Отримання відстрочки військовозобов’язаним студентам (абз.2 ч.3 ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію») для виїзду за кордон

У цій статті розглянемо проблемні питання:

  • Вступ на навчання за кордон після 24 лютого 2022 року
  • Друга вища освіта.
  • Звільнення від мобілізації при наявності відстрочки або при наявності підстави?
  • Законодавче регулювання відстрочки та виїзду за кордон на підставі абз.2 ч.3 ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».
  • Чи можливо станом на сьогодні виїхати за кордон на цій підставі та отримати відстрочку
  • Проблемні питання при перетинанні кордону
  • Інші супутні проблемні питання.
20.07.2022 23:32 2733

Консультація виконавця

     Ключова проблема полягає у нерозумінні інституту отримання відстрочки згідно законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, породжує це непорозуміння, саме відсутність належного законодавчого врегулювання.

       Відповідно до абз. 2 ч.3 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

       Вищенаведена стаття  встановлює, що " здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти " призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають, тобто є нормою прямої дії, відстрочка від призову під час мобілізації не встановлена жодним нормативно-правовим актом.

     Відповідно до ст.1 ЗУ «Про освіту», здобувачі освіти – вихованці, учні, студенти, курсанти, слухачі, стажери, аспіранти (ад`юнкти), інші особи, які здобувають освіту за будь-яким видом та формою здобуття освіти.

     Таким чином, студенти, що навчаються на очній формі у передвищому або професійно-технічному або вищому навчальному закладі за кордоном мають право на звільнення від мобілізації при документальному підтвердженні цієї підстави.

    Але це звичайно, тільки теоретична сторона, а практична різко відрізняється.

    Справа у тому, якщо особа  бажає підтвердити своє право на звільнення за цією підставою, вона не може надати просто документ, що підтверджує навчання на очній формі у відповідному навчальному закладі, оскільки, крім ТЦКСП(військкоматів) визначати осіб, що не підлягають призову інші органи та особи не наділені такими повноваженнями. Тому, такій особі необхідно отримати відстрочку у ТЦКСП за місцем військового обліку для підтвердження звільнення від мобілізації. На практиці ця проблема виражена при врученні такій особі повістки або необхідності підтвердження такого статусу на кордоні.

      До візиту ТЦКСП, необхідно підготувати документи, що підтверджують Ваше навчання за кордоном. Одним з таких доказів підтвердження навчання є довідка про зарахування. Слід звернути увагу, що потрібна саме довідка про зарахування (запрошення може бути в такій довідці або бути доповненням), тобто має бути зазначено, що Ви(громадянин України ПІБ дата народження) зараховані до (або є студентом) навчального закладу на таку спеціалізацію (факультет), період навчання; початок навчання. Довідка повинна бути саме в оригіналі(с печаткою та підписом уповноваженою особи навчального закладу) з перекладом на українську та нотаріальним посвідчення цього перекладу.

     Чи є обовʼязковим посвідчення(нотаріальне посвідчення, легалізація або апостиль) тут необхідно виходити з того у якій країні Ви навчаєтесь, чи укладений договір про правову допомогу(визнання документів), чи необхідно застосовувати Гаазьку конвенцію 1961 року, чи робити легалізацію за відсутності попередніх договорів з країною навчання. Від себе додам, що я вважаю, що така довідка повинна бути засвідчена нотаріально або вищенаведеними засобами, чому така позиція, тому що не ТЦКСП, не прикордонна служба не знає засобів перевірки дійсності таких документів, а стосовно договорів про визнання документів(то вони в більшій мірі стосується державних органів), тому наявність такого міжнародного договору не свідчить про дійсність документу. Так, більшість ВНЗ за кордоном здивовані такою позицією, оскільки вже значний час надсилають довідки та підтвердження зарахування на електрону пошту або в електронний кабінет сканкопіями, листами або довідка з електронним цифровим підписом, але тут необхідно бути готовим пояснити цю позицію з урахуванням воєнного стану в Україні.

    Також, при можливості, раджу мати (при візиті до військкомату (ТЦКСП) та на прикордонному пункті) в оригіналі інші документи, що підтверджують зарахування до ВНЗ (передвищий навчальний заклад), такі як студентський квиток, контракт (договір) про зарахування, підтвердження оплати навчання або довідка про вступ на бюджет, залікову книжку, інші документи, що підтверджують навчання або освітній процес. Ці документи, за наявності довідки про зарахування, не є обов`язковими, проте спростять процес отримання відстрочки та виїзду за кордон.

    Після наявності у Вас цих документів, Ви звертаєтесь до ТЦКСП за місцем обліку(перебування). Найбільша проблема полягає у тому, що деякі ТЦКСП  у регіонах України просто не видають відстрочку(не проставляють штамп у військово-обліковому документі та не видають довідку для виїзду за кордон), обґрунтовуючи це тим, що вона не передбачена законодавством або до їх відома не довели розпорядження з видачі відстрочки та дозволу для виїзду за кордон.

     Як вже зазначено, порядку для видачі відстрочки для військовозобов’язаних не передбачено, однак це не є перешкодою з огляду на наступне.

   Сама наявність статті 23 вже свідчить про можливість оформлення відстрочки, дивялчись на назву цієї статті.

    Відповідно до ч.4 ст.37 ЗУ "Про військовий обов`язок та військову службу", у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов`язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

   Таким чином, дозвіл на виїзд за кордон у воєнний час прямо передбачено чинним законодавством.

    Згідно листа Генерального штабу ЗСУ від 24 березня 2022 року,з метою врегулювання зазначеного питання органами військового управління надано вказівку територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки стосовно призовників та військовозобов`язаних, яким надано відстрочку від призову для продовження навчання, зокрема за кордоном, у відповідності до частини 9. 15 статті 17 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” та абзацу 18 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” у військово-облікових документах зробити відповідні записи щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), та надання дозволу відповідного керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон.

      Якщо відмовляють, для отримання відстрочки, Вам необхідно подати до ТЦКСП заяву про надання відстрочки (постановки штампу та видачу довідки для виїзду за кордон для претендентів на професійну вищу та вищу освіту, асистентів-стажерів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти). Заяву друкуєте(пишите) у двох екземплярах, на Вашому ТЦКСП(відділ діловодства(канцелярія)) повинні встановити відмітку про отримання та зареєструвати заяву(без відмітки та реєстрації, заява не буде нести юридичних наслідків), при відмові приймати або реєструвати заяву, надсилайте заяву поштою(цінним листом з описом).

У більшості випадків це може вирішити проблему, якщо це не дало результатів:

1) Необхідно подати скаргу до обласного ТЦКСП на дії районного ТЦКСП з вищевикладеним та підтвердженням прийняття заяви районним ТЦКСП.

2) Після цього подати скаргу на Генеральний штаб ЗСУ  з підтвердженням попередніх звернень.

3) Оскарження в судовому порядку

Також не рідко військкомати мають намір відмовити у видачі відстрочки на підставі, що людина має вік старше 27 (21 го або їх варіант) років, або надійшла після 24 го лютого, або вже мають освітній рівень, не надала документи, що підтверджує контракт або оплату навчання відсутні підстави для відстрочення або такі відстрочки вони не видають. Всі вищезазначені підстави не законні, оскільки таких обмежень не встановлено.

 Відповідно до абз.2 ч.3 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та ЗУ «Про освіту», Ви маєте право незалежно від наявності у Вас освітнього рівня (першої вищої освіти) або віку, вступити до коледжу або у ВНЗ на будь-який освітній рівень, після зарахування до навчального закладу за кордоном за денною або дуальною формою здобуття освіти, Ви станете студентом(здобувачем освіти) на передвищу або професійно-технічну або вищу освіту і Ви не підлягатимете призову до військової служби під час мобілізації і відповідно матимете право на виїзд.

Також з нюансів, Вам повинні поставити штамп про відстрочку у військово-обліковий документ за абз.2 ч.3 ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та видати довідку саме на цій підставі, оскільки буває, що на практиці військкомати (ТЦКСП ) помилково ставлять інші підстави (відстрочення для призовників ст.17 ЗУ "Про військовий обов`язок та військову службу", знімають з обліку у зв`язку з виїздом за кордон) всі ці підстави не дадуть Вам можливості перетнути кордон, тому потрібно уважно перевірити для усунення помилок відразу на місці.

 Однак з виїздом за кордон ситуація не краще з огляду на наступне.

Постановою КМУ від 29 березня 2022 р. No 383 було внесено зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. No 57(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text) про те, що у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 21 та 22 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.” Тобто дозволили деяким категоріям виїзджати за кордон(згідно ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»), в т.ч. студентам та науково педагогічним працівникам перетинати кордон. А потім в цей же день(2 квітня) опублікували постанову КМУ від 01 квітня 2022 р. No 399(https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-pravil- peretinannya-derzhavnogo-kordonu-gromadyanami-ukrayini-399), що також вносить зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. No 57, та виклали Пункт 2-6 доповнити реченням такого змісту: “Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому — восьмому частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.”

Вищенаведеним ввели заборону для виїзду здобувачів професійної вищої та вищої освіти, асистенти-стажери, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти. 

Однак, після цього роз`ясненнями Адміністрації Державної прикордонної служби та Генерального штабу ЗСУ дозволили виїзд за кордон осіб, які є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном.

Листом Адміністрації Державної прикордонної служби від 03.05.2022 року(актуальний лист - https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/) зазначено, що на період дії правового режиму воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється . З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном 

Підтверджуючи документи для виїзду:

1.студентський квиток або студентська віза;

2.перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі;

3.військово-обліковий документ з записом щодо надання відстрочки від призову (призову за мобілізацією),

4.довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти);     

     Слід зауважити, що право на відстрочку здобувачі професійної вищої та вищої освіти, асистенти-стажери, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти(незалежно від країни та терміну навчання, курсу зарахування), однак право виїзду мають тільки студенти, що навчаються за кордоном.

Щодо виїзду без студентського квитка чи студентської візи, для того щоб виїхати раніше початку навчання потрібно надати на кордоні студентський квиток чи студентську візу або виїхати вже під час початку навчання. Відповідно до офіційної позиції Державної прикордонної служби за кордон виїжджають ті студенти, які вже навчаються, і на їхню думку студентської візи чи студентського квитка не може бути в особи, яка є абітурієнтом або не навчався (навчається). Таким чином, без студентської візи чи квитка зможете виїхати лише у період із початку навчання та будьте готові обґрунтувати свою позицію.

Навіть, якщо у Вас є вищеперелічені документи і Ви готові перетинати кордон,  я би радив не квапитись та знову підготовути та перевірити документи. Станом на сьогодні є сформована практика сумніву праіцівників державної прикордонної служби у дійсності документів, що підтверджують навчання. У разі виникнення такого сумніву працівники прикордонної служби повідомлять правохоронні органи про підроблення документів за ч.4 ст. 358 Кримінального кодексу України та відповідно відмовлять у перетині кордону.

Якщо прикордонна служба надіслала повідомлення про вчинення кримінального провадження, то буде відкрито кримінальне провадження за ст. 358 ККУ, однак, саме відкриття провадження не веде одразу до покарання, оскільки здійснюватиметься досудове розслідування за фактом (чи був документ підроблений), за наявності доказів прокурор вручить підозру, а потім справу буде передано до суду, і в судових засіданнях вирішуватиметься питання про притягнення до відповідальності, проте на кожному етапі повинні встановити чи є склад злочину і чи документ не був підроблений.Таким чином, справжність документа неможливо встановити попередньо, оскільки цим має займатися слідство.

Для уникнення, цих питань раджу нотаріально(або іншим засобом, як це наведено вище) посвідчити документ, що підтверджує навчання(не варто плутати з нотаріальним посвідченням перекладу – це окрема необхідна дія). Також, якщо бути уважним то в роз’ясненні прикордонної служби(опубліковано на офіційному сайті Державної прикордонної служби) це зазначено «перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі», тобто тут не написано «документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі з нотаріально посвідченим перекладом», а зазначено саме дві окремі вимоги «перекладені» та «нотаріально завірені». Рекомендую мати при собі за можливістю наступні документи: контракт(договір) про навчання; документи, що підтверджують сплату за навчання(у разі наявності, якщо бюджет - відповідний лист(або згадування у довідці про зарахування)); та будьте готові пояснити, як Ви поступили до навчального закладу(листування по мессенджеру або електронною поштою з ВНЗ, або вхід в електронний кабінет, дзвінок в ВНЗ, тощо). 

Якщо узагальнити, то практика успішності отримання відстрочки залежить від відповідного регіону України, оскільки є активно практикуючі ТЦКСП, що видають відстрочки, а є повна протилежність, що потребує оскарження з боку заявників. Станом на сьогодні, на вищенаведеній підставі, перетнути кордон можливо, при наявності всіх документів та при дотриманні вищенаведених умов, жодних заборон не встановлено.

Підсумовуючи, хотілось би визначити, що не варто покладати всю відповідальність на окремі державні органи, оскільки не досконалість інституту відстрочки за статею 23 та виїзду за кордон на зазначеній підставі не роздільно повʼязано з відсутністю належного нормативно-правового регулювання. Деякі з цих проблем активно намагаються виправити законопроекти за №7484 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39845) №7484-1( https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39893 ) та №7484- 2(https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39951).

Слід звернути увагу, що вже за наданими посиланнями висновками щодо проектів цих законопроектів, згідно яких законопроекти мають багато юридично-технічних помилок, тому скоріше прийняття можливо після виправлення цих помилок або подання нової редакції. Крім того, реєстрація законопроекту не обовязково свідчить про його прийняття, однак згідно останніх обставин, прийняття аналогічного за змістом законопроекту можливо при виправленні помилок.

 Додатково, наголошую, що вищенаведені проблемні питання можуть вирішуватися за допомогою адміністративного або судового оскарження, але всьому є своє місце та час, тому раджу звернутися за належною юридичною допомогою для доцільності та допомоги у вирішення Вашого питання.

Слід зазначити, що вищенаведена практика та думки є суб’єктивними та не можуть використовуватись для аргументації позиції окремої особи(осіб), оскільки кожен випадок є індивідуальним та потребує уваги та вивчення.

 Якщо у Вас виникли питання можете звертатися за прямим запитом на B2Bconsult, на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

_______________________________________________________________________________________________________________

З повагою, директор ТОВ «Юридична фірма «Грітчин та партнери»

Грітчин Костянтин Борисович

 

 

 

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram