Переніс розгляду справи щодо порушення ПДР

До відкриття справи про порушення ПДР ( зупинка бліьше 5 хв ) водієм було внесено клопотання щодо перенесення справи у звязку з неможливістю отримання правничої допомоги на той момент - в устному порядку. Поліцейський погодився, запропонував в устній формі нове місце і час розглядку справи, на що водій погодився.
Нагрудних камер в поліцейських не було. Питання полягає в тому: як правильно повинно оформлюватися поліцейським переніс такої справи, як і де фіксується нове місце і час розгляду справи? Якщо це ніде не було зафіксовано ( свідків теж не було ) в порушення відповідної процедури, то чи не є це підставою для водія просто не з`явитися на розгляд справи без відповідних наслідків для себе?
Цікавить безпосередньо відповідь на запитання з аргументацією щодо правильної процедури подібного процесуальної дії можливо з посиланням н відповідний законодавчий акт.

04.02.2024 22:23 157

Консультація виконавця

Неля Романенко
Юрист
У сервісі: 9 місяців
52 відгука (52 +) (0 -)
Консультацій: 142
Топ 3 спеціалізації:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня! 

Частиною 1 статті 268 КУпАП визначено права особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Зокрема водій має право знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання, користуватися юридичною допомогою адвоката …. Справа розглядається в присутності водія.

Відповідно до статті 279 КУпАП розгляд справи розпочинається з представлення інспектора. Інспектор зобов’язаний оголосити, яка справа підлягає розгляду, хто притягається до відповідальності, зобов’язаний роз’яснити водію його права та обов’язки. На засіданні заслуховуються особи, які беруть участь у розгляді справи, досліджуються докази та вирішуються клопотання.

Крім КУпАПу, обов’язкові вимоги щодо процедури проведення розгляду справи продубльовані та деталізовані в окремих інструкціях. Зокрема, відповідно до пункту 8 Розділу ІІІ Інструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення, затвердженої наказом МВС від 07.11.2015 №1395, справа розглядається в присутності водія. За відсутності водія справа розглядається лише у випадках, коли є дані про своєчасне сповіщення його про місце і час розгляду справи і якщо від нього не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

Якщо при складанні протоколу (якщо складення протоколу передбачається КУпАП) особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, не була належним чином повідомлена про місце і час розгляду справи, їй за місцем проживання (перебування), роботи надсилається повідомлення про запрошення до підрозділу поліції (додаток 4) на розгляд справи.

Форма повідомлення про запрошення до підрозділу поліції передбачена додатком 4 Інструкції №1395.

Таким чином, розгляд справи без Вашої участі можливий виключно у випадку наявності письмового доказу в матеріалах справи про адмін.правопорушення стосовно належного повідомлення Вас про час і місце розгляду справи. Вищевказана форма такого повідомлення є єдиною, яка передбачена нормативно-правовими актами у даній сфері правовідносин.

За таких обставин, розгляд справи без Вашої участі та без належного повідомлення Вас про час в місце розгляду справи, може бути підставою для  скасування прийнятого рішення.

Якщо у Вас є додаткові запитання - прошу напишіть мені у телеграм @romparts

Буду вдячна за відгук на даному сайті! Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
  • сергій
    сергій
    2 місяці

    Отримав дуже кваліфіковану консультацію з уточненнями і практичним поглядом на суть справи. Рекомендую звертатися до даного спеціаліста!

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram