Виїзд за кордон на кредитному авто, що зареєстроване на батька

Добрий день. Ми хочемо виїхати до Румунії на авто в кредиті. Чи потрібно брати дозвіл з банку на тимчасовий виїзд авто. І що робити якщо банк такого не дає. Поміток у техпаспорті що до обмежень немає. Також авто зареєстроване на мого батька, який наразі за кордоном і прийти до нотаріуса не має. Чи можна виїхати та які документи треба зробити?

09.07.2022 22:35 2704

Консультація виконавця

Добрий день.

По суті заданих питань.

1.Ми хочемо виїхати до Румунії на авто в кредиті. Чи потрібно брати дозвіл з банку на тимчасовий виїзд авто. І що робити якщо банк такого не дає. Поміток у техпаспорті що до обмежень немає.

Необхідно зазначити, що існує два основні варіанти кредитування купівлі авто, це лізинг та кредит з договором застави. Лізинг не дає Вам можливості без дозволу банку перетнути кордон, оскіль свідоцтво офрмлене на банк. Виходячи з того, що авто вже оформлене на Вашого батька, це кредитний договір з договором застави, що автоматично не перешкоджає перетнути Вам кордон. Однак ці обмеження можуть бути встановлені у договорі застави та або у кредитному договорі, зазвичай заставодержатель(покупець авто) повинен звітувати про місцезнаходження предмету застави, в такому випадку Ви зможете перетнути кордон та потім Ваш батько повинен надіслати повідомлення до батька. Можливо звичайно банк встановлює обмеження, щодо вихзду за кордон, однак для цього необхідно дивитися вищенаведені договори(якщо є у наявності - можете надіслати мені їх для ознайомлення(контакти нижче)).

2.Також авто зареєстроване на мого батька, який наразі за кордоном і прийти до нотаріуса не має. Чи можна виїхати та які документи треба зробити?

Документи, які необхідно мати при перетині кордону на автомобілі:

- посвідчення водія, що відповідає міжнародним вимогам.

- Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт), в якому особиста інформація має дублюватися латиницею.

- Відмітний знак України автомобілем (UA – розміщується на транспортних засобах ззаду).

- Державний номерний знак на автомобілі. Якщо у вас є індивідуальний номерний знак, пам'ятайте, що він діє тільки на території України. За кордон можна їхати лише на державних номерних знаках.

- поліс «Зелена картка» — договір міжнародного страхування

Відповідно до ст.16 ЗУ «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» у разі виїзду транспортного засобу, зареєстрованого в Україні, до країн - членів міжнародної системи автомобільного страхування "Зелена карта" власник такого транспортного засобу зобов'язаний мати чинний договір міжнародного страхування, засвідчений відповідним уніфікованим страховим сертифікатом "Зелена картка".

Для виїзду за кордон, оскільки ТЗ зареєстроване на Вашого батька  потрібно також мати (одне з перерахованого нижче):

  • довіреність на право керування цим автомобілем, де буде позначка про дозвіл власника на виїзд за кордон.
  • тимчасовий реєстраційний талон на право керування автомобілем.
  • дозвіл від власника ТЗ через сайт "Дія" - (https://diia.gov.ua/services/priznachennya-nálezhnogo-koristuvacha). На даний момент недоступно.

Відповідно до чинного законодавства з урахуванням міжнародних норм перелік документів на перетин кордонів зазначений вище.

Що стосується нинішньої ситуації, то зважаючи на всі обставини і продовження військової агресії РФ, на кордоні країнах ЄС можуть з розумінням ситуації просити підтвердження надання дозволу на користування транспортним засобом та права виїзду за кордон (у т.ч. вищевказаним способом), але це відбувається в індивідуально, можна звертатися для уточнення у відповідні пропускні пункти на кордон країн ЄС. Таким чином, на таких підставах країни ЄС не видають дозволу на перетин кордону за відсутності особи довіреності або дозволу на право управління ТЗ, але в індивідуальному порядку можуть розглянути таку можливість.Слід зазначити наявність у третьої особи свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт) обов'язково. 

На практиці виїзду з України, з урахуванням роз'яснень ДПСУ, прикордонники кожен такий випадок розглядають окремо та перевіряють реєстрацію, а також встановлюють, які стосунки пов'язують водія та власника автомобіля та після повної перевірки, представники ДПСУ готові дати дозвіл на виїзд. Але я зауважу, що оскільки це робиться на розгляд прикордоної служби, та у інших країнаї ЄС можуть далі не пропустити без довіреності, я рекомендую наступний порядок дій.

У Вашому випадку рекомендував би оформити Вашим батьком та передати Вам довіреність на ТЗ із правом виїзду за кордон. Це також можна зробити міжнародним засобом поштового зв'язку. Довіреність можна зробити або в консульстві/посольстві України в Румунії, або у нотаріуса в країні вашого перебування (таку довіреність необхідно перекласти українською мовою та завірити переклад нотаріусом України). Присутність особи, на яку видається довіреність, не обов'язково.

Якщо такої можливості немає попередньо зв'язатись з прикордонними пунктами засобом електронної пошти чи інших контактів. Актуальні телефон прикордоної служби України(працюють) - https://dpsu.gov.ua/ua/news/do-uvagi-gromadyan/.

Таким чином, виїхати за кордон Ви зможете при наявності вищенаведених документів.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram