Відстрочка студенту іноземного вуза

Добрий день! Підкажіть будь-ласка, як взагалі проходить процес отримання відстрочки для студента? Що може бути, якщо немає приписного? Які потрібно брати з собою документи, чи потрібно писать якість заяви? Скільки взагалому часу триває? Чи обов‘язково проходити медогляд? Є нюанси, на які 100%во слід звернути увагу ? Які ж підповідні камені.
Буду вдячний за відповідь

02.07.2022 05:29 2831

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
721 відгук (720 +) (1 -)
Консультацій: 1895
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Якщо Ви  вступили на навчання до іноземного  ВНЗ  то на цій підставі можете  отримати відстрочку в  центрі комплектування та соціальної підтримки (військоматі). 

На підтвердження факту зарахування на навчання, ВНЗ має надати Вам довідку про зарахування, де буде вказано, що Ви зараховані на денну форму навчання. Та мають бути вказаний період навчання (семестру). В принципі, для більшості випадків цієї довідки достаньо. Але є деякі військомати які вимагають ще контракт та докази сплати за навчання згідно контракту ( квитанція) за семестр/рік/місяць. Всі ці документи бажано мати  в оригиналі, ВНЗ відправляє їх Вам поштою ( в крайньому випадку, хоча б електронному форматі, але роздрукований на кольоровону принтері). Їх маєте перекласти на українську мову із нотаріальним посвідченням. Такі послуги надають центри перекладу, в них є і свої нотаріуси.  Заздалегідь запитайтеся в центрі перекладу,чи погодиться їхній нотаріус посвідчити роздруковані електронні документи в кольоровому варіанті. Є нотаріуси, які не посвідчують такі документи, тож цей момент треба одразу виясняти.  Документи з ВНЗ треба перекладати в 2-х екз.., один для військомуту, другий для перетину кордону. 

Щодо отримання відстрочки. Вся процедура займає в середньому 1,5-2 тижні. Все залежить від графіку  роботи  та завантаженості військомату. 

Особа звільняється  від мобілізації  адже є здобувачем вищої освіти (без будь-яких вікових винятків та періоду вступу до ВНЗ). 

Так, у відповідності з  ч.  2 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Для отримання відстрочки, Ви маєте подати заяву про отримання відстрочки (зразок я Вам скину). В 2-х екз. один йде до військомату, на другому мають проставити штамп (з датою/підписом) про прийняття заяви до розгляду. Звертаю увагу, що якщо Вашу заяву не будуть приймати ( будуть пропонувати свій шаблон), все рівно наполягайте на прийняття саме Вашого варіанту заяви ( адже в ній міститься правильне формулювання), не приймати від Вас заяву, військомат не має права. 

Якщо у Вас немає приписного, нічого страшного. Вам видадуть новий військово-обліковий документ (якщо Вам більше 27 років - тимчасове посвідчення ( в  віці після 27  вже не має бути приписного, видають посвідчення), та Ви не ставали на облік військовозобов'язаних після 27 років, Вас перед наданням відстрочки мають направити на ВЛК (медкомісію). Ця процедура обов'язкова ( але інформаіція про стан здоров'я має бути в Вашій особовій справі).  Розумію, це неприємна  ситуація, але цього на жаль не уникнути. Вам мають надати після всіх процедур тимчасове посвідчення, в якому зазначається висновок ВЛК  та запис про надання відстрочки. На підтвердження надання відстрочки, військомат видає довідку про надання відстрочки та довідку про надання дозволу на виїзд за кордон. 

Серед нюансів: військоматі можуть говорити про те, що ви втратили право на навчання (якщо у Вас вже є одна вища освіта), або Ви поступили до ВНЗ після 24 лютого, або Вам вже 30+ та Ви не маєте права на відстрочку. Все це маячня. Якщо Ви є студентом фахової вищої  освіти (за денною або дуальною формами навчання),  та можете ці обставини документально підтвердити, то Ви маєте право на відстрочку та не підлягаєте мобілізації. І немає значення якого ВНЗ, де він знаходиться, на території України або за кордоном. Чи то друга вища освіта, або Вам 30+, або Ви вступили до/після 24 лютого, законодавством таких обмежень не встановлено. 

Також військомати часто пишуть в довідках про відстрочку (особливо тим, кому до 27 років), що відстрочка надана на підставі ст. 17 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу. Це помилка ( яка може стати підставою в пункті перетину завернути Вас та не пропустити). 

Адже стаття 17 Закона передбачає надання відстрочки від СТРОКОВОЇ служби. 

У зв'язку із введенням воєнного стану призов на строкову службу був скасований Указом Президента №230/2022 див. за посиланням: УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №230/2022 — Офіційне інтернет-представництво Президента України (president.gov.ua)

Оскільки зараз воєнний час, призов на строкову службу скасований, статтю 17 Закону № 2232-XII військомати мають забути на весь час дії правового режиму воєнного стану або поки не буде відповідного Указу Президента. Але військомат не вміє читати закони, та штампують довідки (які до речі нічим не передбачені) про надання відстрочки від строкової служби.

 Строкова військова служба та військова служба під час мобілізації -це принципово різні види військової служби. Якщо в мирний час чоловіки до 27 років були призивниками до строкової служби (після досягнення цього віку не підлягали призову на строкову службу), то зараз в воєнний час, усі чоловіки від 18 до 60 років підлягають призову на військову службу від час мобілізації для цілей оборони та відсічі збройної агресії, за виключенням тих, хто не підлягає мобілізації та мають право на відстрочку згідно до ст. 23 Закону про мобілізацію. Тож, заява на отримання відстрочки має бути на підставі ст. 23 Закону про мобілізацію, в результаті якої Вам мають надати довідку про відстрочку за цією статею та довідку про дозвіл на перетин кордону. 

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

Також у разі необхідності можу надати зразок  заяви до військомату на отримання відстрочки

Буду також вдячна за вігук на Сайті=)

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram