Звільнення від мобілізації

Доброго дня! Потрібна ваша оцінка по даному питанню

https://b2bconsult.ua/tender/94/show

22.07.2022 13:53 835

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час з мобілізації військовозобов’язані, які мають одного зі своїх батьків  з числа осіб з інвалідністю І або ІІ групи.

Відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57, виїхати за кордон без обмежень можуть військовозобовязані, які здійснюють супровід особи з інвалідністю I чи II групи (одного з батьків).

Отже, наявність у матері ІІ групи інвалідності дає Вам право на звільнення від призову під час мобілізації та право виїзду за кордон. Тобто, якщо особо не планує виїзджати за кордон, вона автоматично з цієї підстави не може бути мобілізована, оскільки має право на відстрочку. Оформлювати з цього приводу відстрочку у військоматі окремо не потрібно. Це може знадобиться у разі виклику до військомату за повісткою. В такому разі потрібно буде надати документи про інвалідність і тим самим отримати звільнення від призову. Окремо документ чи довідку про відстрочку в цьому випадку не надають. Лише роблять відмітку в особовій справі про наявність підстав для звільнення від призову під час мобілізації. 

Це також стосується виїзду за кордон. Для виїзду за кордон не потрібно звертатися до військомату та отримувати відстрочку від призову з підстави наявності матері з інвалідністю. Законодавством це не передбачено. 

Оформлювати відстрочку та отримувати відповідну довідку про відстрочку повинні, наприклад, студенти та заброньовані військовозобов’язані. 

Виїзд за корон для супроводу матері з інвалідністю можливий за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність, а саме:

1. для чоловіків, які супроводжують одного із своїх батьків - свідоцтво про народження;

2. документи, які підтверджують інвалідність (один з перерахованих):

- Довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою No 157-1/о 

- Посвідчення, яке підтверджує відповідний статус

- Пенсійне посвідчення

- Посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, таособам з інвалідністю»

- Довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, видана структурним підрозділом з питань соціального захисту населення.

Враховуючи викладене, відповідаємо на ваші питання:

  1. Чи є дана довідка (ІІ група інвалідності одного з батьків) достатнім законним аргументом для отримання відстрочки/звільнення? - дана довідка є достатнім аргументом для виїзду за кордон, якщо вона відповідає зазначеним критеріям документа, що підтверджує інвалідність. Відстрочку отримувати у військоматі за довідкою по інвалідності не потрібно.
  2. Якщо є нюанси, то чи можливі інші варіанти (на кшталт оформлення опікунства/догляду)? - у вашому випадку, якщо усі документи про інвалідність в порядку, нюансів при перетині кордону не буде. Головне - супровід (тобто перетин виключно з матір’ю), свідоцтво про народження та документи про інвалідність. Догляд у вашому випадку оформлювати не потрібно. Це зазвичай стосується тих випадків, коли людина має захворювання і не може себе обслуговувати, але інвалідність оформити немає підстав. Опікунство оформлюється на людину, яка визнана недієздатною за рішенням суду, тому це Вам не підходе та не потрібно. 
  3. Процедура/алгоритм отримання документа про відстрочку/звільнення (ну і які документи необхідно підготувати) - у вашому випадку отримувати відстрочку немає необхідності. Документ про відстрочку у зв’язку з наявністю у військовозобов’язаного одного із батьків з числа осіб з інвалідністю не видається. 
  4. Якщо підстав для отримання документо достатньо, чи скажуть мені ставати (і чи необхідно) на військовий облік (з проходженням ВЛК)? - як вже зазначалось, отримувати документ про відстрочку не потрібно та не передбачено у вашому випадку. Якщо розглядати взагалі процедуру звернення до військомату під час воєнного стану, то всі військовозобов’язані чоловіки  повинні перебувати або встати на військовий облік. За загальним порядком при постановці на військовий облік в обов’язковому порядку проводиться медкомісія, яка визначає ступінь придатності/непридатності до військової служби. 
  5. Чи дозволить даний документ перетинати кордон? - Вам дозволять перетнути кордон документи, зазначені вище - свідоцтво про народження та документ про інвалідність матері. 

Якщо при перетині кордону виникнуть складнощі або буде відбуватися неправомірна відмова у перетині, Вам потрібно вимагати від прикордонників письмове рішення про відмову у перетині кордону (воно оформлюється на офіційному бланку, зазначаються законодавчі підстави, закриплюється печаткою та підписом), яке Ви можете успішно оскаржити, враховуючи вашу ситуацію. Також можна зателефонувати прямо на місті до гарячої лінії ДПС (Служба «Довіра») 0 800 218 808 або  +38 (044) 527-63-63. Звернення зі скаргою одразу працює та має вплив на прикордонників. 

Взагалі отримання відстрочки з будь яких законних  підстав відбувається безспосередньо у військоматі при особистому зверненні лише у разі виклику за повісткою. Тобто окремо йти до військомату для оформлення відстрочки - не передбачено законом. Якщо викличуть, тоді оформлюється відстрочка, але довідка про це не надається, тільки робиться відмітка в особовій справі.  Виключення - студенти та заброньовані.

Якщо Ви, наприклад, отримали повістку на вулиці або ще десь, не зважаючи на те, що це взагалі незаконно, Ви можете відмовитись від її отримання та скласти акт  відмови з описанням порушення (повістка виписується заздалегідь з розпорядженням керівника ТЦКСП, а не шляхом вписання даних прямо на вулиці на підготовленому шаблоні плюс Ви маєте право на відстрочку). Якщо особа,яка буде вручати повістку відмовить у складанні акту, то необхідно буде з’явитись до військомату та надати документи по інвалідності та написати заяву про надання відстрочки. 

Якщо у Вас є додаткові або уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук, якщо консультація була Вам корисною.

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram