Стаття відсрочки для студента іноземного вузу якому менше 27 років

Яку статтю краще писати в заяві до РТЦК та СП ст. 23 ч.3 чи ст.17.9? Студенту менше 27 років.
В Києві видають 17.9 та наскількі я знаю на кордоні вимагають саме 17.9.

20.07.2022 08:45 881

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня!

Дійсно, на початку мобілізації (березень-квітень 2022 року) ТЦК та СП (військкомати) видавали довідки про відстрочку від мобілізації, в яких писали, що відстрочка надана на підставі ст. 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». Так писали не лише студентам, а й всім кому надавалась така відстрочка.

Однак, це не правильно, оскільки ст. 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» стосується саме відстрочки від проходження строкової служби.

Тому, ми з клієнтами зверталися до військкомату, щоб довідку видали саме на підставі ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Проходження строкової служби (чоловіки від 18 до 27 років два рази на рік в мирний час) та мобілізація (чоловіки та деякі жінки віком від 18 до 60 років у воєнний час) це різні види проходження військової служби.

24 лютого 2022 року Президентом України було видано Указ № 64/2022 року, яким було запроваджено воєнний стан.

24 лютого 2022 року Президентом України було видано Указ № 69/2022 року, яким було запроваджено загальну мобілізацію. Яка проводиться протягом 90 діб з дня набрання чинності цим Указом.

На теперішній час воєнний стан та мобілізація продовжені до 23 серпня 2022 року.

У зв’язку з введенням воєнного стану призов на строкову службу у квітні-червні 2022 року був скасований Указом Президента України № 230/2022 (https://www.president.gov.ua/documents/2302022-42093).

Отже, на сьогодні призов на строкову службу скасований, а тому ст. 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» не підлягає застосуванню. Повинна застосовуватись ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Звертаю увагу, що відстрочка повинна бути надана шляхом відповідного запису у військово-обліковий документ (приписне).

Адже, як було роз’яснено Державною прикордонною службою України, для виїзду за кордон необхідно мати наступні документи:

  • студентський квиток або студентська віза;
  • військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією) - як я вже писала, зараз призов іде саме за мобілізацією, тому і відстрочка має бути саме за ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»;
  • довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Тому, заяву на отримання відстрочки Вам слід подавати саме на підставі ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

І відстрочку Вам повинні надати саме на підставі  абз. 2 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», як здобувачу (студенту) вищої освіти, який навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Якщо у Вас виникнуть додаткові питання, можете написати мені їх на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація буду вдячна за відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram