Як правильно звільнитися.

До 10.07.22 я перебуваю у відпустці без збереження заробітної плати, також написано заяви на тарифну відпустку з 11.07.22 на 2 тижні з виплатою матеріальної допомоги на оздоровлення (виплата відпускних та матеріальної допомоги вже відбулася) та на відпустку без збереження заробітної плати з 25.07.22 до 31.07.22. Підкажіть, як правильно можна звільнитися з роботи з 26.07.22, т.к. я знайшла нову роботу.
м. Запоріжжя.

08.07.2022 11:43 720

Консультація виконавця

Олександр Старенков
Адвокат
У сервісі: 5 років
84 відгука (82 +) (2 -)
Консультацій: 234

Вітаю!

Щиро вдячний, що обрали саме мене!

 Перший варіант:

Процедура звільнення за власним бажанням без поважних причин відпрацьовувати два тижні і «піти».

 Подається заяву про звільнення з обов’язковим зазначенням дати.  Якщо є необхідність попросите засвідчену копію наказу (ч. 2 ст. 47 КЗпП).

Другий варіант:

Працівник може не відпрацьовувати двох тижнів і «піти» за власним бажанням в одному з випадків: він звільняється із поважної причини та роботодавець згоден.

У такому випадку роботодавець має звільнити працівника у строк, про який той попросить. 

Статтею 38 КЗпП передбачені такі поважні причини: переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживати у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею 14-річного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом. Цей перелік не є вичерпним. Роботодавець має право визнати поважною будь-яку іншу причину. Крім того, кожен працівник має право звільнитися у будь-який день, якщо роботодавець порушує щодо нього законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору (ч. 3 ст. 38, ч. 2 ст. 39 КЗпП).

За власним бажанням працівник може звільнитися у строк, який вказав у заяві під час воєнного стану.

Умова - підприємство розташоване в районі, де ведуться бойові дії, й існує загроза життю і здоров’ю працівника.

Окрім заяви про звільнення працівника має надати документ, що підтверджує поважну причину звільнення. 

Третій варіант :

Підстави звільнення за угодою сторін

У п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП передбачена така підстава для припинення трудового договору, як угода сторін. Але, на жаль, у КЗпП поняття «звільнення за угодою сторін» не розкрите. У листі від 04.04.2014 р. № 60/06/186-14 Мінсоцполітики зазначило: «Звільнення за угодою сторін означає, що роботодавцем та найманим працівником досягнуто спільної згоди щодо припинення трудового договору у визначений строк».

Таким чином, відмінна риса цієї підстави припинення трудового договору від інших, передбачених КЗпП, випливає з самого її формулювання: спільна згода роботодавця і працівника на припинення трудового договору.

Головне, припинення трудових відносин за угодою сторін полягає в даті звільнення. Дату припинення трудового договору на підставі п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП сторони (працівник і роботодавець) визначають за взаємною домовленістю. Ніяких обмежень із цього приводу немає. Звільнення може відбуватися навіть «день у день», якщо це влаштовує обидві сторони.

Увага! За угодою сторін трудові відносини можуть бути припинені у будь-який обумовлений сторонами строк, у тому числі під час відпустки або в період тимчасової непрацездатності працівника, а також під час строку випробування.

Для працівника звільнення за угодою сторін (п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП) може бути привабливішим, ніж звільнення за власним бажанням (ст. 38 КЗпП), у випадку:

— якщо працівник знайшов нове місце роботи і не має поважних причин (переїзд на нове місце проживання, догляд за дитиною до 14 років тощо) для звільнення за власним бажанням без відпрацювання двох тижнів, а відпрацьовувати два тижні у нього немає можливості. У такому разі, якщо роботодавець не заперечує проти його звільнення до закінчення двотижневого терміну, то доречно трудовий договір припинити на підставі п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП;

— якщо працівник після звільнення хоче зареєструватися в державному центрі зайнятості. Згідно з ч. 3 ст. 22 Закону № 1533 звільнення за угодою сторін надає працівникові право отримувати в центрі зайнятості допомогу по безробіттю починаючи з 8-го дня після реєстрації в установленому порядку в державній службі зайнятості.

А ось якщо працівник звільнився з роботи за власним бажанням без поважних причин, то право на отримання допомоги по безробіттю він отримає тільки з 91-го дня після реєстрації в державній службі зайнятості (ч. 4 ст. 23 Закону № 1533).

 Правильніше та корисніше , на всяк випадок, звільнитися    за угодою сторін.

 

Успіхів Вам на новому місці роботи.

 

У подальшому, якщо виникли питання, звертатися за телефонами: 0972426086 та 0930995811 або E-mail: starenkow@ukr.net

 

Якщо Вам, була корисна консультація, прошу залишити відгук.

Заздалегідь вдячний!

З повагою,

Адвокат Олександр Старенков

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram