Выезд за границу по причине опекунства

Какие необходимы документы, чтобы оформить человеку опекунство над пожилым человеком?Сроки и нтансы офрмления в виду войны.

Какие документы предъявляются при выезде на границе в таком случае?

Опишите, пожалуйста, схему действий.

22.07.2022 16:18 1155

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
421 відгук (419 +) (2 -)
Консультацій: 1604
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. 

В першу чергу опікунство застосовується у випадку визнання судом особи недієздатною внаслідок психічних захворювань чи хронічної алкогольної чи наркотичної залежності які не дають можливості розуміти наслідки своїх дій та керувати ними. Ви скоріше за все мали на увазі постійний догляд. 

По друге встановити постійний догляд можливо лише над певною категорією громадян. 

Відповідно до ч.6  ст.13 ЗУ "Про соціальні послуги" фізичні особи, які надають соціальні послуги з догляду відповідно до цього Закону без здійснення підприємницької діяльності, можуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг отримувачам соціальних послуг з числа членів своєї сім’ї, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права і обов’язки та є:

1) особами з інвалідністю I групи;

2) дітьми з інвалідністю;

3) громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;

4) невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;

5) дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежні), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги. Перелік зазначених тяжких захворювань, розладів, травм, станів дітей, яким не встановлено інвалідність, затверджує Кабінет Міністрів України.

Таким чином, у вашому випадку, постійний догляд можна встановити лише над родичем похилого віку який має когнітивні розлади або хвороби які не піддаються лікуванню та спричиняють порушення функцій організму в наслідок яких особи можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися.

Якщо особа над якою ви маєте мету встановити постійний догляд відповідає вказаним критеріям, то вам потрібно щоб особа звернулась до лікарні та пройшла лікарську консультативну комісію (ЛКК) для становлення необхідності в постійному сторонньому догляді. У висновку ЛКК вказується особа яка може здійснювати такий догляд (як правило чиї дані з родичів надасте того і впишуть).

Потім необхідно отримати довідку Управління соціального захисту населення про призначення доглядальнику компенсації за надання соціальної послуги на не професійній основі. ЇЇ необхідно отримати у звязку з тим, що відповідно до п. 2-1 Правил перетину державного кордону (Постанова КМУ №57) це єдиним документом на підтвердження факту здійснення постійного догляду, та тим документом що дає право перетину кордону.

Перелік документу для призначення компенсації визначений в постанові КМУ від 23 вересня 2020 р. № 859 "Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі"

Призначення і виплата компенсації здійснюються Управлінням соціального захисту населення з місяця подання фізичною особою, яка надає соціальні послуги, таких документів:

- заяви про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі;

- заяви про згоду отримувати соціальні послуги;

- декларації про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за формою, затвердженою Мінсоцполітики. У декларації також зазначається інформація про склад сім’ї фізичної особи, яка надає соціальні послуги;

- висновку лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді громадян похилого віку внаслідок когнітивних порушень за формою, затвердженою МОЗ або висновку лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді невиліковно хворих осіб, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися, за формою, затвердженою МОЗ;

Копії поданих документів засвідчуються посадовими особами уповноваженого органу або центру надання адміністративних послуг, який прийняв заяви про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі та про згоду отримувати соціальні послуги.

Отримавши довідку про призначення компенсації ви маєте право перетнути кордон на підставі п. 2-1 Постанови КМУ №57 в якості супроводжуючої особи для особи над якою здійснюєте догляд, за умови надання паспортів для виїзду за кордон, довідки про призначення компенсації за догляд. Виїзд здійснюється виключно з особою над якою ви здійснюєте догляд і тільки один раз за період дії правого режиму воєнного стану. 

Бажаю Успіху.

   

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram