Як отримати приписне

Я війсковозобовʼязаний. 26 років. Планую поступити в університет на денну форму. Прописаний у місті Бровари.

Університет потребує приписного від воєенкомата. Останній раз я проходив медкомісію у 17 років, але приписний не забрав, тому що не планував поступати.

Питання:

Чи можливо зараз отримати приписний, чи потрібно проходити медкомісію, та чи можуть мене мобілізувати коли я прийду за документом.

Дякую.

13.07.2022 11:39 1434

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Дійсно, для вступу до будь-якого ВНЗ на території Ураїни необхідно разом з документами надати свій військово-обліковий документ (приписне, або військовий квиток, або тимчасове посвідчення).

У відповідності до пункту 37 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, З метою ведення персонального обліку призовників і військовозобов’язаних на державні органи, підприємства, установи та організації покладається виконання таких заходів: перевірка у громадян під час прийняття на навчання наявності військово-облікових документів (у військовозобов’язаних - військових квитків або тимчасових посвідчень, а у призовників - посвідчень про приписку до призовних дільниць). Приймання на навчання призовників здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Отже, без військово-облікового документу у Вас не приймуть пакет  документів для вступу.

Отримати військово-обліковий документ Ви зможете тільки у військоматі. Але так як останній раз медкомісію Ви проходили 9 років назад, то перед видачею нового військово-облікового документу (в даному разі - приписне посвідчення) Вам запропонують пройти медкомісію.

Так як на момент проходження медкомісії Ви ще не будете вважатися студентом, то цілком ймовірною виглядає ситуація, коли Вам в приміщенні військомату після проходження медкомісії (в тому разі, якщо медкомісія визнає Вас придатним до військової служби) можуть видати повістку на відправку.

Ви можете спробувати переконати працівників військомату не видавати Вам повістку в зв1язку з майбутнім вступом до університету, але чи повірять Вам на слово - питання відкрите, адже на той момент у Вас на руках не буде жодного підтвердження щодо вступу на навчання. Як варіант, можна спробувати домовитись з університетом, щоб вони видали Вам довідку, в якій би написали в довільній формі, що Вам дійсно необхідно отримати військово-обліковий докумет для вступу, і що Ви дійсно збираєтесь поступати на денну форму навчання.

Невиконання вимог повістки про відправку - це кримінальне правопорушення, і кваліфікується як ухилення від мобілізації. Якщо вручили повістку про відправку, то єдиний можливий варіант уникнути відповідальності за неявку - надати у військомат довідку з лікарні або поліклініки про хворобу. Якщо на день, записаний у повістці, будете мати довідку про хворобу, то повістку перенесуть, і у Вас з'явиться додатковий час для вступу до університету (або хоча б для подання до університету всіх необхідних документів - тоді Вам видадуть довідку про прийняття документів, і цю довідку також можна буде занести у військомат).

Інший варіант - поступити он-лайн в закордонний ВНЗ (наприклад, в Польщі) - там непотрібно пред'являти військово-обліковий документ. З документами про зарахування прийдете до військомату, отримаєте довідку про відстрочку та приписне, а вже після цього будете визначатися - чи залишитись вчитися в закордонному ВНЗ, чи вже зі всіма необхідними документами поступати в той університет, який Вам подобається тут, в Україні.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram