Питання щодо імміграції в Україну.

Запитання про посвідку про тимчасове проживання, про набуття громадянства, та про заповнення анкети на візу Д в Україну.

15.09.2023 23:48 404

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 9 місяців
40 відгуків (38 +) (2 -)
Консультацій: 178
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право
  1. Питання тимчасового проживання іноземців та осіб без громадянства регламентується Законом України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства».

Відповідно до ч. 4 ст. 4 вищезазначеного Закону, іноземці та особи без громадянства, які відповідно до закону прибули в Україну для працевлаштування або укладення гіг-контракту або під час перебування на законних підставах на території України у випадку, передбаченому частиною тринадцятою цієї статті, отримали дозвіл на застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні та посвідку на тимчасове проживання, вважаються такими, які на законних підставах перебувають на території України на період роботи в Україні.

Іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну з метою навчання та отримали посвідку на тимчасове проживання, вважаються такими, які на законних підставах перебувають на території України на період навчання.

Іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну з метою возз'єднання сім'ї з особами, які є громадянами України, або під час перебування на законних підставах на території України у випадках, зазначених у частинах третій - тринадцятій цієї статті, уклали шлюб з громадянами України та отримали посвідку на тимчасове проживання, вважаються такими, які на законних підставах перебувають на території України на період до отримання посвідки на постійне проживання чи набуття громадянства України.

Вказані іноземці та особи без громадянства вправі отримати посвідку на тимчасове проживання. Для отримання такої посвідки, така особа подає до структурного підрозділу ДМС України або до ДП «Документ чи ЦНАПу наступні документи:

- Заява-анкета, яка формується із застосуванням засобів Єдиного державного демографічного реєстру

- Паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства, з візою типу D, якщо інше не передбачено законодавством і міжнародними договорами України (після пред’явлення повертається, копія додається)

- Документ, що посвідчує особу законного представника, та документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, у разі подання документів законним представником (оригінали документів після пред’явлення повертаються, копії подаються)

-Переклад на українську мову сторінки паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства, з особистими даними, засвідчений у встановленому законодавством порядку

- Дійсний поліс медичного страхування на весь строк дії посвідки (оригінал після пред'явлення повертається, копія додається)

- Документ, що підтверджує сплату адміністративного збору (оригінал додається), або документ про звільнення від його сплати (оригінал документу після пред'явлення повертається, копія додається)

Строк розгляду заяви про отримання посвідки: 15 робочих днів.

  1. Порядок набуття громадянства

Відповідно до ст. 6 ЗУ «Про громадянство України», Громадянство України набувається:

1) за народженням;

2) за територіальним походженням;

3) внаслідок прийняття до громадянства;

4) внаслідок поновлення у громадянстві;

5) внаслідок усиновлення;

6) внаслідок встановлення над дитиною опіки чи піклування, влаштування дитини в заклад охорони здоров’я, заклад освіти або інший дитячий заклад, у дитячий будинок сімейного типу чи прийомну сім’ю;

7) внаслідок встановлення над особою, визнаною судом недієздатною, опіки;

8) у зв’язку з перебуванням у громадянстві України одного чи обох батьків дитини;

9) внаслідок визнання батьківства чи материнства або встановлення факту батьківства чи материнства;

10) за іншими підставами, передбаченими міжнародними договорами України

Іноземець або особа без громадянства набувають громадянство за заявою.

Умовами прийняття до громадянства України є:

1) визнання і дотримання Конституції України та законів України, що засвідчується особою у поданій в установленому порядку заяві про прийняття до громадянства України;

2) подання:

особою без громадянства - декларації про відсутність іноземного громадянства;

іноземцем - зобов’язання припинити іноземне громадянство.

Іноземці, які перебувають у громадянстві (підданстві) кількох держав, подають зобов’язання припинити громадянство (підданство) усіх цих держав.

3) безперервне проживання на законних підставах на території України протягом останніх п’яти років. (не для всіх категорій заявників)

4) отримання дозволу на імміграцію. Зазначена умова не поширюється на осіб, яких визнано біженцями або яким надано притулок в Україні, та на іноземців і осіб без громадянства, які в установленому законодавством України порядку проходять військову службу у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту або Національній гвардії України, або отримали посвідку на постійне проживання в Україні відповідно до пункту 4 розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про імміграцію";

5)володіння державною мовою або її розуміння в обсязі, достатньому для спілкування.

Зазначена умова не поширюється на осіб з інвалідністю, пов’язаною з порушеннями зору, слуху, мовлення;

6) наявність законних джерел існування (не для всіх категорій заявників).

Термін та порядок розгляду заяви про набуття громадянства залежить від категорії заявника, відповідно до конкретної підстави для набуття громадянства.

  1. Щодо оформлення візи категорії «Д»

 

Питання оформлення візи категорії «Д» регламентується Постановою КМУ від 1 березня 2017 р. № 118 «Про затвердження Правил оформлення віз для в’їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію». Вказані візи оформлюються

Довгострокова віза оформляється іноземцям та особам без громадянства для в’їзду в Україну з метою оформлення документів, що дають право на перебування або проживання в Україні на строк, що перевищує 90 днів.

Строк оформлення візи у закордонній дипломатичній установі України становить: у терміновому порядку - до п’яти робочих днів з дня отримання необхідних документів. Термінове оформлення візи здійснюється за бажанням іноземця або особи без громадянства та у строки, що визначаються закордонною дипломатичною установою України;

у звичайному порядку - до 10 робочих днів з дня отримання необхідних документів, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України. Зазначений строк може бути продовжено до 30 робочих днів у разі необхідності проведення додаткових перевірок.

Консульський збір за оформлення візи становить 65 доларів США.

Конкретний перелік документів для оформлення візи категорії «Д» залежить від підстав оформлення такої візи.

Якщо є додаткові питання з приводу наданої консультації, звертайтесь!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram