Превищення ліміту ФОП 2 группа у 2021 році

Доброго дня!
ФОП на другій группі перевищив ліміт 5004000 у четвертому кварталі 2021 року. З перевищення був сплачений податок 15% на сумму перевищення.
У 2022 році ФОП перебував на 2й группі, а з 10 червня перейшов на 3 группу 2%. Нещодавно від податкової було отримано листа про результат камеральної перевірки та порушення перебування на 2й группі від 30 червня. Податкова стверджує що такий ФОП повинен був перейти на 3ю группу ФОП.

Скажіть, чи повинен був такий ФОП переходити на 3ю группу, оскільки з 2022 року вже застосовується новий ліміт у 5 421 000?
Тобто перевищення у 1 кварталі 2022 вже немає.

Також, що загрожує такому ФОПу у разі якщо його скинуть на загальну систему з 1го січня 2022 року?
Усі податки треба буде вже розраховувати на загальній системі та з НДС?
Які штрафи загрожують такому ФОП?

Дякую!

20.07.2022 23:13 1514

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
710 відгуків (709 +) (1 -)
Консультацій: 1817
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. У відповідності до п. 293.8 ПКУ (податковий кодекс України), в разі перевищення ліміту Ви повинні були подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування та перейти на 3 групу єдиного податку. Заяву слід подавати в строк не пізніше 20-го числа місяця, що настає за календарним кварталом, у якому було перевищення, тобто до 20.01. 2022 року.

Цитата з ПКУ: "Платники єдиного податку другої групи, які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу, визначений для таких платників у пункті 291.4 статті 291 цього Кодексу, в наступному податковому (звітному) кварталі за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку третьої групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування.

Такі платники до суми перевищення зобов'язані застосувати ставку єдиного податку у розмірі 15 відсотків.

Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу".

Ви сплатили по ставці 15% на суму перевищення, але не подали заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, не перейшли на 3 групу. Таким чином, Ви фактично відмовилися від застосування спрощеної системи, і Вас перевели на загальну систему оподаткування.

Відповідно до пп. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ, платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених цим Кодексом, у таких випадках та в строки: у разі перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу платниками єдиного податку першої і другої груп та нездійснення такими платниками переходу на застосування іншої ставки — з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення.

Таким чином, Ви з 01.01.2022 року перебуваєте на загальній системі оподаткування. В свою чергу, це означає що податки потрібно сплачувати в розмірі (18% ПДФО + 1,5% військового збору) з чистого доходу, і ЄСВ 22%.

2. Дійсно, з 2022 року застосовується дещо вищий ліміт для 2 групи єдиного податку. Але ж Ви вчинили перевищення в 2021 році, тому потрібно виконувати вимоги ПКУ. Окрім того, в 1 кварталі 2022 року Ви вже перебували на загальній системі оподаткування.

3. У відповідності до пункту 299.11 ПКУ, У разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку першої - третьої груп вимог, встановлених цією главою, анулювання реєстрації платника єдиного податку першої - третьої груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. Ви вже отримали Акт перевірки, отже скоро отримаєте Рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку.

4. У відповідності до пункту 181.1 ПКУ, У разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 000 000 гривень (без урахування податку на додану вартість), така особа зобов’язана зареєструватися як платник ПДВ у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання).

З 01.01.2022 року Вас перевели на загальну систему. За 2021 рік Ви перевищили ліміт в 5 млн. грн., а отже і перевищили суму 1 млн. грн., по досягненні якої повинні в обов'язковому порядку зареєструватися платником ПДВ. Слід було до 10.01.2022 року подати заяву на реєстрацію платником ПДВ. Таку заяву Ви не подавали, тому починаючи з 11.01.2022 року Ви є платником ПДВ, але без права на ПДВ-кредит. Право на ПДВ-кредит буде тільки після подання заяви та реєстрації платником ПДВ.

Таким чином, з 01.01.2022 року Ви вже фактично перебуваєте на загальній системі оподаткування, тому податки потрібно сплачувати в розмірі (18% ПДФО + 1,5% військового збору) з чистого доходу,  ЄСВ 22% і ПДВ 20%. Чистий дохід (прибуток) - це дохід мінус витрати. При цьому витрати повинні бути підтверджені документально.

5. Починаючи з 01.01.2022 року, потрібно по-новому звітувати і по-новому платити податки. Ви повинні вести Книгу обліку доходів та витрат.

ПДФО розраховується щоквартально. Сплачується у вигляді авансових платежів щоквартально (за 1,2,3 квартали), до 20-го числа місяця наступного за кожним кварталом. За 4 квартал авансовий платіж не розраховують та не сплачують, оскільки сплачується загальна сума податку за рік з урахуванням вже сплачених авансових платежів. Це потрібно здійснити протягом 10 календарних днів після граничного терміну для подання декларації про майновий стан та доходи.

Військовий збір звітується 1 раз на рік, сплачується 1 раз за підсумками року.

ЄСВ звітується 1 раз на рік, сплачується щоквартально, до 20-го числа місяця, наступного за звітним кварталом.

ПДВ звітується і щомісяця, протягом 20-ти днів що настають за останнім календарним днем звітного місяця. Сплачується протягом 10 днів що настають за останнім днем, передбаченим для звітності.

На початку наступного року, на протязі 40 днів після закінчення календарного року, потрібно подати:

а) податкову декларацію про майновий стан і доходи;

б) звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску за самих себе.

6. Штрафні санкції, які будуть Вам нараховані, діляться на такі групи:

а) за несвоєчасне подання звітності: у відповідності до п. 120.1 ПКУ, у випадку неподання або несвоєчасного подання платником податків податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов'язок подання якої до контролюючих органів передбачено ПКУ, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 340 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

б) несвоєчасна сплата податків: у відповідності до п. 124.1 ПКУ, при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, – у розмірі 5 відсотків погашеної суми податкового боргу;

при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, – у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу.

в) після закінчення строків погашення узгодженого грошового зобов’язання на суму податкового боргу нараховується пеня (п. 129.1 ПКУ): якщо  таке нарахування здійснювала податкова, то пеня нараховується від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного в податковому повідомленні-рішенні. Якщо відповідне зобов’язання було нараховане самостійно, то нарахування пені розпочинається після спливу 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного ПКУ. 

Якщо залишились питання - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram