проходженням такої служби під час виконання громадянами військового обов'язку в запасі.

2. Громадяни проходять військову службу у Збройних Силах України (далі - військова служба) в добровільному порядку або за призовом.

За призовом громадяни проходять:

строкову військову службу;
військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;
186.
В особливий період військовослужбовцям надаються відпустки, визначені пунктами 1718 статті 10-1 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".
Відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин, у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії військовослужбовцям, відрядженим до військових частин, задіяних до ведення воєнних (бойових) дій, у тому числі в антитерористичних операціях, надаються командирами таких військових частин за місцем тимчасового виконання службових обов’язків. Посадова особа, яка надала такі відпустки, письмово інформує про це командира військової частини, який направив військовослужбовця у відрядження.
В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець. Порядок надання відпусток військовослужбовцям, звільненим з військової служби у зв'язку з демобілізацією або з вислугою встановлених строків військової служби за призовом, визначається Законом України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".
208.
У разі неможливості з поважних причин використати відпустку для лікування у зв'язку з хворобою за межами військової частини військовослужбовець строкової військової служби може бути залишений у військовій частині зі звільненням його на час відпустки від усіх робіт, занять, несення служби у добовому наряді та варті. Військовослужбовці рядового та старшинського складу, які проходять військову службу на кораблях і суднах Військово-Морських Сил Збройних Сил України, в цьому випадку за розпорядженням старшого морського начальника розміщуються в одній з берегових частин бойового забезпечення (без виключення зі списків особового складу корабля або судна), де зараховуються на всі види забезпечення. Така відпустка при військовій частині проводиться, як правило, в медичному пункті (лазареті) військової частини зі здійсненням необхідних лікувально-профілактичних та оздоровчих заходів.
XIV. Особливості проходження військової служби, служби в резерві та виконання військового обов'язку в запасі в особливий період
252.
Особи, які не повернулися своєчасно без поважних причин з відпустки до місця проходження військової служби або не прибули після оголошення мобілізації у визначені для них пункти і строки, несуть відповідальність згідно із законодавством. 
258. Відпустку для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії військовослужбовцям може бути надано тривалістю не менше 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки і назад:
іншим військовослужбовцям - прямими начальниками від командира полку (бригади), прирівняної до неї посадової особи і вище.
259. Лікування військовослужбовців повинно бути закінчено у закладі охорони здоров'я. У виняткових випадках на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії командиром (начальником) військової частини, а в разі виключення зі списків особового складу військової частини - начальником військово-лікувального закладу може бути надано відпустку для лікування у зв'язку з хворобою на 30 календарних днів. Після закінчення цього строку за висновком (постановою) військово-лікарської комісії відпустку для лікування у зв'язку з хворобою може бути продовжено на такий самий строк, а за відповідними медичними показниками - продовжено ще раз. Відпустка для лікування у зв'язку з хворобою не повинна перевищувати 4 місяців. Після закінчення відпустки для лікування у зв'язку з хворобою військово-лікарська комісія надає висновок про ступінь придатності військовослужбовця до військової служби.
ххххххххх
Стаття 408. Дезертирство
Кримінальний кодекс України

1. Дезертирство, тобто самовільне залишення військової частини або місця служби з метою ухилитися від військової служби, а також нез’явлення з тією самою метою на службу у разі призначення, переведення, з відрядження, відпустки або з лікувального закладу -

караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

2. Дезертирство із зброєю або за попередньою змовою групою осіб -

карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

3. Діяння, передбачене частинами першою або другою цієї статті, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, -

карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

4. Діяння, передбачене частинами першою або другою цієї статті, вчинене в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, -

карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років.

ххххххххх

Якщо Ви вважаєте що командування порушує Ваші права, тоді вступає в дію положення Розділу V Дисциплінарного статуту ЗСУ. 
В такому разі він може скаржитися на дії командування. 
ЗАКОН УКРАЇНИ
 
РОЗДІЛ V. 
110. Усі військовослужбовці мають право надсилати заяви чи скарги або особисто звертатися до посадових осіб, органів військового управління, органів управління Служби правопорядку, органів, які проводять досудове слідство, та інших державних органів у разі:
прийняття незаконних рішень, дій (бездіяльності) стосовно них командирами (начальниками) або іншими військовослужбовцями, порушення їх прав, законних інтересів та свобод;
незаконного покладення на них обов’язків або незаконного притягнення до відповідальності.
111. Заява чи скарга з інших питань службової діяльності подається безпосередньому командирові (начальникові) тієї особи, дії якої він оскаржує, а в разі, якщо особи, які подають скаргу, не знають, з чиєї вини порушені їх права, заява чи скарга подається в порядку підпорядкованості. У такому самому порядку подаються пропозиції.
ххххххххх
НИЖЧЕ НАВЕДЕНО КУДИ СКАРЖИТИСЯ:
http://vyhovna-robota.blogspot.com/p/blog-page_24.html
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram