Сімейна справа, діти

Я чоловік, подав на розлучення, нас розлучили за двосторонньою згодою. Двоє діток, 3 і 4 роки, дітям допомагаю, скидаю гроші та привожу все необхідне. Але колишня дружина дає дітей на прогулянки по своєму настрою. Хочу врегулювати це питання. Щоб я міг забирати дітей на вихідні або на відпочинок. Що для цього потрібно подати і куди?

17.07.2022 23:34 808

Консультація виконавця

Анастасия Тимченко
Адвокат
У сервісі: 5 років
10 відгуків (10 +) (0 -)
Консультацій: 44

Відповідно до ст. 158 СКУ  За заявою  батька дитини орган опіки та піклування визначає способи участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від неї.

Рішення про це орган опіки та піклування постановляє на підставі вивчення умов життя батьків, їхнього ставлення до дитини, інших обставин, що мають істотне значення.

Рішення органу опіки та піклування є обов'язковим до виконання. Особа, яка ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, зобов'язана відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану тому з батьків, хто проживає окремо від дитини.

Тобто для вирішення вашого питання Вам потрібно звернутися  з заявою до Служби у справах дітей за їх місцем проживання. Там вам нададуть список документів, які потрібно предоставити (зазвичай це ваші характеристики з місця роботи та місця проживання, довідка про ваш стан здоров"я та довідка про ваші доходи, документ, що підтверджує наявнеість у вас житла). Також в заяві ви повинні вказати бажений графік побачень з дітьми. Проведуть засідання коміссії, на якому приймуть відповідне рішення.

Якщо мати дітей не буде виконувати рішення коміссії, то наступний крок - це звернення до суду з позовом про порядок приймання участі у вихованні дітей на підставі ст.159 СКУ, відповідно до якої  - Якщо той із батьків, з ким проживає дитина, чинить перешкоди тому з батьків, хто проживає окремо, у спілкуванні з дитиною та у її вихованні, зокрема якщо він ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, другий із батьків має право звернутися до суду з позовом про усунення цих перешкод. Суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місце та час їхнього спілкування.

Якщо залишились питання - ставьте пряме питання через кнопку звернутися

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram