Проходженя служби в ЗСУ для відкритого ФОП

Товариш проходить службу в ЗСУ. Є два основні питання:
1) Чи обов`язково здавати звіти
2) Чи обов`язково платити податок

Дякую

06.07.2022 21:28 1094

Консультація виконавця

Олександр Старенков
Адвокат
У сервісі: 5 років
84 відгука (82 +) (2 -)
Консультацій: 234

Вітаю!

Щиро вдячний, що обрали саме мене!

Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022 на всій території України воєнного стану, із 07 березня 2022 року введено в дію два закони: від 03.03.2022 №2115-IX „Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни” та від 03.03.2022 №2118-IX „Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану”.

Таким чином, Закон №2115-IX передбачає:

  1. Установити, що фізичні особи, фізичні особи-підприємці, юридичні особи подають фінансові, розрахункові, бухгалтерські звіти, подання яких передбачено в документальній або електронній формі – протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану, за весь період неподання.
  2. За період дії воєнного стану, а також протягом 3-х місяців після його закінчення до фізичних осіб, фізичних осіб-підприємців, юридичних осіб не застосовується адміністративна відповідальність за неподання звітності.

 

Закон №2118-IX вносить зміни до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування та подання звітності в період дії воєнного стану, а саме:

- податкові перевірки не розпочинаються, а початі перевірки зупиняються;

-  вважаються діючими ліцензії, по яких закінчився термін дії. Обов’язки щодо сплати та продовження дії ліцензій повинні бути виконані протягом 30 днів після закінчення воєнного стану.

- тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану, на території України санкції за порушення вимог Закону України „Про застосування реєстраторів розрахункових опрацій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”  не застосовуються.

 

З метою забезпечення можливості платникам податків декларувати свої податкові зобов’язання з податку на додану вартість, ключовими моментами є:

  • податкові зобов’язання та податковий кредит, які станом на 24 лютого підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними та розрахунками коригування до них відображаються у відповідних розділах податоквої звітності у загальному порядку;
  • податкові зобов’язання та податковий кредит, які станом на 24 лютого та до кінця дії воєнного стану на всій території України не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податоквими накладними та розрахунками коригування до них, відображаються в податоквій звітності з податку на додану вартість на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів (документи РРО, акти приймання-передачі, акти виконаних робіт/наданих послуг, тощо), складених (отриманих) платником податку за операціями з постачання та придбання товарів/послуг відповідно до Закону України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”.

Після завершення дії воєного стану платники зобовязані забезпечити реєстрацію в ЄРПН всіх податкових накладних та розрахунків коригування, реєстрація яких відтермінована на час дії військового стану, а всі податкові зобов’язання та податоквий кредит, задекларовані платниками під час дії такого воєнного стану на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, підлягають обов’язковому уточненню (приведенню у відповідність) з урахуванням даних податкових накладних та розрахунків коригування, зареєстрованих в ЄРПН.

 

Закон передбачає поділ усіх платників на три категорії:

 

  • Ті, що з моменту введення воєнного стану втратили можливість виконувати свої податкові обов'язки і досі не відновили цієї можливості. Для таких платників нічого не змінилося - як і раніше, вони звільняються від відповідальності за невиконання своїх обов'язків, але зобов'язані їх виконати протягом шести місяців після завершення воєнного стану;
  • Ті, що втрачали можливість виконувати свої податкові обов'язки, а потім відновили таку можливість. Такі платники зобов'язані подати звітність, сплатити податки/збори та зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування протягом 60 днів з моменту відновлення такої можливості;
  • Ті, що зберігали можливість виконувати свої податкові обов'язки протягом усього часу воєнного стану. У такому разі платники зобов'язані виконати свої обов'язки за період з 24 лютого 2022 року до 27.05.2022 (до набрання чинності Законом № 2260) у такі строки:

-  Зареєструвати податкові накладні - до 15 липня 2022 року;

- Подати податкову звітність - до 20 липня 2022 року;

- Сплатити податки та збори - до 31 липня 2022 року.

Порядок визначення можливості чи неможливості виконання платником податків своїх обов'язків буде затверджено Міністерством фінансів України.

Таким чином здавати звіти до закінчення воєнного стану не потрібно. Щодо податків, я так розумію, що товариш підприємницьку діяльність не здійснює сплачувати нема що та Закон також звільняє від їх сплати ще на протязі 6 місяців після закінчення воєнного стану.   

 

У подальшому, якщо виникли питання, звертатися за телефонами: 0972426086 та 0930995811 або E-mail: starenkow@ukr.net

            Якщо Вам була корисна та сподобалася повнота моєї консультації, прошу залишити відгук.

 

Заздалегідь вдячний!

З повагою,

Адвокат Олександр Старенков

Проходженя служби в ЗСУ для відкритого ФОП

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram