Хочу знятись з учета в военкоматі в Вінниці і перевестись в Київ, в воєнкоматі кажуть що наразі такого не роблять, як бути?

Доброго дня. Я прописанний в Вінниці але вже більше десяти років продиваю в Києві, маю договір оренди квартири.
Я приписаний до Вінницького військомату, ввйськового квитка немає лиши приписне.
В Києві в військоматі сказали їхати в вінницю отримувати військовий квиток після зніматись з учету, але в Вінниці залюбки сказали що дадуть військовий квиток, але переводити в військовий час нехочуть. Чи це законно? І чи я моду написати заяву про зняття мене з обліку як це сказанно в законі і встати на облік в Києві, де також маю можливісит прописатись, але для цього необхідний військовий квиток?

19.07.2022 10:35 1514

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
742 відгука (741 +) (1 -)
Консультацій: 1935
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Згідно до п.18 Постанови КМУ від 7 грудня 2016 р. № 921 (див. за посиланням:Про затвердження Порядку організ... | від 07.12.2016 № 921 (rada.gov.ua)  Взяттю на військовий облік військовозобов'язаних підлягають особи, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) або з-за кордону на нове місце проживання.

Місцем проживання фізичної особи за діючим законодавством, є:

-ст. ЗУ "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні": - житло з присвоєною у встановленому законом порядку адресою, в якому особа проживає, а також заклад для бездомних осіб, інший надавач соціальних послуг з проживанням, стаціонарна соціально-медична установа та інші заклади соціальної підтримки (догляду), у яких особа отримує соціальні послуги.

-ст. 29 Цивільного кодексу:  Місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово. Фізична особа може мати кілька місць проживання. 

Договір оренди квартири в Києві є підтвердженням Вашого постійного проживання, що є підставою для взяття Вас на військовий облік та зняття з попереднього в ТЦК та СП (за старою назвою - "військоматі").

Згідно до  п. 56 Постанови КМУ, взяття на військовий облік, зняття та виключення з військового обліку призовників і військовозобов’язаних у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки здійснюється за їх особистої присутності. При цьому взяття на військовий облік, зняття або виключення з нього здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України та військово-облікових документів, визначених у пункті 16 цього Порядку.

Про взяття призовників і військовозобов’язаних на військовий облік, зняття та виключення з нього в їх військово-облікових документах проставляються відповідні відмітки.

У разі відсутності у призовників і військовозобов’язаних військово-облікових документів районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки беруть їх на військовий облік, знімають або виключають з нього лише після відновлення зазначених документів.

Згідно до Додатка 1 Постанови:  Призовники і військовозобов’язані повинні:

особисто у семиденний строк прибувати до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (органів СБУ) з паспортом громадянина України і військово-обліковими документами для зняття з військового обліку в разі вибуття в іншу місцевість до нового місця проживання, у службові відрядження, на навчання, у відпустку чи на лікування (строком понад три місяці за межі України), у разі зміни місця проживання в межах міста з переїздом на територію іншого адміністративного району;

На час дії правового режиму воєнного стану окремих положень для ведення військового обліку немає, вказана Постанова КМУ не втрачає свою дію, тож підстави для відмови зняти Вас з обліку в Вінницькову військоматі не має.

Тож, подайте до військомату заяву, наполягайте на її прийнятті, воєнний час не змінює правила ведення обліку, нехай тоді обгрунтують свою відмову письмово з посиланням на діюче законодавство. "Не хочемо знімати з обліку" теж не підстава відмовити Вам.

*Зразок заяви:

                                                                                                     До    Вінницький ОТЦК та СП 

                                                                                                     Адреса: _______________

                                                         

                                                                                                    Від: _______________

                                                                                                     ________року народження                         

                                                                                                    Адреса проживання:

                                                                                                    Тел.:

 

                                                                       Заява

Прошу видати мені військовий квиток та зняти з військового обліку на підставі вибуття на постійне місце проживання за адресою: м. Київ, вул.________________  , у зв'язку з чим проставити відповідну відмітку в військово-обліковому документі ( в військовому квитку) про зняття з обліку в порядку, визначеному п.56 та Додатку 1 Постанови  Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 р. № 921 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних" який регулює питання зняття/взяття на військовий облік  в тому числі під час дії правового режиму воєнного стану.

Данного заявою також гарантую стати на військовий облік в  ___________  районному у м. Києві в ТЦК та СП в порядку та строки, визначені діючим законодавством. 

 

Додатки:

  1. Копія паспорту громадянина України
  2. Копія договору оренди житла

 

   _______.2022р.                                         ________                                                       ___________

  Заяву заповнити ( свої дані, дату тощо), роздрукувати в 2-х екз., підписати та подати в військомат. На другому екз. (Вашому) мають проставити відмітку про прийняття заяви. З цього часу в них не буде іншого виходу як зняти Вас з обліку або надати мотивовану письмову відмову.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram