Відстрочка від мобілізації згідно з частиною 1 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

Добрий день. Скажіть, будь ласка, якщо батьки моєї дружини інваліди ( ІІ і ІІІ груп), чи маю я право на відстрочку від мобілізації відповідно абз.11 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"? Якщо так, то скажіть, будь ласка, перелік документів, які я повинен подати(і чи обов`язково їх завіряти у нотаріуса) та за яким зразком написати заяву до військомату?

04.07.2022 18:40 11326

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
719 відгуків (718 +) (1 -)
Консультацій: 1890
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Так, Ви маєте право на відстрочку згідно абз. 11 ч. 1 ст. 23 ЗУ   "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" , відповідно до якої,  не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Для отримання відстрочки, необхідно подати заяву в військомат, та документи, що підтверджують обставини що вилючають призов під час мобілізації:  копію висновку МСЕК який підтверджує інвалідність батьків  дружини (якщо також є пенсійне посвідчення),  свідоцтво про шлюб та свідоцтво про народження дружини на підтвердження родинного зв'язку.  

В результаті, Вам видадуть довідку про надання відстрочки та  можливо ще  проставлять штамп в військовому квитку або тимчасовому посвідченні про те, що Вам надана відстрочка (але такий штамп не є обов'язковим, деякі військомати відмовляють проставляти такі штампи, адже законом це не передбачено). 

Документи посвідчувати нотаріально не обов'язково, адже немає такого обов'язку в законі, достатньо подати прості копії ( можете на кожній сторінці написати "згідно з оригіналом" дата , ініціали та підпис). А оригінали можете просто взяти із собою до військомату для огляду, якщо будуть сумніви у справжності поданих документів.

Щодо зразка заяви: 

*

                                                                                          В    ____________ РТЦК та СП

                                                                                          Адреса: 

                                                         

                                          Від:                                          ПІБ

                                                                                         __________   року народження                         

                                                                                         Адреса проживання: ____________

                                                                                         Тел.: ________

                                        

                                                                       Заява

Прошу  надати мені відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації згідно з абз. 11 ч.1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» оскільки батьки моєї дружини: ______ , _______  року народження,  встановлена І група інвалідності, та ______ , _______  року народження,  встановлена ІІ група інвалідності,    що виключає призов на військову службу під час мобілізації.

Обставини, що зазначені вище та виключають призов на військову службу під час мобілізації, підтверджується Довідками медико-соціальної експертизи Серії _______ №_______від ________р. ( видані безстроково), Пенсійними посвідченнями серії _______   від________та__________  , а також документами, що підтверджують родинний зв'язок: свідоцтво про шлюб та свідоцтво про народження моєї дружини. 

Відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації прошу надати на весь час дії воєнного стану до його офіційного закінчення.

Додатки:

1.Копія Довідкок МСЕК _____;

2.Копія свідоцтва про шлюб;

3.Копія паспорту дружини;

4. Копія свідоцтва про народження дружини;

5. Копія пенсіних посвідчень_______.

 

 05.07. 2022р.                                         ________                                                     ПІБ

Заяву маєте адаптувати під себе, вказати свої дані, дані батьків дружини, реквізити документів що додаєте до заяви. Заяву роздруковуєте, підписуєте та подаєте в 2-х екз. Один екз. з документими йде до військомату, а на другому наполягайте щоб Вам проставити штамп про прийняття заяви. Якщо будуть казати що не приймуть, що це Ви за "маячню" нам принесли тощо, не звертайте уваги та наполягайте на своєму. Вони зобов'язані прийняти та розглянути Вашу заяву. 

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся  marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram