Виїзд за кордон офіцера запасу для отримання другої вищої освіти

Чи можливо виїхати за кордон чоловіку якому 30 років, для здобуття другої вищої освіти, якщо раніше закінчив військову кафедру при університеті та являється офіцером запасу. Вступив до закордонного вузу у 2022 році. Чи не буде проблем у військоматі при отриманні відстрочки та дозволу на перетин кордону?

30.06.2022 18:15 1802

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Відповідно до ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Законодавством не встановлено обмежень щодо отримання другої освіти або її кількості, вікового критерію та періоду вступу на навчання. Наявність або відстутність закінчення  військової кафедрі не впливає на право отримання відстрочки у зв’язку з навчанням.

Навчання повинно відбуватися за денною або дуальною формами. Тому головне, щоб Ви були зараховані на зазначені форми здобуття освіти.

Для отримання відтрочки від призову під час мобілізації у зв’язку з навчанням за кордоном, необхідно звернутися до військомату та надати документи, що підтверджують навчання. Документи з ВНЗ повинні бути перекладені  на українську мову та посвідчені нотаріусом.

При перетині кордону необхідні документи:

- студентський квиток або студентська віза;

- перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання у закордонному вузі;

- військово-облікові документи з записом щодо надання відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон.

Стосовно проблем при отриманні відстрочки, то це буде залежити від наявних у Вас документів то від підстави, на яку буде посилатися військомат. 

Наприклад, розповсюджений випадок, коли військомати посилаються на пункт ст.17 ЗУ "Про військовий обов'язок", яка стосується відстрочки на строкову військову службу для громадян призовного віку. Але, ці норми не можуть бути застосовані в теперішній час. Зараз в країні особливий період та діють правові норми в умовах воєнного стану, а саме - ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (ст.23), відповідно до якого мають право на відстрочку здобувачі освіти за кордоном. Про це також зазначено у Правилах перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57, та листі-роз’ясненні Адміністрації Прикордонної служби України №23-6855/0/6-22 від 17.03.2022р.
Тобто, не можуть зараз застосовуватись норми закона про військовий облік, а діють норми закону про мобілізацію. Це один із розповсюджених випадків непорозумінь у військоматах, оскільки вони невірно трактують норми законодавства.

Якщо військомат буде відмовляти у наданні відстрочки з будь-якої підстави, можете звернутися на нашу електронну адресу pravoizachita@gmail.com та ми надамо Вам додаткову консультацію та поради.

Якщо у Вас зараз є уточнюючі питання, також можете написати на зазначену ел.пошту.

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої відповіді.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram