Військовий облік

Мені 46 років. Останній раз був у воєнкоматі близько 30 років назад, військового квитка ніколи не мав і не знаю як він виглядає. Зараз маю проблему зі здоров`ям так як у мене протез тазобедренного суглоба тобто навантажень і різких або широких рухів маю уникати. Звідси в мене запитання як мені пройти військово лікарську комісію і чи мені дадуть довідку за статею 61а про непридатність і зняття з військового обліку.

22.07.2022 00:55 772

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
247 відгуків (246 +) (1 -)
Консультацій: 796
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Для проходження ВЛК Вам необхідно звернутися до військомату за місцем проживання, встати на військовий облік та отримати військовий квиток.

Перш ніж відправитися на військово-лікарську комісію у центрі комплектування та соціальної підтримки (військкомат), кожен військовозобов’язаний повинен пройти низку наступних обстежень у медичних закладах:
- флюорографія (рентгенографія) грудної клітки;
- загальний аналіз крові та сечі;
- визначення групи крові та резус-фактору (якщо відповідної позначки немає у військовому квитку);
- електрокардіографія.

Якщо військовозобов’язаному більше 40 років, окрім вищезазначених обстежень, йому потрібно пройти такі процедури:
- вимірювання тиску всередині ока;
-  вимірювання рівня цукру в крові.
Перед оглядом військкомат також має отримати дані з психоневрологічних, протитуберкульозних, шкірно-венеричних диспансерів та наркологічних закладів.

За результатами медичного огляду, на підставі наявних медичних заключень з діагнозами та обстеженнями, ВЛК приймає рішення щодо ступеня придатності до військової служби.

Придатність до військової служби визначається відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, згідно з Розкладом хвороб.

Стаття 61 Розкладу хвороб включає в себе артрози та інші ураження суглобів М15-М19, М22-М25 (поліартроз, коксартроз, гонартроз, інші артрози, ураження надколінка, внутрішньосуглобові ураження коліна та інших суглобів); хвороби м'яких тканин М60-М79 (хвороби та ураження м'язів, синовіальної оболонки та сухожилків, бурсопатії, ентезопатії, ураження плеча; остеопатії і хондропатії М80-М94 (остеопороз кісток з патологічним або без патологічного перелому, остеомаляція у дорослих, уповільнене зрощення перелому, стресові переломи, фіброзна дисплазія кісток, остеомієліт, остеонекроз, хвороба Педжета, юнацькі остеохондрози кісток (крім хребта), інші остеохондропатії та ураження хряща).

Пункт "а" статті 61 передбачає  значні порушення функцій організму та встановлює непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку. 

До пункту "а" належать:

кістковий або фіброзний анкілоз великого суглоба у хибному положенні;

патологічна рухливість або стійка контрактура суглоба зі значним обмеженням обсягу рухів;

асептичний некроз головки стегнової кістки;

стани після ендопротезування великих суглобів (особи, що оглядаються за графою III Розкладу хвороб, при задовільних результатах протезування оглядаються за пунктом "б");

деформуючий артроз в одному з великих суглобів III-IV стадій (наявність грубих кісткових розростань суглобових країв не менше 2 мм, руйнування суглобового хряща - ширина суглобової щілини менше 2 мм) з частими (2 та більше разів на рік) рецидивами загострень, з больовим синдромом та деформацією вісі кінцівки;

дефект кісток більше 1 см з нестабільністю кінцівки;

остеомієліт за наявності секвестрів, секвестральних порожнин, свищів, які довго не загоюються або часто (2 та більше разів на рік) відкриваються.

При анкілозах великих суглобів у функціонально вигідному положенні або за належної компенсації придатність до військової служби осіб, що оглядаються за графами II, III Розкладу хвороб, визначається за пунктом "б".

До пункту "в" належать:

деформуючий артроз в одному з великих суглобів I стадії;

остеомієліт з нечастими (раз на 2-3 роки) загостреннями за відсутності секвестрів та секвестральних порожнин;

стійкі контрактури в одному з великих суглобів з незначним обмеженням обсягу рухів;

стресові переломи кісток, їх патологічна перебудова після завершення стаціонарного лікування (у тому числі з наявністю металоконструкцій після оперативного лікування) або гіперостози, які перешкоджають руху кінцівки або носінню стандартного взуття, військової форми одягу, спорядження, з больовим синдромом;

звичні (менше 3 разів на рік) вивихи великих суглобів;

нестійкість і рецидивний синовіїт великих суглобів при помірних фізичних навантаженнях;

остеохондропатії із незакінченим процесом.

Отже, враховуючи викладене, на підставі зазначених вами даних, для вирішення питання щодо можливості отримання непридатності за пунктом "а" ст.61 необхідно пройти медичні обстеження та отримати діагноз, в якому хвороба буде зазначена саме так, яка у пункті "а" після чого буде можливо отримати довідку про непридатність.

Діагноз Вам повинен встановити виключно лікар. Наразі ваше захворювання імовірно підпадає під пункти "б" та "в", але остаточно буде залежати від чіткого остаточного діагнозу. 

Перед зверненням до військомату можете самостійно звернутися до лікарні, пройти обстеження та отримати діагноз. Потім всі наявні свіжі медичні документи надати до військомату для медкомісії.  Це збільшить ваші шанси на отримання необхідного Вам ступеня придатності до військової служби. 

Якщо будуть уточнюючі питання можете написати на ел.пошту  pravoizachita@gmail.com

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram