Звільнення зі служби

Добрий день. Підкажіть, будь ласка, мій чоловік мобілізований уже 4 місяці. У нього хвора мама і нещодавно отримала 2 групу інвалідності. Скажіть,чи можна на такій підставі чоловіку повернутися додому? Дякую.

13.07.2022 16:38 808

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Загальний порядок звільнення військовослужбовців під час дії воєнного стану визначений вимогами статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Відповідно до частини 4 статті 26 зазначеного Закону, військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах наявності  одного із своїх батьків із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Отже, у зв’язку із зазначеною підставою чоловік може звільнитися зі служби.

Для звільнення військовослужбовцю потрібно подати рапорт на ім'я командира військової частини, в якому зазначити підставу звільнення, та додати документи, які підтверджують її наявність ( документи, що підтверджуюють родинні відносини та документи про інвалідність).

Після надходження рапорту від військовослужбовця або заяви від його родичів про дострокове звільнення в запас за сімейними обставинами, командир військової частини зобов’язаний надіслати у триденний строк до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання сім’ї військовослужбовця запит для перевірки.

Керівник територіального центру комплектування та соціальної підтримки, одержавши документи від командира військової частини або заяву безпосередньо від родичів військовослужбовця про дострокове звільнення в запас, призначає комісію, яка перевіряє в десятиденний строк сімейні обставини родичів військовослужбовця. За результатами перевірки складається акт обстеження, який надсилається для розгляду керівнику обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний у триденний строк розглянути документи про дострокове звільнення військовослужбовця зі служби і за наявності законних підстав надіслати їх командиру військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

У разі відсутності законних підстав для дострокового звільнення військовослужбовця керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки надає заявнику відповідь про причини відмови і повідомляє про це командира військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

Якщо у Вас є додаткові чи уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо наданої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram