Правомірність вручення повісток

Нормативне обгрунтування вручення повісток та дій при порушенні чинного законодавства.

24.07.2022 19:48 1246

Консультація виконавця

Згідно ст. 37 Закону України «Про військовий обовʼязок і військову службу», призовники, військовозобов’язані та резервісти після прибуття до нового місця проживання зобов’язані в семиденний строк стати на військовий облік та не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку. Це свідчить, про те, що вставти на облік необхідно, якщо Ви прибули на нове місце проживання, якщо Ви транзитом у територіальній одиниці Ви не маєте такого обв язку.

Відповідно до п.1 додатка №1 Постанови, призовники та військовозобов`язані повинні перебувати на військовому обліку за місцем проживання у районних (міських) військових комісаріатах (військовообов`язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ), за місцем роботи (навчання) на підприємствах, установах , організаціях, виконавчих органах сільських, селищних та міських рад, а також при тимчасовому вибутті за межі України за місцем консульського обліку у дипломатичних установах України. Повістка виписується за місцем проживання або місцем навчання або за місцем роботи. Повістки повинні видаватись за місцем проживання, навчання, роботи та консульским обліком(у разі перебування за кордоном).

Відповідно до змісту ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни зобов`язані прибути на виклик у військові комісаріати (військовообов`язані Служби безпеки України - на виклик Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України) для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час. Під час мобілізації та переведення Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на штати військового часу громадяни(крім тих, хто проходить службу у військовому резерві) зобов`язані з`явитися у військові частини або на збірні пункти військових комісаріатів у строки, зазначені в отриманих ними документи (мобілізаційні розпорядження, повістки або розпорядження військових комісарів (військовообов`язані Служби безпеки України - керівників органів, де вони перебувають на військовому обліку, військовозобов`язані Оперативно-рятувальні служби цивільного захисту - керівників відповідних органів управління центрального) органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію політику у сфері цивільного захисту.) Резервісти повинні з`явитися у військові частини у строки, визначені командирами військових частин, де вони проходять службу у військовому резерві.

Відповідно до пункту 56 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 року № 352 оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Тобто, повістка виписується заздалегідь за розпорядженням керівника ТЦКСП, та вписання Ваших даних вже при наявності печатки та підпису керівника ТЦКСП не є правомірним, адже рішення про виклик особи тоді фактично приймає не керівник територіального центру комплектування, а посадова особа військкомату або органу місцевого самоврядування, що має право тільки доставляти й вручати повістки.

Для того, щоб вписати Ваші дані, необхідно встановити Вашу особу(це мають робити працівники правоохоронних органів), Ви повинні зафіксувати той факт, що Ваші дані вписують в готову повістку: зробити це можливо двома шляхами, перший це зняти на телефон, якщо це неможливо, тоді - до того як встановлять Вашу особистість викликате ще один наряд поліції та зафіксувати цей факт шляхом звернення до них.

Вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності. Окрім того, повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Таким чином, цей перелік є вичерпним. Наприклад, коли це намагається зробити співробітник поліції, представник територіальної оборони міста, ЗСУ, Національної гвардії або будь-яка інша особа, це є незаконно. Тоді від отримання повістки ви можете відмовитись без будь-яких правових наслідків

Повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами повинен бути складений акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків.

Ви не повинні визнавати сам факт вручення такої повістки, оскільки вона вручається з порушенням, тому зафіксуйте порушення(як зазначено вище) та відмовтесь від вручення повістки.Якщо Ви відмовилися від підпису, тоді співробітники, які зустрілися Вам на вулиці (блокпості або іншому місці) складуть акт відмови, що свідчить, що Ви відмовилися від підпису.

При складані акту Ви повині викласти свої пояснення з посиланням на вищенаведене Положення та ч.3 ст.37 ЗУ "Про військовий обов`язок та військову службу" Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (викласти такі порушення)та підписати його, за можливості сфотографуйте такий акт та повістку. 

Я раджу при врученні повістки говорити, що Ви тут транзитом та направляєтесь за місцем проживання(та посилатись на вищенаведені норми та зазначити, що повістка вручається тільки за попереднім розпорядженням керівника ТЦКСП та за місцем проживання(навчання, роботи)) - якщо Ви знаходитесь не за місце обліку, та надавати Вашу підставу для звільнення(у разі наявності), якщо ж не працює та повістку виписують, робіть дії, що вказані.

Після отримання повістки(якщо вона вручена з дотриманням вищенаведених вимог) або якщо Вам не надали можливість викласти свої пояснення, Ви повинні надіслати засобами поштового зв`язку або надати особисто до ТЦКСП документи, що підтверджують підставу для звільнення від мобілізації(у разі наявності) або порушення порядку вручення повістки, тобто свої пояснення з посиланням законодавства (викласти такі порушення).

При порушенні порядку можете писати пояснення наступного змісту(з урахуванням порушень):

"Я зареєстрований за адресою …, в (населеном пункті) перебуваю тимчасово(транзитом), оскільки (іду до населеного пункту) перебуваю у відрядженні(родичів) терміном до .. днів. Відповідно до ЗУ «Про військовий обов`язок та військову службу» та постанови КМУ від 7 грудня 2016 р. N 921, повістка має містити відповідні реквізити, та виписується за місцем проживання або місцем навчання або за місцем роботи, та обов’язок ставати на облік виникає протягом 7 днів у разі зняття з обліку(зміни місця проживання, за місцем роботи, навчання). Також згідно пункту 56 постанови КМУ від 7 грудня 2016 р. N 921 та ст. 22 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", повістка повинна виписуватись заздалегідь за розпорядженням керівника ТЦКСП, однак ця повістка виписується шляхом вписання моїх даних прямо на вулиці на раніше підготовленому шаблоні. Таким чином, вважаю вручення повістки незаконною та відсутність юридичних наслідків за такою повісткою."

Ігнорувати повістку не рекомендую, оскільки в такому разі можливе притягнення до відповідальності за ст.210-1 КУпАП(штраф 3400 -5100 грн.).

______________________________________________________________________________________________________________________

У разі необхідності отримання консультації, допомоги, документів - звертайтесь.

З повагою, Грітчин К.Б.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram